Председателят на Европейския парламент:
Последният мониторингов доклад отразява новия напредък на България
Поддържаме убедено влизането на България в Шенген, обяви в обръщение към българското Народното събрание Антонио Таяни
Последният мониторингов доклад отразява новия напредък на България

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни с обръщение към българските депутати, снимка: БГНЕС

"В последния доклад за сътрудничество и проверка България показва нов напредък", заяви от трибуната на българския парламент председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. На извънредно заседание  във вторник Таяни, който е на официална визита в България, направи обръщение към народните представители. Той окуражи страната да продължи по този път. 

По думите му в сравнение с Франция и Германия, България представлява една малка държава, "но има огромен потенциал".

Председателят на ЕП поясни, че е в България не само заради традиционната среща във връзка с предстоящото Българско европредседателство, а защото иска да засвидетелства със своето присъствие близостта на европейските институции. "За нас отношението с националните парламенти е изключително важно", посочи Таяни.

Той подчерта още, че ЕП поддържа убедено влизането на България в Шенген.  

Таяни каза, че държавите, които са по границата на Европа като България, Италия и Гърция, не могат и не трябва да бъдат оставени сами. 

"Миналата седмица Европейския парламент одобри своята позиция за реформата на регламента в Дъблин, една много спешна реформа. Системата за убежище се оказа неефикасна и съвсем неадекватна да отговори на миграционната криза. Това е нечестно и трябва да бъде незабавно сменено", смята Таяни. 

И подчерта, че България заслужава оценката на европейските държави за това как упражнява контрола на своите външни граници. По думите му със своите външни морски и сухопътни граници с Турция, България е ключова за европейската политика на сближаването, както за безопасност, така и за управление на миграционните процеси. 

"Миграцията е един епохален и глобален феномен. Можем да го посрещнем само с една обща, силна, структурирана и ефикасна политика", каза Таяни.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
150 евро пенсия
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 10:01
3
0
Ако разрастването и задълбочаването на корупцията и мизерията в България е напредък, очевидно Европейският съюз работи с лошо чувство за хумор.
1
Баба Меркел
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 08:48
5
0
с метлата и в ... пенсия!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно