Пуснаха под "домашен арест" единия от подпалвачите на колите на началника на Пловдивския затвор и на шефа на охраната

Единият от тримата задържани за палежите на колите на началника на затвора в Пловдив Божил Иванов и шефа на охраната в тъмницата Стефан Георгиев бе пуснат в понеделник на свобода с мярка за неотклонение "домашен арест", реши Пловдивският Районен съд.

Това е 25-годишният Цветелин Кюркчиев-Тъпото, който единствен си е признал вината. Районна прокуратура поиска "домашен арест" за бившия затвор, като най-вероятно това е част от "сделката", за да разкаже за цялата схема и разкрие съучастниците си.

На останалите двама – 55-годишния бивш боксьор Илиян Сарийски- Жабата и 39-годишния Александър Господинов-Доктора, районните съдии наложиха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" въпреки твърденията им, че са невинни и нямат нищо общо с двете престъпления.

Александър Господинов-Доктора бил арестуван в Кърджали, като според разследващите бил тръгнал да бяга през прохода Маказа и българо-гръцката граница. Доктора категорично отрече да познава някой от задържаните и да има връзка с Атанас Червенков-Райфъла, който е заподозрян като поръчител на двата палежа.

В съда Илиян Сарийски-Жабата се оплака, че за 20 години като боксьор не е ял такъв бой, какъвто отнесъл от полицаите в Първо РУ на МВР-Пловдив след задържането си. Според Жабата всички са натопени от човек, излежаващ присъдата си в Пловдивския затвор.

Районните съдии в Пловдив решиха, че от събраните до момента доказателства, включително свидетелски показания, както и предположение за авторството на деянието, за което са обвинени.

Деянията са тежки, умишлени, за които Наказателният кодекс предвижда "лишаване от свобода". Налице е и опасност при мярка, различна от "задържане под стража" Илиян Сарийски и Александър Господинов да се укрият или да извършат друго престъпление, което се обосновава и от обремененото им съдебно минало, в което са търпели наказание "лишаване от свобода" за престъпления, сходни с тези, за които са обвинени. По отношение на Цветелин Кюркчиев съдът прие доводите на прокуратурата, че няма опасност да се укрие. Същият признава вина, дава обяснения, спомагащи за разкриване на обективната истина, поради което съдът уважи искането и наложи мярка за неотклонение "домашен арест".

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 12 декември (вторник) от 15,30 часа. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно