На Прокурорска колегия на ВСС
Ще обсъждат материалните и кадрови проблеми на спецправосъдието
Освен допълнителни съдийски щатове, има нужда от увеличаване и на спецобвинителите
Ще обсъждат материалните и кадрови проблеми на спецправосъдието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди кадровите проблеми и материалната обезпеченост в спецсправосъдието, които станаха актуални с влезлите в сила в началото на седмицата промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). С тях делата за корупция по "високите етажи на властта" и срещу магистрати преминаха от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд (СпНС).

Кадровиците ще обсъдят информацията за нуждите на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, в съответствие с разширената им в понеделник компетентност.

Миналата седмица председателят на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за увеличаване на щата на съда с 15 нови съдии. Искането е във връзка с очакването му към СпНС да се насочат над 2000 нови дела за корупция срещу представители на държавните институции, местната власт и магистрати.

Респективно, за въпросните дела ще бъдат необходими и прокурори, които да изготвят и защитават обвинителните актове. В момента в спецпрокуратурата работят малко над 20 обвинители, като има свободни места и за следователи.

Отворен стои и въпросът за материалната база - съдебните зали, в които ще се провеждат заседанията на Специализирания съд, както и работните помещения за спецмагистратите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
ПС,
|
нерегистриран
08 ноември 2017, 10:48
12
0
я изяснете какво следва да се разбира под "СПЕЦПРАВОСЪДИЕ", че нещо не става ясно....
3
|
нерегистриран
08 ноември 2017, 10:33
10
-2
До една-две години максимум ще се върне старото положение. Тези "грамотни" спецюристи ще забатачат всички дела и ще ги върнат обратно към простите прокурори и съдии, но Назначенията ще си останат! Данъкоплатецо, тежко ти и горко!
2
КНДР
|
нерегистриран
08 ноември 2017, 09:28
8
0
А, ако се окаже, че КС ги пореже?
1
123
|
нерегистриран
08 ноември 2017, 07:45
12
0
ВСичко за спец-иалистите, а ако се окаже, че 2000 им пратят само 200 дела, то тогава ще си останат само с привилегиите и многочисления щат!
Или още по-зле - ще вземат да ги връщат обратно към другите звена...
Тъпа и недалновидна, припряна по български работа, като с тигана без риба!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно