Трибуналът в Хага:
Ратко Младич до края на живота си остава в затвора
Командирът на босненските сърби бе признат за виновен и осъден за геноцида в Сребреница
Ратко Младич до края на живота си остава в затвора

Ратко Младич бе осъден за геноцида в Сребреница, където са избити над 8000 мъже и момчета мюсюлмани.

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления, предадоха световните агенции в сряда.

Съдия Алфонс Ори потвърди решението на съдебния състав, че в Сребреница е извършен геноцид. Не имало намерения за геноцид обаче в други шест общини - Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча.

През лятото на 1995 г. в Сребреница армията на босненските сърби избива над 8000 мъже и момчета мюсюлмани.

Съдия Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка, поради високото кръвно налягане на подсъдимия.

"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изведен от съдебната зала от двама охранители на ООН. Когато пристигна в съдебната зала, той изглеждаше спокоен, поздрави адвокатите и направи знак с палци на фотографите в съда, предаде ТАСС.

По-късно заседанието бе прекъснато за 5 минути по молба на Младич, който поиска да отиде до тоалетната, но паузата се удължи, тъй като му прилоша и трябваше да бъде подложен на медицински преглед.

Бившият военен лидер на босненските сърби е обвинен в геноцид, нарушаване на законите и принципите на войната и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), отнела живота на над 100 000 души.

Младич беше задържан в Сърбия на 26 май 2011 г. след 16-годишно издирване и дни след това екстрадиран за Хага.

Международният трибунал го осъди на 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война. Синът на генерала - Дарко Младич, заяви преди началото на делото, че неговото семейство е готово за всякаква присъда.

Дарко Младич обвини съда, че не е обективен и допълни, че обвинението не е успяло да свърже баща му с нито една точка от обвинителния акт. Преди няколко месеца Ратко Младич изпрати от затвора писма до президента на Сърбия, в които е отправил препоръки "затова как трябва да се изгражда образът на Сърбия пред света" и "затова какво трябва да се пази на всяка цена".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
22 ноември 2017, 14:55
4
-1
Къде е хуманността на еврогейовете!?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно