Социалното министерство:
Решението на Съда на ЕС за прехвърлянето на отпуските не важи за България*
В нашето законодателство за разлика от това на Великобритания има текстове, които гарантират ползването, заплащането и отлагането на платения годишен отпуск
Решението на Съда на ЕС за прехвърлянето на отпуските не важи за България*

За българските работници няма да важи решението на Съда на ЕС, че служителите в Европа може да прехвърлят отпуск или да предявят иск за право на почивка, която не е взета. Съдът в Люксембург се произнесе след жалба на британски работник.

"Тези решения засягат конкретни казуси и от тях не произтичат задължения за промяна в националната правова уредба", обясниха от социалното министерство.

Основната причина решението да не засяга България обаче е, че в нашето законодателство за разлика от това на Великобритания има текстове, които гарантират ползването, заплащането и отлагането на платения годишен отпуск. Те са регламентирани в Кодекса на труда. Работникът може да определя времето на ползване на платения отпуск. Освен това служителите у нас имали правна защита, ако шефът откаже - всеки може да се обърне към инспекторите по труда, ако има някакви нарушения, обясниха още експертите на социалното министерство.

До решението на Съда на ЕС се стига по дело, заведено от работник срещу бившия му работодател за обезщетение за неползван отпуск през периода 1999-2012 г. Работодателят твърдял, че съгласно Правилника за работното време на Обединеното кралство не може да се прехвърля отпуск в нова година. 

*Материалът е препечатан от в-к "24 часа". Подзаглавието е на "Правен свят".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
06 декември 2017, 16:37
8
0
Ние излезнахме ли от ЕС ? А то май не сме и влизали, там сме само за папуто,-)
2
|
нерегистриран
06 декември 2017, 09:55
22
0
Е, то още при първата статия написах, че Баце и Мама не признават решения, свързани с увеличение на заплати, ползване на отпуски и други подобни.
Баце и Мама признават само решения, че може да се вдига възрастта на пенсиониране не само до смъртта, ами и след Второто пришествие, че отпуските може да "изгарят", ако шефът не благоволи да те пусне; че може да не се плаща дежурство и да не се дава компенсация за дежурство в почивен ден ... - само такива народополезни решения уважават нашите държавни и партийни ръководители.

"Освен това служителите у нас имали правна защита, ако шефът откаже - всеки може да се обърне към инспекторите по труда, ако има някакви нарушения, обясниха още експертите на социалното министерство."

Както казва една българска работодателка на своите труженици перефразирайки Краля-Слънце: Кодекса на труда това съм аз.
Сиреч теоретично работника може да се обърне към инспекторите по труда, ама след като си изкара платения, ще е окаже, че е преминал на безкраен неплатен отпуска на това работно място, сиреч най-добре да използва отпуска, за да си намери ново работно място.
1
|
нерегистриран
06 декември 2017, 07:25
27
-2
Щом юристите от социалното министерство, които са корифеи по право на Европейския съюз казват, значи е така!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно