Депутатите гласуваха окончателно
Промени в Наказателния кодекс за тероризма, финансовите престъпления и незаконния добив на подземни богатства
Измененията идват след гласуваните преди ден наказания за проповядване на радикален ислям и склоняване към носене на бурка
Промени в Наказателния кодекс за тероризма, финансовите престъпления и незаконния добив на подземни богатства

Лишаване от свобода от 5 до 15 г. грозят всеки, който заплаши или принуди орган на властта, представител на обществеността или на чужда държава да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението, което се приема за тероризъм. Това решиха народните представители, които приеха на второ четене промени в Наказателния кодекс (НК).

Ако от терористичното действие е последвала смърт, се предвижда затвор от 15 до 30 г., доживотен или доживотен затвор без замяна. Ако деянието е извършено спрямо бременна жена, малолетно или непълнолетно лице, или такова, ползващо се с международна защита, се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 г.

Гласуваните в четвъртък поправки в НК засягат и финансови престъпления. Така служител, ако използва противозаконно вътрешна информация, за да придобие или да се разпорежда за собствена сметка или за сметка на трето лице, пряко или косвено, с финансови инструменти, от което са настъпили значителни вредни последици, се наказва за злоупотреба с лишаване от свобода до 4 г. и с глоба от 1000 до 3000 лева.

Лишаване от свобода до 6 г. и глоба от 1000 до 20 000 лв. за добив на подземни богатства без предоставена концесия или когато действието на действащата предоставената концесия е спряно, разписаха още депутатите. На санкция подлежи и онзи, който държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства.

Ако предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 г. и глоба от 10 000 до 100 000 лв. Наказанието важи и за деяние, извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

Тези поправки идват след гласувани на първо четене преди ден промени и въвеждане на наказания за принуждаване на лице да носи бурка. Според измененията в НК предвижда лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5 хил. в до 10 хил. лв., а ако принудата или склоняването са упражнени спрямо две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 6 години.

В случай на принуда на малолетно лице, наказанието е затвор от 3 до 6 години и глоба от 10 хил. лв. до 20 хил. лв.

Депутатите приеха и промяна, която предвиждат затвор от 1 до 5 години за проповядване на радикален ислям или друга идеология, използваща верски убеждения за политически цели срещу конституционния ред в страната.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно