След декларацията на Асоциацията на българските административни съдии
ВСС ще се занимава с "доклада" на НАП - Бургас
Кадровият орган ще изиска по официален път информация за ревизии на магистрати, адвокати и техните семейства
ВСС ще се занимава с

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди в четвъртък по време на своя пленум писмо от Асоциацията на българските административни съдии (АБАС) с предложение за изискване на "доклад" от директора на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) в Бургас, с който се предлага да бъдат извършени данъчни ревизии на съдии от Административния съд в Бургас. Освен на тях, ревизии да бъдат направени и на членовете на техните семейства, както и на адвокатите, които са защитавали клиентите си по дела, в които са отменяни актове на приходната администрация, се предлага още в "доклада".

Според Асоциацията, съдържанието на "доклада", следва да се разглежда като намеса в независимостта на съдебната власт и опит за нерегламентирани въздействия върху съдиите от АС – Бургас.

В документа се твърди, че съдиите са отменяли запечатването на нередовни обекти, винаги когато е обжалвано, и освен това са го правили, въпреки че е било установено явно нарушение на данъчните закони. В него се изброяват и серия от случаи, в които съдът бил отменил принудителната административна мярка, а пък било установено, че магазинът или заведението имат огромни задължения към хазната, за които има изпълнителни дела, работещите там нямали договори, касовият апарат бил регистриран на заличен ЕТ, а някой от затворените обекти били рецидивисти с по 15-20 акта само за година.

"Всякакви коментари на постановени, не влезли в сила съдебни актове и намерения за мерки срещу съдии по повод правораздавателната им дейност, представляват грубо вмешателство в работата на съда и е посегателство върху правото му да решава възложените му дела по вътрешно убеждение, основано на доказателствата по делото и закона", обявиха от Асоциацията на българските административни съдии.

По-рано и Съюзът на съдиите в България (ССБ), както и Висшия адвокатски съвет (ВАдС) излязоха с остри декларации, с които осъждат мнимия доклад и съдържанието му.

"Висшият адвокатски съвет изиска официална информация от НАП дали действително документ с подобно съдържание съществува. Висшият адвокатски съвет счита, че подобно отношение на данъчната администрация към адвокати и адвокатски дружества, ако доклад с такова съдържание действително съществува, е абсолютно недопустимо. Адвокатурата изпълнява конституционно възложено правомощие по защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, включително и защита, в рамките на административни производства, каквито са данъчните", посочиха от ВАдС.

До момента няма реакция от НАП и от Министерството на финансите. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
|
нерегистриран
20 ноември 2017, 09:12
5
0
Това е типично явление в лъжедемокрация от путинистански тип каквато е Задунайска губерния.
Този метод за "въздействие", който се е стоварил върху съда си е обичаен начин за разправа с бизнесконкуренти на олигарсите - на неудобния конкурент му се изсипват данъчни, митничари, пожарникари и разбира се прочутата БАБХ и така докато не му ликвидират бизнеса. Пазарна, пазарна икономика, ама с едно огромно поле за държавно въздействие, което разбира се съвсем не значи, че храните са качествени или че всички си плащат дължимите данъци.
Затова в Задунайски Питинистан икономика не вирее!
8
Нап не са изтрекяли
|
нерегистриран
20 ноември 2017, 07:39
1
-5
НАП сочат фрапантни заключения на съдии все пак. И съдиите са хора. Всички сме грешници. Да си заравяме главите е по хубаво ли ?
7
Мечо Пух
|
нерегистриран
19 ноември 2017, 14:26
5
-5
ВСС да не клати държавата!
6
анонимен
|
нерегистриран
19 ноември 2017, 14:18
5
-4
Проблемът е, че ВСС ще проверява на практика вътрешното убеждение на съдиите при произнасянето им по приключени дела, което е недопустимо.


Много е важно как точно е формирано това вътрешно убеждение.Ако е мотивирано от закона добре, но ако е мотивирано с пари и други облаги, не е добре.Все пак и съдиите са хора, нали така!
5
|
нерегистриран
19 ноември 2017, 12:07
0
-7
ВСС,най малко требва да се занимава с НАП,защото НАП Враца му подари в нарушение на закона 4%ДТ по ГПК в размер на 19 хил. лева ,заради отхвърлени наши искове по ЗОДВПГ/ЗОДОВ/ срещу “съдилищата “ Враца ,Видин и Монтана,разгледали исковете ни и си самоприсъдили в тяхна полза и по тяхна сметка парата, без да е вписано в изпълнителните листа ,за вземане на НАП,и без”съда” да впише висшия съдебен съвет в изпълнителните основания, както и без молба до публичния изпълнител за присъединяването му ,като взискател , както й без приложен изпълнителен лист, за присъдени суми в негова полза,.Защото е никой в съдебното и изпълнителното производства.,но прибра парата поднесена му от НАП Враца,въпреки че тази пара е престъпно принудително събрана ,без признавателно ,окончателно решение от съд/вкл. и при липса на такова по АПК,поради отказ от съдебен контрол от административен “съд “ Враца /,с което да е признато и потвърдено вземането,като законосъобразно.Както й без произнасяне на съд,че НАП е бил компетентният орган да го събере.Поради й което парата събрана от публичния изпълнител без да образува изпълнително производство ,а само въз основа на преписки от 2002г.,без т.н. ПДИ и СДИ по чл.221 от ДОПК,с една дума майната му на закона!
Й този път ще се потвърди поговорката ГАРВАН ГАРВАНО ОКО НЕ ВАДИ,а шумотевица.
4
До 3
|
нерегистриран
19 ноември 2017, 09:44
10
-5
Проблемът е, че ВСС ще проверява на практика вътрешното убеждение на съдиите при произнасянето им по приключени ддла, което е недопустимо.
3
112
|
нерегистриран
18 ноември 2017, 19:54
7
-17
И какъв е проблемът, че ги проверяват, без значение по какъв повод? Нито аз, нито те, нито който и да е трябва да има специален статус. Ако нямат какво да крият, значи няма срещу какво да протестират. Или бъркам?
2
Томазо Бушета
|
нерегистриран
18 ноември 2017, 14:31
19
-6
До какво падение стигнахте, дами и господа магистрати и вьобще юристи!!! Вьв взаимните ви боричкания и демонстрация на превьзходство едни на други се стигна до там, някакви нападжии да се гаврят с вас.И това е само началото!!
1
БАЦЕ.....
|
нерегистриран
18 ноември 2017, 14:24
21
-3
Тия от НАП са тотално изтрещяли !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно