Заради натиск
Председател на съд си направи отвод по дело
Във вторник публично разпределят "делото за 102 млн. лв." на нов състав
Председател на съд си направи отвод по дело

След атаката срещу Даниела Дончева, съдия Милен Василев се превърна в любимец на "определени медии", снимка: скрийншот BiT

Председателят на Апелативния съд в София Даниела Дончева се отведе като докладчик по т.нар. "дело за 102 млн. лв.", съобщиха от пресслужбата на съда в понеделник. Причина за решението на съдия Дончева и на членовете на съдебния състав е оказваният натиск по делото. Преди месец съдията от Апелативния съд Милен Василев заподозря административния си ръководител в корупционен интерес заради решението на Даниела Дончева да изземе делата на Василев, сред които и търговско дело №2632/2017 г. с предмет на иска в размер на 102 млн. лв. Делото ще бъде разпределено публично на нов съдебен състав във вторник от 14.00 часа.

В мотивите си по отвода съдия Дончева сочи, че то "очевидно представлява интерес, който не може да бъде определен като релевантен към спазването на действащата нормативна уредба". Според нея, това се установява както от серия изказвания на магистрати, съпътстващи преместването на предишния докладчик Милен Василев в друг съдебен състав, така и от публикации в някои медии, повтарящи тезите им и формиращи предварително нагласи за начина, по който това дело трябва да бъде решено.

"Последователността на изявите най-вероятно цели игнориране на възможността за безпристрастна преценка на обстоятелствата по делото, както и отправяне на предупреждение към всеки съдия, който би си позволил подобен начин на работа", пише още в отвода на съдия Дончева. В тази връзка тя апелира за спиране на политическия тип говорене, появил се в съдебната система, както и целенасоченото пускане и публикуване на невярна информация по конкретния случай в медиите. 

В последните седмици темата бе обект на коментари от самия съдия Василев, който така и не можа да потвърди с доказателства "съмненията си" за наличието на "корупционен мирис". Особено активни в атаките срещу Дончева се оказаха медии и лица, свързани с укриващия се от българското правосъдие бивш банкер Цветан Василев. Политически оценки по казуса бяха дадени и от извънпарламентарни лидери на партии, а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се самосезира и разпореди нарочна проверка по случая.

По този повод от Апелативния съд посочват, че "във връзка с констатации от проверка на Върховния касационен съд, свързана със заповед на съдия Дончева за преместване на съдия Василев в друг състав, в Апелативен съд-София е свикано Общо събрание, на което ще бъдат обсъдени всички забележки и предложения на проверяващия екип". 

Съдия Дончева припомня, че по нейна инициатива по случая са разпоредени и текат още две проверки – в Инспектората към Висшия съдебен съвет и в прокуратурата на Република България. По този повод тя изразява мнение, че преди да станат известни резултатите и от тях, е непрофесионално и очевидно целенасочено, определени констатации да бъдат релевирани в публичното пространство като категорични и неоспорими, а фрагментираното им поднасяне чрез определени медии по случая може да бъде разглеждано като препятстване на безпристрастно постановяване на съдебни актове. 

От Апелативeн съд - София посочиха пред "Правен свят", че съдия Дончева се надява "този случай да остане инцидентен, а не да се превърне в практика, когато определени кръгове целят да постигнат отвод на определен съдия".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
|
нерегистриран
16 ноември 2017, 17:55
2
0
Иска ми се да се запозная с решението ня Общото събрание на СОС, с което Нели Куцкова е преместена от гражданско в наказателно отделение за фа гледа делото на Цветелин Кънчев. Дали пък липсата му не е основание за незаконен състав
8
Така, така
|
нерегистриран
07 ноември 2017, 20:42
3
-2
Това е то КОРУПЦИЯТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!

7
***
|
нерегистриран
07 ноември 2017, 12:52
11
-5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
|
нерегистриран
07 ноември 2017, 08:11
20
-11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
Артур
|
нерегистриран
07 ноември 2017, 06:28
28
-30
Споделям мнението на номер 3!От както се завърна от ВСС Калин Калпакчиев постоянно "ръчка" колегите да се противопоставят на ръководството на САС, а той самият се прави, че все едно не го интересува темата! Хубавото е, че съдиите в голямата си част са наясно с манталитета и похватите на Калпакчиев и не се подвеждат по "тихите" призиви! Естествено има и такива съдии, които се подвежда, но за радост са много малко! Но Калпакчиев ще продължи да рови - тихо, целенасочено, в сянка...
3
|
нерегистриран
07 ноември 2017, 00:14
29
-30
Интересно, откакто се завърна бившия кандидат на ВСС Калпаков в САС,"формат.завера"съвсем се оформи!Дали стратегията няма да е овладяване на САС,след СГС?Най-вероятно,властта трябва да се вземе на всяка цена!Ами интересите големи...?!
2
след отвода чакаме и оставка
|
нерегистриран
06 ноември 2017, 23:30
38
-18
Като игнорираме празните приказки е вътре и с двата крака. Дава изцяло заден защото го усеща. В САС се получи оздравителен ефекг.В момента имаме тежко осветени председател и изпълняващ функции на ТК.И липсваща подкрепа за тях.
1
Шиши
|
нерегистриран
06 ноември 2017, 22:10
34
-13
Да си припомним от сайта на ВКС какво показа проверката по това дело за тази съмнителна съдийка:

02.11.2017 г.
Комисията, назначена от председателя на ВКС за извършване на проверка в Софийския апелативен съд, констатира нарушение на принципа на случайния подбор

Комисията, назначена със Заповед № 2510/16.10.2017 г. на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), извърши проверка на организацията на дейността на Софийския апелативен съд (САС) по повод на издадената от председателя на САС Заповед № А-1198/04.10.2017 г. Изготвеният от комисията доклад е публикуван в страницата на ВКС в интернет.

Търговско дело № 2632/2017 г. е образувано по въззивни жалби срещу решение на Кюстендилския окръжен съд по т. д. № 57/2016 г., с което са отхвърлени предявените от „Н. к. и.“ АД против „Е.“ ЕООД (в несъстоятелност) установителни искове за вземания в общ размер 102 229 519,75 лв. Комисията констатира, че по делото са приложени два протокола за извършено електронно разпределение. В доклада се уточнява, че трети протокол не е приложен. Според представена допълнително извадка от История на съдийските назначения по Автоматизираната система за управление на делата на САС на 05.10.2017 г. в 10:52:07 ч. е извършено ръчно преразпределение на делото, въз основа на което разпределеният съдия Милен Василев е заменен със съдия Даниела Дончева. Като причина за преразпределението, което не е отразено в сървъра на ВСС, е посочена Заповед № А-1198/04.10.2017 г.

Комисията на ВКС констатира, че разпределението на съдиите от САС по отделения е извършено със заповед на административния ръководител № А-852/16.10.2012 г. въз основа на решение на Общото събрание на съдиите, взето на 11.10.2012 г. Няма взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативен съд – София за преместване на съдия Даниела Дончева за съдия в Търговското отделение на съда. С посоченото решението от 11.10.2012 г. тя е определена за съдия в Гражданското отделение. От какво е обусловена необходимостта от преместването на съдия Милен Василев в друг състав на Търговското отделение комисията не може да установи от самата заповед, с което това е извършено. Мотивите, които се съдържат в нея, нямат пряко отношение към преместването на съдия Василев. Комисията на ВКС приема, съобразно изложеното в доклада си, че при издаването на Заповед № А-1198/04.10.2017 г. не е спазена разпоредбата на чл. 9 от ЗСВ. Делата на преместения от един състав на Търговското отделение на САС в друг състав на същото отделение съдия са преразпределени „ръчно“, без да е спазен принципът на случайния подбор.

В доклада пише още, че извън решението на Общото събрание от 11.10.2012 г. няма взето друго решение за определяне на броя и съставите на отделенията. Съставите на отделенията са определяни със заповеди на административния ръководител, а не с решения на Общото събрание на съдиите. Отговорът на въпроса дали това противоречи на императивни разпоредби от ЗСВ комисията приема, че е от компетентността на ВСС.

Комисията отправя препоръка за промяна на т. 20 от Вътрешните правила за случайно разпределение на делата, според която административният ръководител или негов заместник издава писмена заповед, с която определя заместващия съдия. Според върховните съдии това правило трябва да бъде относимо само при временно отсъствие на съдията докладчик или на друг член на състава. В случаите, когато отсъствието е продължително или постоянно, спазването на принципа за случаен подбор трябва да бъде гарантирано. Комисията препоръчва също да се използва съгласувателната функция на Общото събрание по т. 4.1.4 от Единната методика преди утвърждаване на вътрешните правила. Върховните съдии препоръчват и да се изиска становище от Общото събрание за утвърждаване на критерии, при които съдия може да бъде преместен от едни в друг състав на същото отделение и правила, по които това да става.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно