Д-р Хелмут Палдер:
Учудващо е, че много често се говори за корупцията в България*
България е извършила 40% от съдебната реформа, казва дългогодишният консултант по укрепване на капацитета на българската прокуратура
Учудващо е, че много често се говори за корупцията в България*

Д-р Хелмут Палдер, снимка: БГНЕС

Д-р Палдер, вие следите внимателно развитието на съдебната реформа в България. Докъде стигнахме според вас?

Когато човек тръгва по един път – от началото, от нулата, а краят е на 100, България е някъде около 40.

Все пак за десет години хората завършват средно образование. Т.е. сега сме в четвърти клас?

Може и така да се гледа на нещата, но правосъдната реформа във всички държави е един много дълъг път. Защото не става дума за правене на ремонт или нова сграда. Става дума за духовен напредък, за представи, които са изграждани десетилетия преди това. Докато правото се промени, докато се промени правното съзнание – това е дълъг процес.

Има едно разбиране, че когато искаш да хванеш терорист, трябва да проследиш пътя на парите. Имате ли информация България да участва по някакъв начин в тави схеми?

Семинарът, който ръководя, се занимава с тероризма и нелегалната миграция. В предишни години сме имали семинари за корупцията и за борба с организираната престъпност. Това което е моя задача през тази седмица, е с баварски и германски експерти да дадем практически съвети, трикове на българските следователи как може да се борим срещу терористичната опасност, която засяга цяла Европа. България със сигурност не е първостепенна цел на тероризма. Страната ви по-скоро би могла да играе ролята транзитна страна за движение на капитали и престъпници. За България не би трябвало да има непосредствена заплаха от терористични удари. В Германия и Франция сме много по-застрашени.

Говорим за тероризма. Той по някакъв начин е свързан с нелегалната миграция, доколкото много лесно в потока от мигранти терористите могат лесно "да се разтворят". Имате ли информация за такъв процес?

Имаме информация, че по пътищата, по които се движат мигрантите, престъпленията са станали много повече, отколкото в други райони. Говоря ви не за тероризъм, а за т. нар. нормална престъпност. България има щастието, че няма твърде много нелегални имигранти. Но миналата седмица бях в Унгария. Трябва да ви кажа, че по пътя от сръбската граница през Будапеща до австрийската граница престъпността много е нараснала. Ние виждаме това и при нас – в Южна Бавария имаме значително покачване на престъпленията. За съжаление, става дума за престъпления, свързани с насилие и посегателства срещу жени.

По отношение на миграционната вълна – дали Европа не допринесе за това, което се случи, след като десетилетия игнорираше процесите в Близкия изток и Северна Африка?

Мисля, че имате право. Наскоро говорих с един бивш член на Европейския парламент, който сега е политически много активен в друга посока. Той още преди повече от две десетилетия е отбелязал, че ще има проблем с мигранти от Близкия изток и Африка. Той настоявал още тогава да се направи план за действие при такъв случай. Но това не било прието. Ние имахме една първа миграционна вълна – тя не може да се сравнява със сегашната – през 1991-92 от Балканите. Когато тя утихна, мислехме че ще настъпи спокойствие. Но сега имаме ситуация, при която имаме поне двойно по-големи проблеми, отколкото тези, които имахме при миграцията от балканските страни. Така че трябва да се подготвяме предварително и да мислим в дългосрочен план.

Корупцията, е много обсъждана тема в България.Може ли да се определи корупцията като огледало на управлението? И дали липсата на разследване на политици за потенциална корупция може да се определи като нежелание да се огледат в огледалото?

Учудващо е, че много често се говори за корупцията в България, и това е свързано с това, че няма присъди и няма масирана работа срещу това явление. Това е трудно поле, защото трудно се установява дали става дума действително за корупция или само за подозрения. Корупцията е като атома: атомът не може да се помирише, да се почувства, не създава болка, но въпреки това е много опасен. При всички други престъпления има ощетена страна. Но при корупцията няма такова нещо. И двете страни – и този, който дава, и този, който взима, мислят, че са печеливши. И затова има невероятни трудности за разкриване. За това казвам, че се учудвам, че усилията за борба с корупцията остават нерезултатни, но не мога да повдигна каквото и да е обвинение и да кажа: "Това и това не е направено", защото не го зная.

Когато говорим за България и присъединяването ни към Шенген тази перспектива е звезда на небосклона на българските надежди. Но далече ли е тя на хоризонта?

Не е по-далече, отколкото преди пет години. Имаше идея да се отвори Шенген по въздушните пътища, все още не по земя. Но междувременно се случи цялата тази миграционна вълна, която се осъществява по суша, не по въздух Но въпреки това тези проблеми излязоха на преден план, така че в момента има едно затишие по въпроса.

Д-р Хелмут Палдер е бил съдия в Бавария, работил е в баварското министерство на правосъдието, където е отговарял за международните въпроси. Дългогодишен консултант по укрепване капацитета на българската прокуратура.

*Интервюто е препечатано от Агенция БГНЕС. Заглавията са на "Правен свят".
 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
*************************
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 18:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
този
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 13:04
5
-3
дали ще каже някога колко милиона евро е получил за последните 20 години, за да подпомага реформирането на прокуратурата?Тошо тошев описва в книгата си как вечерял с Филчев и с него така "През цялото време Палдер гледа усмихнато. Въобще не е впечатлен. Като че ли главният прокурор не говори за рекет и за рушвети в самия пъп на правителството, а пуска виц за Иванчо и Марийка."
С такива съветници като този можеше и по-зле да бъде.Щял да учи на трикове българските следователи.Пази боже.
2
Да, за корупцията само се говори
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 12:29
4
-3
И според този доктор, говоренето решава 40 на сто от проблема. Не е нужно нищо повече. Още малко повече говорене - и проблемът е решен!
1
Bzzt
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 12:26
8
0
О, то и за корупцията в Европа се говори доста. И тя си продължава...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно