Омбудсманът Мая Манолова:
Работниците с неизплатени заплати за последните 3 г. вече ще ги получат
С промени в Кодекса на труда бяха затегнати санкциите за некоретни работодатели
Работниците с неизплатени заплати за последните 3 г. вече ще ги получат

Всички работници, които през последните 3 г. не са си получили заплатите, вече ще могат да ги вземат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента, след като народните представители приеха окончателно промените в Кодекса по труда.

"Вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошари с цел некоректни работодатели да избягат от своите работници и от това да им платят дължимото. По този начин на  практика работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от русенската корабостроителница, служителите в една голяма търговска верига, тези в един телеком, ще могат да си получат заплатите, които им се дължат от техните работодатели", обясни Манолова.

"Минахме през всичко – през дълги заседания, разговори, обещания през сълзи, заплахи, молби, но в крайна сметка се обединихме около тези текстове, които депутатите приеха и които ще направят коледните и следващите празници за хората с неплатени заплати малко по-добри", допълни общественият защитник.

Според Манолова работниците, които трябва да взимат заплати, няма да могат веднага да си получат парите, "но този процес ще се развие в рамките на следващата година и нито един лев, който е дължим на работник, няма да бъде загубен".

Приетите окончателно текстове от Кодекса на труда, предвиждат още работодателите, които дължат възнаграждения на работниците си, да не могат да участват в обществени поръчки.

От 31 март 2018 г. Инспекцията по труда ще може да изпълнява дейността за подаване на искова молба за откриване на производство по несъстоятелност. Депутатът Светлана Ангелова (ГЕРБ) уточни, че първоначално предложението е било тази нова дейност да влезе в сила от 1 юли.

"Трябва да се промени устройственият правилник на Инспекцията по труда. Необходимо е технологично време правилникът да бъде качен за обществено обсъждане, приет от Министерски съвет и обнародван в Държавен вестник. Това е около 2 месеца. Предложихме първоначално този срок, защото това е съвършено нова дейност за Инспекцията по труда. Това е сериозна и нова дейност и затова е необходим и срок за обучение на тези специалисти", обясни Ангелова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Не, това не може да е истина
|
нерегистриран
13 декември 2017, 15:08
2
-1
Вече клошари няма да могат да придобиват фирми и работниците щели да си получат заплатите?! Айде, стига, бе... Това сериозно ли го мисли Мая?! Собствениците на капитала ще си извадят пари от джоба и ще платят? Как не се бях сетил, че клошарите не плащат, щото нямат, за разлика от неклошарите.
1
поток
|
нерегистриран
13 декември 2017, 14:31
2
-1
Браво Мая!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно