Днес започва символичен
Протест на служителите в затворите
Исканията са за финансово обезпечаване на дейността на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" и сключване на задължителната по закон Групова рискова застраховка "Живот"
Протест на служителите в затворите

Централен софийски затвор

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) започва поетапен символичен протест от днес. В началото служителите на местата за лишаване от свобода и съдебната охрана ще носят трикольорни ленти. Това съобщиха от Синдиката, като се позовават на свое решение, взето на 3 ноември. Те напомнят, че вече са изпратили писмено своите искания до председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, до парламентарната комисия по бюджет и финанси и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Исканията са за финансово обезпечаване на дейността на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", обезпечаване на необходимите средства за основно възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания, равностойни на служителите на МВР.

От Синдиката считат още, че е "време да започнат да задават неудобни въпроси и като начало очакват конкретен отговор от институциите в България на въпроса защо при очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка, не е сключен договор за задължителната по закон Групова рискова застраховка "Живот" за личния състав на ГД "Изпълнение на наказанията", за изтичащата 2017 година, при временна загуба на работоспособност, причинена от трудова злополука или от злополука, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения или злоумишлени действия на трети лица, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения". Според тях, работодателят не предоставя адекватна и пълноценна защита на интересите на служителите при съществуващия висок риск от посегателство над персонала в местата за лишаване от свобода, и при постоянния контакт с инфекциозно болни, което демонстрира нежелание служителите да получат подкрепа за ефективно изпълнение на служебните задължения.

Протестната кампания ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. Като част от щафетната подготовка на синдикалните дружества за по-продължителни протести, на 16 ноември от 10.00 часа надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана в София ще излязат на открито пред затвора.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
15 ноември 2017, 16:11
2
-1
Дали биха станали честни и морални спрямо интереса на държавата, която им дава и сегашните заплати? Дали ще виждат насилието в затворите? Дали ще спират влизащите наркотици, за които говорят медиите? Дали ще има привилегировани затворници като в 5 звездни хотели? ДАЛИ?
1
Изи
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 13:54
4
-1
Вън "чантаджийте" от ГД"ИН" вкл. и пенсионерите то ДС и ето пари за всички!!!

"...при постоянния контакт с инфекциозно болни..."
Какво става в Българските затвори и защо #кой мълчи?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно