Заради непълно прилагане на авторското право
ЕК предяви иск срещу България, Испания, Люксембург и Румъния
Страната ни рискува глоба от 19 121 евро на ден
ЕК предяви иск срещу България, Испания, Люксембург и Румъния

Европейската комисия реши днес да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, Испания, Люксембург и Румъния заради липса на уведомление за цялостно прилагане в националното законодателство на тези държави на общностните разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право и сродните му права, и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн, което беше предвидено да се извърши до 10 април миналата година.

Комисията призовава Съда да наложи финансови глоби на тези четири държави, като за България сумата е 19 121 евро на ден, за Испания е 123 928 евро на ден, за Люксембург е 12 920 евро на ден и за Румъния е 42 377 евро на ден. Процедурите за нарушение бяха открити през май миналата година. До днес комисията не е получила уведомление, че са предприети необходимите мерки за прилагане на директивата в съответното национално законодателство.

Директивата цели да подобри начина, по който се управляват всички организации за съвместно управление чрез създаването на общи стандарти за управление, прозрачност и финансова дисциплина. С нея се определят общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Директивата е важна част от законодателството за авторското право в Европа, отбелязва ЕК. Всички организации за съвместно управление трябва да подобрят своите стандарти за управление и за прозрачност, се посочва в съобщението.

Директивата беше приета на 4 февруари 2014 година. С неприемането на всички законови, подзаконови и административни разпоредби, необходими за спазването на директивата, или с неуведомяването на ЕК за подобни разпоредби до 10 април 2016 г., България, Испания, Люксембург и Румъния не са изпълнили своите задължения, установява комисията.

Междувременно Комисията отправи предупреждения към България, Кипър, Гърция, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша и Румъния, че може да заведе срещу тях дела в Съда на ЕС, защото още не са въвели в националните си законодателства директивата относно борбата срещу "прането на пари". Директивата увеличава изискванията към мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Държавите членки на ЕС трябваше да са я въвели до 26 юни 2017 г. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
мнение
|
нерегистриран
07 декември 2017, 13:39
3
-2
Ако България продължава да нарушава конкурентното право с беззаконието-Наредба номер 1 на ВАдвС и чл 36 от Закона за адвокатурата, до няколко месеца ще има нови наказателни процедури.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно