Разследват злоупотреби за 100 милиарда долара в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия обяви, че 201 човека са били арестувани в мащабното разследване, което е установило, че през последните десетилетия е имало злоупотреби и корупция за около 100 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Генералният прокурор на кралството Сауд ал Моджеб каза, че от събота вечерта досега са били задържани за разпит 208 човека, от които седем са освободени без обвинения, а останалите 201 са все още в ареста.

Той подчерта, че размерът на разкритите корупционни практики е "много голям", като добави, че въз основа на разследвания за последните три години са констатирани злоупотреби за най-малко 100 милиарда долара чрез присвояване и корупция, продължавала десетилетия наред, предава БТА.

Около 1700 банкови сметки на заподозрени лица са замразени, съобщи Моджеб, без да посочи за какви суми става дума. Саудитското правителство заяви, че се замразяват авоари само на частни лица, а компаниите и предприятията засега остават незасегнати от кампанията, съобщи АП.

Ройтерс цитира днешно съобщение на саудитската информационна агенция СПА, че крал Салман е назначил или повишил 56 съдии. С кралски указ са повишени 26 съдии, а други 30 са назначени на различни нива в съдебната йерархия.

В друго съобщение на СПА се казва, че Рияд е разпоредил на саудитските граждани, които пребивават или живеят в Ливан, да напуснат тази страна предвид влошаването на двустранните отношения. На саудитците е препоръчано да не предприемат пътувания до Ливан.

В края на миналата седмица ливанският премиер Саад Харири обяви в телевизионно изявление от Рияд, че подава оставка. Харири каза, че се опасява за живота си и че Ливан е заложник на проиранската радикална шиитска групировка "Хизбула", която е част от ливанското коалиционно правителство. Оттогава Харири не се е завръщал в Ливан.

Днес неговата сунитска партия "Ал Мустакбал" (Бъдеще) го призова незабавно да се върне в страната, за да "възстанови достойнството на Ливан". В изявлението на партията, прочетено от бившия премиер Фуад Саниора, се намеква, че Харири е държан в Саудитска Арабия против волята му. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
x
|
нерегистриран
11 ноември 2017, 17:37
2
0
ПРОДЪЛЖЕНИЕ-АКО ВИ СТИСКА,РАЗБИРА СЕ...
1
x
|
нерегистриран
11 ноември 2017, 17:35
2
0
ДА РАЗСЛЕДВАТ КОГОТО СИ ИСКАТ В САУДИ.АРАБИЯ-ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА!!!ЗАНИМАВАТЕ НИ С ДИВОТИИ!!!
ЖИВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ОБАЧЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО У НАС ЗА МИЛИАРДИТЕ В КТБ,АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА,ЦЕНАТА НА САМОЛЕТИТЕ,КОИТО ЩЕ КУПУВАМЕ И ЗАЩО СЛЕД КАТО ОБЯВИХА,ЧЕ В ЯЙЦАТА ИМА ОТРОВИ И МАСЛОТО НЕ Е ПО СТАНДАРТ,НА ДВАТА ПРОДУКТА ПОВИШИХА ЦЕНИТЕ БЕЗОТГОВОРНИ ТИПОВЕ.ЧЕ И НА НЕМСКОТО МАСЛО ПОВИШИХА ЦЕНАТА- DEUCHE MARKEN BUTER ОКОЛО 3 ЛВ ЗА ПАКЕТ ОТ 250 ГР.,СЯКАШ Е ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ А НЕ В ГЕРМАНИЯ!!! ЕТО ЗА ТОВА МИ ПИШЕТЕ,ДРАГИ ЖУРНАЛИСТИ,А НЕ ЗА АРАБИТЕ.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно