Софийският апелативен съд реши:
Задържане под стража за Йоан Матев
След като вчера прокуратурата внесе обвинителен акт, делото вече е разпределено и чака първа дата
Задържане под стража за Йоан Матев

Софийски апелативен съд (САС) постанови днес мярка за неотклонение "задържане под стража" за Йоан Матев, обвинен в убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

Решението на въззивния съд идва, след като миналата седмица съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС) реши да пусне Матев от ареста срещу мярка за неотклонение "подписка". Мотивът на съдията бе, че е изтекъл 8-месечният максимален срок за задържането му под стража.

Съдия Мумджиева се обоснова с това, че в случая с Матев срокът е по-кратък, защото в деня на убийството на Георги, обвиняемият е бил непълнолетен и за него се прилагат срокове за задържане и наказания, различни от тези за пълнолетни.

Според апелативните магистрати обаче съдия Мумджиева неправилно е приела, че максималния срок за задържането на Йоан Матев е 8 месеца. В случая максималният срок е година и половина и решението на съда не само не е незаконно, а е и единственото възможно, постановиха от САС.

В мотивите си апелативните съдии посочват, че има опасност Йоан Матев да се укрие, тъй като според тях след извършването на деянието е опитал да прикрие следите си.

Както "Правен свят" писа, вчера прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Матев. Той е обвинен в това, че на 2 юни 2015г. в 11.43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина", като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките, си умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия, твърдят от държавното обвинение.

Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Делото вече е разпределено на случаен принцип и се очаква до два месеца да бъде насрочена и дата за първо заседание.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 19:42
7
0
До коментар [#10] от "нерегистриран":
Е, няма угодия! Каквото и да е решението все ще се намерят недоволни и изтрещели!
Българска му работа. На наш Ганю му дай само да ръси злоба и омраза.
11
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 19:26
10
-1
Е, защо бе, Изи? Какво пак не ти хареса! Да не би да се налага да връщаш?
10
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 19:23
14
0
Е, няма угодия! Каквото и да е решението все ще се намерят недоволни и изтрещели!
9
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 19:15
5
0
Никъде не се спомена, че прокурорът от САП поиска днес прекратяване на въззивналото производство пред САС заради внесения в СГС обвинителен акт
8
Изи
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 18:11
6
-18
От Апелативтия са изтрещали ПАК.
7
Изи
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 18:11
5
-16
От Апелативтия са изтрещали ПАК.
6
До 5
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 18:10
13
0
Много си умен, браво! Я отвори букварите! Не си виновен, че толкова можеш...
5
Я пак
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 16:45
9
-16


"В мотивите си апелативните съдии посочват, че има опасност Йоан Матев да се укрие, тъй като според тях след извършването на деянието е опитал да прикрие следите си."

Явно според САС вината на Матев е доказана, тъй като последният е извършител на деянието !!! Къде отиде презумцията за невиновност - кой да ти каже....
3
в случая прокуратурата на ЦУМ Цацаров има вина
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 15:08
7
-7
2
Специализирания съд
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 15:02
18
-18
Ето това е поредната илюстрация защо се наложи създаване на специализираните съдилища - Софийският градски съд просто е филиал на една- две адвокатски кантори.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно