Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова:
България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция
Страната ни ще въвежда дефиницията "полова идентичност", но няма да регламентира еднополовите бракове
България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, снимка: МП

"България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция. В тази връзка сме подготвили проекти на нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област, които след обществено обсъждане ще бъдат внесени в Министерския съвет". Това e заявила заместник-министър Десислава Ахладова по време на Годишния колоквиум по основните права 2017 г. "Правата на жените в размирни времена", цитирана от пресцентъра на правосъдното министерство. Събитието, което се е провело в Брюксел, е под егидата на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В изказването си заместник-министър Ахладова е изтъкнала, че България е предприела поредна стъпка за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола, като вече е подписала Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) на 21 април 2016 г.

"Важно да се отбележи, че това е приоритетно досие за България в рамките на работна група FREMP. Ние подкрепяме и присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията. В зависимост от напредъка, постигнат от Естония, по време на Българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на Конвенцията от Европейския съюз", заявила още Ахладова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

В заключение тя обяснила, че Министерството на правосъдието е ангажирано с проблематиката, свързана с домашното насилие, като във връзка със своята компетентност отговаря за финансирането на програмите и обучението, съгласно Закона за защита от домашното насилие. Ежегодно по бюджета на Министерството се определят средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват дейности за разработване и изпълнение на програми за превенция и защита от домашно насилие.

През април 2016 г. тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева обявява, че е подписала т.нар. "Истанбулска конвенция", както още е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие във всичките му аспекти. Към онзи момент, документът е подписан от 38 държави, от които 24 са държави членки на Европейския съюз (ЕС), България е 25-ата, което по думите на Захариева, е станало "доста късно". В следващите година и половина в публичното пространство се оформят две противоположни позиции по темата - група неправителствени организации, работещи активно в областта на закрилата от насилие, настояват за спешно ратифициране на "Истанбулската конвенция". На противоположното мнение, обаче, е друга част от гражданския сектор, която вижда риск от отричане на естествените различия между половете, ако България приведе законодателството си в синхрон със заложеното в Конвенцията. 

България възнамерява да пристъпи към употребата на дефиницията "полова идентичност" или т.нар. "социален пол" (в превод на английски – gender), но няма да регламентира еднополовите бракове, обяви преди повече от месец министърът на правосъдието Цецка Цачева. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
Отврат
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 14:07
6
-1
Тази конвенция е флагрантен пример за феминисткото безумие, обхванало западната цивилизация. В нея има абсолютно идиотски текстове, които внушават че мъжете са насилници по дефиниция, а жените - техни естествени жертви. Отвратителна манипулация, която грантовите НПІ-та продължават безскрупулно и методично в медиите, като насаждат ненавист и недоверие между половете. Резултатът - жените отказват да раждат, външният вид и държането им е като на откровени уличници, а малкото бракове масово се разпадат. Да ви е честита еманципацията!
7
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 11:08
8
0
Не Америка, а България е страната на неограничените възмижности. Само тука зам.министри могат да станат пернишка районна съдийка и мустакат чичка-ченге, насила направен на дърти години научен работник в Търновския университет, ама по...история. Кохортата се води от мъдра плевенска адвокатка. А ние чакаме промени и реформи?!?,NARODE?!?!
6
Оруел
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 10:25
9
-1
До коментар [#5] от "коментарът ми е за изтриване....":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Истината не подлежи на изтриване! Само глупците си мислят, че ще успеят.

5
********************************************************
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 09:52
14
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
Тъщата
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 09:06
10
-1
До коментар [#3] от "узуна":
Десо, сребърните каиши на сандалките вървят много в пярник и сандански, ама извън БГ всички ги считат за смешни. Да знаеш само...
Пътят от Перник и Сандански към Европа ... минава през Босфора!

ps. Без Истанбулската конвенция за къде сме?
3
узуна
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 09:01
13
-1
Десо, сребърните каиши на сандалките вървят много в пярник и сандански, ама извън БГ всички ги считат за смешни. Да знаеш само...
2
НоваТа корупционна практика
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 08:56
8
0
Ежегодно по бюджета на Министерството се определят средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват дейности за разработване и изпълнение на програми за превенция и защита от домашно насилие.

ps. Да МинистърЪт на правосъдието е със специален пол!
1
Десислава Ахладова
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 08:53
11
-1
Пернишко чудо с диплом "по право" от Горна Джумая. Достойна калинка да замества леля Цеца която се среща с главния прокурор на САЩ.

Евала Баце. Машала за кадрите със "специален социален пол" - винаги верни на ПП ГРОБ и лично на новият пръв партиен и държавен ръководител верен през банката на Цеца Секса на Големия Сатана!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно