Русия и САЩ отново обсъждат възможността за разполагане на мисията на ООН в Украйна
Според съветника на руския президент, страните ще продължат работа за сближаване на позициите си
Русия и САЩ отново обсъждат възможността за разполагане на мисията на ООН в Украйна

Русия и САЩ подробно обсъдиха възможността за разполагане на мисия на ООН в Източна Украйна, заяви съветникът на руския президент Владислав Сурков след среща със специалния представител на САЩ за преговори в Украйна Кърт Волкер, проведена в Белград на 13 ноември.

По време на срещата представителят на САЩ изложи предложения относно разработената от руснаците резолюция, предаде агенция ТАСС. "Нашите американски приятели представиха предложенията си относно проекторезолюцията, която съдържаше 29 параграфа. Нашата делегация стигна до заключението, че три от тях са приемливи", добави съветникът от Кремъл. Според Сурков страните са решили да продължат работата, за да сближат още позициите си.

Както Сурков, така и Волкер, бяха уверени, че "Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени". "За да се направи това, е необходимо да се ускори изпълнението на политическите задължения на Киев и същевременно да се засили сигурността в зоната на конфликта", заяви Сурков.

Това беше третата среща между руски и американски представители, проведена през 2017 г.

Сурков и Волкер по-рано преговаряха в белоруската столица Минск на 21 август и в сръбската столица Белград на 7 октомври.

В началото на септември, по нареждане на руския президент Владимир Путин, Постоянната руска мисия в ООН предаде на Генералния секретар на ООН и на Съвета за сигурност проект на резолюция, която предвижда разполагането на мироопазващи сили на ООН в Донбас, за да се гарантира сигурността на участниците в мисията на Организация за сигурност и сътрудничество.

Путин посочи, че разполагането на силите на ООН ще стане възможно едва след приключване на процеса на изтегляне на оръжия и договарянето на въпроса със самопровъзгласилите се републики в Донбас. Според него, разполагането на силите на ООН може да помогне за разрешаването на украинския проблем. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Путин се съгласи, че е възможно да се разположат миротворци на ООН не само по линията на контакт в Донбас.

Украинските власти обаче отговориха, че не са удовлетворени от формата на мисията, предложена от Русия, и поискаха "мироопазващите сили" да бъдат разположени на украинско-руската граница.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно