На форум български и испански нотариуси обсъдиха
Имуществените отношения между съпрузите по време на брака и при развод
Специален гост на събитието, организирано от Нотариалната камара на РБ бе Хосе Коянтес, председател на Съвета на нотариатите на ЕС
Имуществените отношения между съпрузите по време на брака и при развод

Форум на български и испански нотариуси, снимка: Нотариална камара

"В Европа има над 40 хиляди нотариуса, а служителите в нотариални кантори вероятно са над 200 хиляди, представете си каква отговорност стои  на плещите на  нашия специален гост. Благодаря на нотариус Хосе Мануел Гарсия Коянтес, председател на Съвета на нотариатите на ЕС, че прие поканата да участва в този форум", заявил при откриването на семинара Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите на НК на РБ, съобщиха от Камарата.

"Нотариусът като адвокат на държавата пред гражданите следи за законността. Българският нотариус има редица компетентности, но днес ще говорим с испанските колеги за един вид  правомощия, които те имат по отношение на разводите, а българските нотариуси нямат. Адмирирам този вид форуми, защото това е износ на правна култура", казал още председателят на българската камара. Той е цитирал великия испански конкистадор - Ернан Кортес, нотариус по професия, който преди завладяването на Мексико заявява: "Приятели  да вървим след кръста и под този знак, ако сме вярващи ще победим". "Ако мога да  перифразирам от нотариална  гледна точка това изречение- нека да вярваме в принципите и устоите на нашата професия, така ще утвърдим и увеличим  нашите компетентности", завършил изказването си нотариус Танев.

"Какво е ЕС за нотариусите? Това е едно отваряне към останалите, това означава да споделяме знание, помощ. В Съвета на нотариатите на ЕС се опитваме да си помагаме. Но  Европа е и едно предизвикателство, тя не може да тръгне назад. Великобритания може да излезе от ЕС ,но търговията,  движението на  хора , установяването им в други държави не може да бъде спряно", казал във встъпителното си изказване нотариус Хосе Мануел Гарсия Коянтес.

"Цифрите са впечатляващи, има над 450 хил. европейци, които живеят извън своите държави по произход, поради причини свързани най-вече с работата. Смесените бракове са няколко милиона. Именно това е предизвикателството, това е бъдещето,което е пред нас, европейските нотариуси. Да служим на всички граждани ,във всички транснационални ситуации. Ето защо трябва да се обучаваме и семинари като този са много полезни. Това е истинската Европа. Ние не влизаме в голямата политика, това, което правим е  Европа на гражданите, на ежедневието на гражданите. Хората поставят в нашите ръце своите идеи, бракът между български и испански граждани се оформя в канторите ни ,ние даваме живот на проектите на гражданите. Именно тази Европа трябва да изградим и да се стремим да предоставяме на гражданите на другите държави същото обслужване което даваме на гражданите от собствените ни страни", допълнил председателят на Съвета на нотариатите на ЕС. Той специално е благодарил за поканата и организирането на семинара на Нотариалната камара..

Лекция на тема  "Компетентност на испанските нотариуси в случай на развод" е изнесъл нотариус Салвадор Торрес Руис. От 2 юли 2015г. в Испания е в сила закон за доброволното правораздаване, според който част от разводите по взаимно съгласие могат да се осъществяват от нотариус, обяснил Руис. "Услугата е много по-бърза и по-евтина, разводът може да се осъществи и за 1 ден, а таксата е много по-ниска", казал още той. Статистиката сочи, че макар и възможността да е само от 2 години , ¾ от разводите по взаимно съгласие в Испания вече се правят от нотариус. Такава компетентност имат нотариусите в няколко европейски държави, едната от които е Румъния, подчертал Руис.

Нотариус Антонио Гарсия Амескуа е представил темата "Регламенти, касаещи имуществените режими между съпрузи и наследяването". Лекция  "Брачни договори и споразумения на съпрузите при развод по взаимно съгласие по чл. 51 СК. Правна същност и последици"  е презентирал и  доц. д-р Красимир Димитров - преподавател по Гражданско и семейно право в Софийския университет "Св Климент Охридски" и Русенски университет "Ангел Кънчев".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 23:13
1
-1
Що за безсмислена, анахронична тема за дискусия? Кой нормален човек днес сключва брак?!
6
********
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 15:26
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
аа
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 15:20
2
-1
До коментар [#2] от "Забележително":
Само за две години от даването на тази възможност, вече 3/4 от разводите по взаимно съгласие в Испания се правят при нотариус - бързо, удобно и по - евтино!
А дали там са монополна бройка както в България? И какво разбира нотариус от семейно право? Ами да вземат и споразумения с подсъдимите да правят
4
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 12:15
5
-2
Искат всичко да прилапат тези ненаяли се търбуси. Да закрием съда, адвокатурата, държавната администрация, че да се пръснат от плюскане. И номерата им обикновено минават.
3
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 12:02
2
-3
Печатопоставачите не се наядоха и това е!
2
Забележително
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 11:05
5
-2
Само за две години от даването на тази възможност, вече 3/4 от разводите по взаимно съгласие в Испания се правят при нотариус - бързо, удобно и по - евтино!
1
Футболен фен
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 10:15
3
-2
Вива Атлетико!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно