Нови правила в електронната търговия
ЕС премахва онлайн блокирането на географски принцип
"Това е огромна стъпка напред за потребителите и за изграждането на истински цифров единен пазар, работещ за всички", коментира българският еврокомисар
ЕС премахва онлайн блокирането на географски принцип

Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия се споразумяха за премахването на неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет, съобщиха от ЕК.

Българският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви, че "това е огромна стъпка напред за потребителите и за изграждането на истински цифров единен пазар, работещ за всички".

"След премахването на таксите за роуминг и преносимостта на съдържанието, сега гражданите на ЕС ще могат да купуват онлайн новите си мебели, да резервират хотел или да използват кредитната си карта зад граница сякаш са у дома", подчерта Габриел.

Цифровият единен пазар е сред първостепенните приоритети на комисията "Юнкер". Напълно функциониращият цифров единен пазар би могъл да допринесе с 415 млрд. евро годишно към икономиката и да създаде стотици хиляди нови работни места.

Географското блокиране е дискриминационна практика, използвана с търговска цел, при която онлайн продавачите отказват на потребителите достъп до даден уебсайт заради тяхното местоположение или ги препращат към местен магазин с различни цени. Такова блокиране означава, че например клиентите, които наемат автомобил в определена държава членка, могат да заплатят повече за една и съща услуга по наемане на автомобил в една и съща дестинация.

Регламентът за премахването на неоправданото блокиране на географски принцип беше предложен през май 2016 г. и беше посочен като законодателен приоритет в съвместната декларация на трите европейски институции през тази година. Новите правила трябва да бъдат одобрени от Съвета и Европейския парламент, като ще влязат в сила 9 месеца след обнародването им в Официалния вестник на ЕС, за да имат дребните търговци преходен период на адаптация. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно