Обновена  14 ное 16:32
За промяната в Конституцията:
БСП ще подкрепи ГЕРБ, но под условия
Левицата настоява управляващите да включат в дебата и темите за концесиите по време на прехода, както за "мутрите" и "групировките"
БСП ще подкрепи ГЕРБ, но под условия

Корнелия Нинова

БСП ще подкрепи ГЕРБ за промени в Конституцията, "ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода и в тях влиза и приватизацията. Иначе не." Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20 във вторник.  

Преди ден народни представители на ГЕРБ обявиха, че започват процедура за събиране на подписи за промяна в основния закон, като целта им е да отпадне давността на престъпления при приватизацията.

Със законодателните промени управляващите предлагат добавяне на нова алинея 8 към член 31 в Конституцията, в която да е записано: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 година". 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера лично даде папката с предложението за конституционни промени на Корнелия Нинова. От ГЕРБ ще разчитат на подкрепата на "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

За да бъде внесено искането в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а да се приеме в зала – гласовете на 180 народни представители.

Лидерът на БСП определи предложението на ГЕРБ като "половинчато" и заяви, че ще го подкрепят, ако се включат и въпросите, свързани с приватизацията и масовата приватизация, концесиите на прехода и групировките, където било раздадено част от материалното богатство на държавата.

"Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият преход и истината за него да се сложат на масата", заяви Нинова.

ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията, заяви по-късно днес депутатът Десислава Атанасова. Тя разговаряла по въпроса с премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Рим, и била упълномощена от негово име да предаде решението му.

 "Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията", допълни депутатът. "Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са станали. Искаме справедливост за престъпленията", обясни Атанасова.

За ГЕРБ е "важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Винаги верни на партията.
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 18:56
6
0
До коментар [#2] от "БСП ще подкрепи ГЕРБ,":
Ама друг път !
Всеки път. На веки километър и така до края на света. Колко е прозорлив и прав проф. Иво Христов.
4
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 16:48
9
0
Доколкото разбирам идеята е под благовидната идея, че ще се маха давността за приватизационните сделки (което може да стане и без промяна в конституцията) ще бъдат пробутани уж в името на консенсуса още текстове от Живковата конситуция.

Да припомня, че при предишната "демократична" конституционна реформа бяха почти буквално възстановени две алинеи от Живковата конституция.

Сега може би ще ни върнат чл. 1, че ще ни управлява ГЕРБ в братско сътрудничество с БСП и ДПС и че ще укрепваме дружбата с Русия и БРИКС?
3
11
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 16:42
4
-3
Адмирации!!!
2
БСП ще подкрепи ГЕРБ,
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 16:34
11
-2
Ама друг път !
1
Защо
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 16:31
8
-4
титулувате това лице /от снимката/ за лидер. И изобщо, кога едни председатели на иначе недолюбваните от "матреала" партии станаха лидери ????
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно