Зъл сириец крал лекарствата на българина

Една от основните фирми, разследвани за паралелен износ на лекарства, е генерирала оборот от 90 млн. лв. за миналата година на гърба на български пациенти. Мащабната престъпна схема, която беше разкрита на 1 декември при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата, е с живоспасяващи и животоподдържащи лекарства. Те се изписват за онкоболни, включително деца, срещу тежки ревматоидни заболявания, астма и други. Вместо да стигнат до болните в страната обаче, медикаментите били изнасяни и продавани на значително по-високи цени в почти всички страни от ЕС, разкриха разследващи пред "Труд".

Организатор на схемата със скъпоструващи и животоспасяващи лекарства за чужбина е сирийски гражданин. По непотвърдена информация първото му име е Амир. Той е един от арестуваните при операцията на ГДБОП и специализираната прокуратура. Тя бе проведена в София, Шумен, Сливница и Пловдив. По време на разследването са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Тогава бяха разпитани над 20 души, а 7 бяха арестувани. До края на седмицата предстои спецпрокуратурата да събере още доказателства и да повдигне обвинения на участниците в престъпната схема. Основно се разследват две фирми със сходни имена. Едната е генерирала оборот от 90 млн. лв. за миналата година, а другата е свързана с нея, но е работила фиктивно и продавала лекарства само по документи. Разследват се пране на пари и документни престъпления.

В престъпната схема са замесени много лекари и фармацевти от болници и аптеки в страната. Сред тях има и директор на голямо столично лечебно заведение, който е бил засечен да носи кашон с лекарства. Помагал му е и негов роднина. Медикаментите били изписани само по документи, но така и не стигнали до пациентите. По-голямата част от лекарствата, които са изнасяни в страни от ЕС, са произведени в България, разкриха пред "Труд" криминалисти.

Престъпната схема е работила основно по два начина – лекари изписват по-големи от нужните количества медикаменти на конкретни пациенти като разликата се изнася. Другата практика е чрез незаконен внос на евтини лекарства от Турция, с които се лекуват болните у нас, а оригиналните качествени медикаменти за съответното заболяване се изнасят в страни от ЕС. Там се продават на много по-високи цени и генерират огромни печалби, които тепърва ще се изчисляват.

Във втория случай престъпление е дори само фактът, че пациентите не получават нужното лекарство или получават друго вместо него, обясни пред "Труд" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Схемата работи добре при изписване на препарати през самото отделение на дадена болница, добави Костов. "Тези лекарства се изнасят от болниците най-вече с документни престъпления. Това са лекарства, от които българските пациенти имат нужда и които изобщо не попадат на нашия пазар", коментираха криминалисти.

От прокуратурата съобщиха, че след като се изнесат от аптеки или болнични заведения, някои от медикаментите се преопаковат в склад и се изнасят в чужбина. Експертиза ще изчислява колко струват на българския пазар лекарствата, намерени в склада.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно