Обновена  27 ное 18:54
Софийският апелативен съд потвърди:
Връщането на делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев на прокуратурата
Процесът ще се разглежда по новите правила на НПК
Връщането на делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев на прокуратурата

Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, колаж: Канал 3

Софийският апелативен съд (САС) окончателно реши делото, водено срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима служители на фирма "Булброкърс" да бъде върнато на прокуратурата "за отстраняване на съществени процесуални нарушения", съобщиха от САС.

"Тричленен състав на Апелативен съд София (САС) с председател Камен Иванов и членове Алексей Трифонов и Весислава Иванова остави без разглеждане протеста на прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) срещу разпореждане, постановено по НОХД 4092/2017 г. по описа на Софийския градски съд (СГС). С него делото, водено срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима служители на фирма "Булброкърс" бе върнато на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Определението на САС е окончателно", съобщават от съда.

Eто и мотивите на тричленния състав:

Софийски апелативен съд намира, че частният протест следва да бъде оставен без разглеждане, тъй като понастоящем процесуалният закон не съдържа регламент, позволяващ проверката на атакувания акт.

Действително, протестът е бил депозиран в срок и срещу акт, подлежащ на въззивна проверка, но при старата редакция на НПК. 

Със ЗИДНПК (ДВ бр.63/04.08.2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) разпоредбата на чл. 249 НПК е променена и предвижда изцяло нов ред за проверка на въпроса, свързан с процесуалните нарушения – от законния състав на съда, овластен да разгледа делото, в открито съдебно заседание, с участието на страните и при спазване на принципа за състезателност. Определението, с което съдът се произнася в разпоредителното заседание подлежи на обжалване и протестиране пред по-горния съд. 

Съобразно нормата на отменения текст на чл. 249 НПК, действала към момента на постановяване на протестираното разпореждане и в съответствие, с която се е произнесъл съдията-докладчик в настоящия случай, проверката за отстраними съществени процесуални нарушения в досъдебното производство се извършваше само от докладчика, в закрито заседание и изцяло служебно, а постановеното разпореждане подлежеше на съдебен контрол. Именно в рамките на тази отменена вече процедура прокурорът е подал протест срещу разпореждането и то в предвидения срок. 

Действащият законов регламент обаче (чл. 248, ал. 1, т. 3 и т. 6 НПК) предпоставя проверка на определение на съда, постановено по сегадействащите процесуални правила. Изменението в процесуалния закон има действие ex nunc (занапред) и когато липсва преходна разпоредба, както е в процесната хипотеза, която да урежда начина, по който се довършват неприключилите производства по протест на прокурора срещу разпореждане, постановено във вече несъществуваща в закона процедура, се налага извод, че няма процесуален ред, по който съдът да разгледа въпроса по същество. 

В обобщение – САС счита, че следва да остави частния протест без разглеждане. При това положение разпореждането на съдията-докладчик следва да се приеме за влязло в сила и подлежащо на изпълнение. При последващо пренасяне на делото в съдебна фаза, производството по него следва да се развие по новите процесуални правила. 

Преди точно един месец СГС очаквано върна процеса срещу бившите министри на финансите и енергетика в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесмена и издател Иво Прокопиев, изпълнителния директор на финансовия посредник "Булброкърс" Радослав Рачев и двама служители в дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев на държавното обвинение с мотива, че допуснатите съществени нарушения от страна на прокуратурата са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

Още с внасянето на делото в съда, защитата на обвиняемите прогнозира, че ще се стигне до връщането му на прокуратурата. А след това делото ще бъде внесено отново, но не в СГС, а вече в Специализирания наказателен съд (СпНС), който от 5 ноември т.г. е компетентен да разглежда делата за допуснати закононарушения от бивши и настоящи министри. Очакванията са, че Специализираната прокуратура ще внесе нов обвинителен акт именно пред СпНС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
28 ноември 2017, 13:38
5
-5
Кой е очаквал нещо друго освен прословутото: 24 отлагания и връщане на делото?!?
Особено пък като става дума за осъждане спонсорите на протестърско-реформаторското съдийско движение!
По същество ССБ си е старата структура на БКП в съдебната система. От рода не партийните звена по месторабота, на които Елена Костова и Цецка са били партийни секретарки.
Затова ССБ нехае за трудовите проблеми на съдиите, а е обикновена маша за изпълнение на спуснатите свише партийни повели.
4
X
|
нерегистриран
28 ноември 2017, 13:14
4
-9
Връщането на делото от съда на прокурора е по същността си отказ от правосъдие по силата на закона,нещо което е пълен абсурд! Ако щете и ъпсурт...
3
Валерко Грух
|
нерегистриран
28 ноември 2017, 13:14
5
-11
Всички от посочения съдебен състав са активисти на ССБ, които са в интимни отношения с Прокопиевите медии, най-малкото чрез USAid и "Америка за България". Не че правото, закона и справедливостта са от някакво значение, но за пълнота на пъзела трябва да се знае.
2
Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
28 ноември 2017, 10:07
9
-5
Живеем в държавата Прокуратурия!
1
|
нерегистриран
28 ноември 2017, 09:20
5
-6
Съдебни алабализми , правосъдие няма!!!После не се чудете защо ще последва масово трепане по улиците!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно