ВКС отмени решението за промяна на приватизационния договор на Параходство БМФ

Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Арбитражния съд при Българската търговско промишлена палата, с което се позволява промяна в приватизационния договор на Параходство "Български морски флот". Това показва справка в деловодната система на съда.

Според решението собственикът на БМФ трябва да заплати на Агенцията за праватизация и следприватизационен контрол над 2 млн. лева - разноски по водените производства. 

Собственик на параходството е фирма контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Пред "По света и у нас" Кирил Домусчиев каза, че не може да коментира решението на съда преди да се е запознал с мотивите му. 

В началото на годината Арбитражният съд при БТПП разреши, че договорът за приватизация на БМФ може да бъде променен, така че новият собственик да поддържа по-малък тонаж на корабите. От дружеството тогава обясниха, че това се налага заради икономическата обстановка, която не позволява дружеството да работи успешно при задължението за корабите и персонала.

Параходството беше приватизирано през 2008 г. Тогава германско-българският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" плати за БМФ 440,1 млн. лева. По-късно компанията стана изцяло българска собственост. Според изискването на приватизационния договор, БМФ трябваше да поддържа определен тонаж на корабите, както и да има средносписъчен плавателен състав от 2360 души. Инвестициите в компанията трябваше да бъдат близо 780 млн. лева.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и с него се връща разглеждането на казуса в Арбитражния съд към БТПП.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
молба до редакцията
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 10:16
3
0
Бихте ли дали номера на делото във ВКС или линк към решението, защото не успявам да го намеря в сайта на съда.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно