Подсъдим за лихварство инвалид осъди България за нечовешко отношение

Подсъдим за лихварство инвалид осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нечовешко и унизително отношение. Ще трябва да получи от държавата 3000 евро обезщетение за неимуществени вреди и 2500 евро за разноски. 51-годишният Венцислав Шалявски от Благоевград е завел делото заедно с жената, с която живее, нейният син и общата им дъщеря, през 2011 г.

Поводът е негово задържане за часове в колата му, за да му се повдигне обвинение за лихварство. Шалявски страда от мускулна дистрофия от 12-годишната си възраст. Помага му жената, с която живее и негов асистент, който му е и шофьор.

На 7 април 2011 г. около 11 ч., докато пътува в колата си, управлявана от асистента, е спрян от полицаи и му е наредено да ги последва в управлението.

При пристигането, асистентът е задържан. Колата остава на паркинга и инвалидът остава в нея. Неспособен да се движи, той стои в тази позиция в продължение на няколко часа, охраняван от двама полицаи. Позволено е на жена му да дойде да помогне с физиологичните му нужди. Около 18 часа, докато все още е в колата и в присъствието на адвоката му, срещу Шалявски е повдигнато обвинение за лихварство от дознател. За тази цел полицейските служители инсталирали на паркинга компютър и принтер. Останал в колата си до 19,30 ч. След това той е заведен пред сградата на съда за гледане на мярка за неотклонение. В двора на паркинга полицейски служители се опитали да го извадят от колата и да го сложат в инвалидна количка, но се отказали, защото разбрали, че може да го наранят. През това време пуснали от ареста асистента му, който пристигнал в съда и успял да изведе от колата инвалида. Определена му е мярка за неотклонение домашен арест. Заради това отношение Шалявски е завел делото с искане за 20 хил. евро обезщетение, но съдът в Страсбург му присъди само 3000.

Тук срещу него има дело за лихварство с повече от 100 случая, в които давал заеми на лица с високи лихви.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно