Прокопиев, Трайков и Дянков - първите подсъдими за "високата корупция" в спецсъда

Tочно месец след като делата срещу корупцията по високите етажи на властта бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд, прокуратурата внесе и първия си обвинителен акт. Той е срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев за продажбата на държавния пакет акции велектроразпределителното дружество EVN.

След като Софийският градски съд върна обвинителния акт на градската прокуратура за отстраняване на съществени нарушения, довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите. А те - освен Трайков, Дянков и Прокопиев, са и Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев от инвестиционния посредник "Булброкърс".

Прокуратурата, която ги обвинява в безстопанственост за милиони, протестира прекратяването на делото пред Софийския апелативен съд. Това обаче се случи след 5 ноември, откогато - освен съд за организираната престъпност, Специализираният наказателен съд стана и съд за т.нар. корупционни дела срещу дълъг списък от категории лица, включително и бивши министри, каквито са Дянков и Трайков.

Миналият понеделник апелативните съдии отказаха да разгледат прокурорския протест, именно заради промените в законодателството. Точно шест работни дни отне на прокуратурата да преработи и внесе обвинителния акт, но вече в Специализирания наказателен съд. Със системата за случайно разпределение делото е отишло при съдия Вилислава Ангелова, става ясно от деловодната система на съда..

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
06 декември 2017, 10:10
1
0
Тъкмо приватизираш един съд и вземат и преместят делото ти в друг съд. Ужас! Но който е бил съобразителен и си е приватизирал ВКС, то тогава шансът делото да се гледа от съд, който не е негов е минимален. Само дето на първите две инстанции може да няма традиционните за СГС 24 отлагания и връщане след тях.
1
|
нерегистриран
06 декември 2017, 09:01
2
0
Сбъдната мечта - Дянков - подсъдим, и то пред спецсъда. А помните ли какво направи с бюджета на съдебната власт и със заплатите на магистратите?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно