Вече 16 от държави от ЕС допускат хомосексуалните семейства
Конституционният съд на Австрия разреши еднополовите бракове
Институцията била сезирана от двойка жени, на която била отказана регистрацията на брак от общината на Виена
Конституционният съд на Австрия разреши еднополовите бракове

снимка: БГНЕС

Конституционният съд на Австрия реши да отмени от 31 декември 2018 г. законодателните ограничения срещу регистрацията на еднополови бракове, съобщиха от институцията, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

От 1 януари 2019 г. еднополовите двойки ще могат да сключват граждански брак. Съдът обосновава решението си с това, че всички са равни пред закона.

От 2009 г. еднополовите двойки в Австрия имат право на "регистрирано партньорство". През последните години границата между брака и регистрираното партньорство ставаше все по-незабележима, особено след като еднополовите двойки получиха разрешение да осиновяват и оглеждат деца.

Конституционният съд беше сезиран от двойка жени, на които била забранена регистрация на брак в общината във Виена, след което столичният административен съд отхвърлил жалбата им. Подобен казус има в момента и в България.

Конституционният съд постанови, че разликите между брак и регистрирано партньорство дискриминират еднополовите двойки и ограничават правата им. 

Католическата църква в Австрия се обяви срещу узаконяването на еднополовите бракове. С решението на Австрия, вече 16 страни в Европа допускат хомосексуалните семейства.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
05 декември 2017, 16:25
10
0
А кога ще забранят двуполовите ?
1
|
нерегистриран
05 декември 2017, 16:05
3
0
Сега остава да си сложат тапите издзат,-)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно