Болшевизъм
Кой раздели съдиите на мои и твои?
Лобита преследват свои интереси в съдебната система, отстрелвайки един по един неудобните им магистрати
Кой раздели съдиите на мои и твои?

Две събития белязаха отчетливо изминалата седмица от гледна точка на случващото се в съдебната система. Това са отводът на съдия Даниела Дончева от прословутото "дело за 102 милиона" и отказът на съдиите от Софийския градски съд (СГС) да възстановят на предишната й работа доскорошния член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Мария Кузманова. Тези случаи са наглед диаметрално противоположни, но всъщност следват една посока, действията изхождат от един сценарий. Ще се убедим в това, ако прочетем внимателно между редовете. Нека се опитаме да го сторим.

Докладчикът на горепосоченото дело Даниела Дончева и членовете на съдебния състав по него отказаха да работят по казуса. Като основна причина те посочиха недопустимия натиск върху тях, оказван им от заинтересованите страни. Какво всъщност се случи? Права ли е съдия Дончева?

Уви, права е. Ето и хронологията:

Съдия Милен Василев от Апелативен съд-София атакува с компромат своя административен ръководител. Това се случи посредством разлепени в Съдебната палата послания, които имаха за цел да посочат Дончева като основен фактор за наличие на корупция и задкулисие в Апелативния съд. Забележете – съдия Василев не целеше институционално решение на проблема. Той не сигнализира отговорните институции. Искаше да предизвика шум в обществото, преминаващ в кресчендо. Шумът преля в бурен медиен скандал с помощта на няколко онлайн издания, обслужващи определени интереси в съдебната система, най-малко, защото част от техните собственици са клиенти на правосъдието.

Съвсем естествено съдия Василев разказа своята гледна точка и пред зрителите на малкия екран. Той получи трибуна в телевизията, която през тази година отдели над половината от иначе ценното си ефирно време, за да громи главния прокурор и критикуващите председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. След изящния панегирик, с който Василев бе дарен из ефира на антипрокурорската медия, в играта се намеси и споменатият вече ръководител на ВКС. Лозан Панов инициира проверка по случая (без да е получил официален сигнал от Василев, просто на база медийните му изяви), която очаквано потвърди една малка част от тезата на апелативния съдия. Но не доказа основното твърдение на Милен Василев. А именно – обвинението в корупция по адрес на Даниела Дончева.

Дотук никой не е потвърдил направените от Василев внушения. Следователно те минават в графа клевета. Но пишат ли по тази тема днес загрижените за съдебната система и съдебната реформа? Отговор – не, защото постигнаха целта си.

И това, именно, казва Дончева в прессъобщението до медиите, с което се отказва да гледа "делото за 102 милиона". Там тя прави ключови констатации, подкрепени с аргументи, които никой не си направи труда дори да отрази. А камо ли да провери и разследва. Ето и точните й думи:

"Делото, очевидно, представлява интерес, който не може да бъде определен като релевантен към спазването на действащата нормативна уредба. Това се установява както от серия изказвания на магистрати, съпътстващи преместването на предишния докладчик Милен Василев в друг съдебен състав, така и от публикации в някои медии, повтарящи тезите им и формиращи предварително нагласи за начина, по който това дело трябва да бъде решено..."

И още нещо. Дончева открито повдига темата за опасността случилото се от прецедент да се превърне в тенденция. Която на практика ще взриви из основи фундамента на правосъдната системата. Административният ръководител на Апелативен съд-София го казва по-витиевато, но ще опитам да обясня какво точно има предвид с предупреждението си:

Богат бизнесмен има интереси по дадено дело. Но то е разпределено на неудобен за него магистрат. Той иска да промени това. И го прави, следвайки стъпките, посочени по-горе. А те бяха:

1.     Контролиран магистрат обвинява свой колега.

2.     Казусът се раздухва в приятелски на бизнесмена медии.

3.     Магистратът посещава студиото на приятелска на бизнесмена телевизия.

4.     Близък до бизнесмена друг магистрат се включва в нападението срещу фиксирания обект на атака. Темата отново не слиза от заглавията на приятелските медии.

5.     Неудобният съдия се отказва от делото. Тук дори не е толкова важно дали бизнесменът ще получи удобен нему магистрат. Дългото обикаляне на случая в медиите автоматично ще създаде очакване каква точно трябва да бъде правилната развръзка, какво следва да е доброто решение на съдията. Ако не го вземе – той е от "лошите".

Този сценарий е изключително плашещ. Просто защото работи наистина безотказно. С него задкулисните играчи постигат три цели:

-         Отстрелват неудобните магистрати и внушават на следващия съдебен състав какъв (уж) е очакваният от обществото изход по даденото дело.

-         Сплашват магистратите, че никой от тях не е застрахован, всеки може да попадне под ударите на "бухалка" и медийна буря, ако не спази интересите на кукловодите.

-         Дават знак на съдиите, че е добре да се присъединят към групата на атакуващите. Защото винаги ще е по-добре да си с "добрите".

И този сценарий работи. Разбрахме го и чрез грозната саморазправа със съдия Мария Кузманова, която помним като участник в предишния състав на ВСС. Или по-точно на съдийската му колегия.

Ето хронологията и по този казус:

След приключване на мандата си като член на ВСС, съдия Кузманова пожела да се върне на предишната си месторабота в Софийския градски съд. Преди да бъде избрана в "правителството на Темида", тя е била инспектор в Инспектората към ВСС, а преди това правораздава в Търговското отделение на СГС. И днес Кузманова иска да работи там, където се е трудила дълги години (от 1998 г. – бел.ред.). Нещо повече – там, където има опит, експертиза, знания и умения. Нали това е основното, което ние, гражданите, искаме от съдиите? Които ние не избираме (а може би трябва?), но субсидираме благодарение на нашите данъци. Защото съдът е държавен, не е частен, нито е запазена територия за конкретни лобита.

Защо споменавам въпросните лобита – бизнесмени и техните адвокати? Отговор – защото по сценария на медийната саморазправа със съдия Дончева, те поръчаха медийна саморазправа със съдия Кузманова. Последната бе обвинена, че в предишния ВСС е подкрепяла извършването на проверки срещу "иконите на лобитата" - икона номер 1 (във Върховния касационен съд), икона номер 2 (в Софийския градски съд) и икона номер 3 (в Софийския районен съд). И заради това прегрешение тя няма право да заеме длъжността, която е заемала преди. Да се чуди човек как съдия Петко Петков, заместник на правосъдния министър в периода 2014-2015 г., се завърна в СРС. А съдия Вергиния Мичева-Русева, също заместник-министър в периода 2014-2016 г., която не бе върната в Разград, а назначена директно в СГС, където преди това е било командирована. Очевидно за едни може, а за други – не.

И се случи (не)логичното – овладяното от един съюз, близък до споменатите лобита, Общо събрание на СГС (впрочем, в доста непредставителен и малоброен състав) е решило, че съдия Мария Кузманова трябва да работи в Гражданското отделение, не в Търговското. Очевидно, за съдиите няма значение нито моралният, нито прагматичният аспект на казуса.

Първият се отнася до честния избор на Мария Кузманова. Тя можеше да поиска назначение в по-високи инстанции или в специализираните съдилища. Така постъпиха някои от нейните колеги. Но Кузманова е казала честно и почтено – искам да работя там, където работих и преди. Така направиха и други две "икони" – бившите членове на ВСС Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Те се завърнаха в Апелативния съд. И какво се очаква сега? Ръководителката на втората инстанция Дончева да отмъсти на атакуващите я лобита, като инициира преместването в други отделения на споменатите имена. Не, не го прави.

Но други го правят. Саморазправят се с Кузманова, защото е гласувала не по вкуса им, не в интерес на лобитата и заедно с "иконите". Само заради това. Не ги интересува, че чисто прагматично, Мария Кузманова ще свърши повече работа, трудейки се в познатата й материя. Това не е проблем. Проблемът е врагът да бъде "отстрелян" или поне унизен. С всички сили и средства.

За да се стигне до подигравателното заглавие, че съдия Кузманова оттук насетне ще гледа дела за очукани калници. Пасквилът часове наред красеше заглавната страница в една от медиите на лобитата.

Случилото се с Мария Кузманова е израз на ужасен болшевизъм (колко тематично, с оглед годишната от мракобесния преврат на Ленин, Троцки и Сталин), цинична репресия и вулгарна саморазправа. И тук следва питането:

Къде е "иконата от ВКС"?

Къде са иконите от загриженото за магистратската независимост НПО? Отчетоха, че са реагирали при повече от 20 случая на натиск върху съдии. А ще напишат ли декларация в защита на Кузманова от медийна пропаганда?

Къде са правилните медии? Кога ще анализират думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев: "Впечатлен съм от това, което се върши. Мирише на друго..." Надълго и нашироко коментираха "корупционния мирис", усетен от съдия Милен Василев. А ще обсъдят ли мириса на саморазправата, намекнат от съдия Магдалинчев?

А къде са правилните политици? Особено този от тях, който с блеснал поглед години наред обяснява как прокараната от него поправка в ЗСВ, бетонираща съдийското самоуправление, била висш израз на реформата. Ограничени са правомощията на "лошия" ВСС. Това ли е реформата? Сталинистка репресия, на която би завидял и легендарният Вишински, че даже и Дзержински.

Къде е гражданското общество? Ще организира ли протест пред Съдебната палата, заради подигравката със съдия Кузманова? Направиха митинг срещу избора за председател на ВАС на номиниран от колегите си (израз на съдийското самоуправление). А ще направят ли митинг в защита на жертвата на саморазправа от част от колегите й (пак израз на съдийско самоуправление)? Ще има ли справедливост за всеки? Или справедливостта и справедливото правосъдие са за всеки, но само ако е от "нашите".

Кой ще напише писмо до ЕК, кой ще се ожали пред представителите на Венецианската комисия? Ще поискаме ли "отстрелването" на съдия Кузманова да влезе в годишния мониторингов доклад, чието представяне предстои след дни?

Къде е изпълняващата длъжността ръководител на СГС? Помним, че тя бе няколко пъти номинирана за поста. Явно блести с чудесни качества за заеманата длъжност. Дали съдия Десислава Попколева подкрепя случилото се?

Изводите от случаите "Дончева" и "Кузманова":

1.     Добре известни лобита преследват свои интереси в съдебната система, отстрелвайки един по един неудобните им магистрати. Днес са Дончева и Кузманова, утре ще са други.

2.     В съдебната система на ключови позиции са разположени марионетки на тези лобита. Те се активират според моментния интерес на кукловодите. Третата власт е видимо захваната и е на път да бъде окончателно овладяна и пленена от троянските коне и техните благодетели.

3.     Не прокуратурата, а съдът е безотчетен и безконтролен. Актовете и действията на държавното обвинение подлежат на съдебен контрол, на контрол от ВСС и от Инспектората. Решението на Общото събрание на СГС да се саморазправи със съдия Кузманова не подлежи на контрол. Над него е само Господ.

И последният, най-лош извод. Българските съдии са отчетливо разделени на добри и лоши, на мои и твои. Трагедията е, че те сами позволяват това. Защо и срещу какво ли?

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
31
Адвокат
|
нерегистриран
05 юли 2018, 14:33
0
0
Яаснооо.. и този сайт вече в на *Кой*
30
Ликът
|
нерегистриран
11 май 2018, 17:23
1
0
Д.Пеевски. Библиотекар.
29
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
18 ноември 2017, 16:16
1
-2

Бих се радвала най-сетне да видя лика на този автор. Ако "Правен свят" публикува снимката му, хем ще спрат всякакви съмнения, че съществува, хем всички ще го познаем и ще можем да реагираме когато го видим в реалното пространство. Не съм сигурна, обаче, че ще има/т куража. (И"авторът" и "Правен свят")
28
Що значи "контролиран магистрат"
|
нерегистриран
17 ноември 2017, 14:36
2
-2
???
27
Трън в петата
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 14:32
8
-9
Браво, авторе! Мачкай грантаджиите!
26
Лобита
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 14:30
3
-2
Очеизвадно е, че в системата се бият лобитата на Цацаров и Лозан Панов. Няма добри и лоши, всички са маскари.
25
Марш, соросоиди!
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 12:56
8
-2
Идва Видовден за кражбите на Агнешките тикви. После ще им носим банани в зандана!
24
Капиталец
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 12:00
8
-4
Прокопиев, Христо Иконата, Лозан и Калпакчиев ще ни оправят за 800 дни! Вервайте ми!!
23
Обективен
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 11:59
10
0
Лобитата на подсъдими и обвиняеми олигарси напират, за да овладеят ВСС и прокуратурата. Ясно е като бял ден.
22
Делян
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 11:36
5
-4
До коментар [#16] от "Шиши":
Всеки, който дръзне в коментар на напише, че статиите в този сайт са по поръчка на Делян Пеевски, бива подлаган на цензура и коментарът му се трие. За мен това е сигурен индикатор какво се случва тук.

И моят го изтриха:) А не съдържаше никакви обиди, напротив предложение да се увеличат заплатите на работещите в сайта. Да живее свободната и независима преса!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно