Заради фатални катастрофи
Протести пред Съдебната палата в Бургас и в Благоевград
Съдът остави зад решетките пияният шофьор, прегазил колоездач в Приморско, водачът убил студентка на пешеходна пътека е задържан за 72 часа
Протести пред Съдебната палата в Бургас и в Благоевград

Протест пред Съдебната палата в Бургас, снимка: бТВ

Апелативният съд в Бургас остави зад решетките шофьора, прегазил колоездач на входа на Приморско. Преди решението на съда близки и приятели на 33-годишния мъж се събраха на протест пред Съдебната палата, съобщи бТВ. Протестиращите настояват закона да бъде променен и да се увеличи наказанието за шофьорите, причинили катастрофа в пияно състояние. Сега най-тежката присъда е от 5 до 15 години затвор.

Мъжът, прегазил колоездача, е карал с 2,7 промила алкохол и е избягал след катастрофата. Той не се яви на мярката заради влошено здравословно състояние. Въпреки ДНК експертизата и запис от камера, той не се признава за виновен. "Той казва, че не е виновен за случая и няма нито един свидетел, който да твърди, че го е видял да кара автомобил. Нито един", заяви адвокатът на обвиняемия Радостин Пенев.

"Апелирам към българското правосъдие да гледа на тази постъпка не като ПТП, защото ПТП може да се коментира, когато има технически проблем, било то на пътя или на автомобила. В този случай това се квалифицира, според мен, като убийство", категоричен е Георги Пейчев – близък на Евелин.

Междувременно за втори ден протест имаше и в Благоевград. Студенти демонстрираха пред общината и поискаха незабавни мерки за пътна безопасност. В памет на убитата на пешеходна пътека 19-годишна студентка Фатиме Колашова бдение блокира и фаталното кръстовище. Шофьорът на камиона, който във вторник прегази момичето, е задържан за 72 часа, съобщиха от Окръжната прокуратура. Предстои държавното обвинение да внесе в съда искане за мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо водача на камиона.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
14 декември 2017, 09:56
1
-2
А защо не искат оставката на Лозан дето направи онуй Тълкувателно решение, че можело да се газят пешеходци на пешеходните пътеки и двете му гнили ябълки, дето дадоха смешно ниско наказание на джигита-моторист мина с превишена скорост на червен светофар и сгази момиче минаващо на зелен светофар по пешеходната пътека с мотив, че тя не се била огледала. И какво като се огледа - при зелен за нея и червен за него светофар какво трябва да прави да седи и да чака зеления светофар да узрее ли?
Та защо не искат оставките на тримата лауреати? Той в законът и сега си го има евентуалния умисъл - човекът е бил наясно, че кара с превишена скорост, бил е наясно, че минава на червено и през пешеходна пътека, виждал е пешеходката, но му е било все едно. То е като бащата на момичето да се направи на Вилхел Тел, да спипа на улицата двете гнили ябълки, да им сложи по една здрава ябълка на главата, да гръмне и да стане "произшествие" - без да иска да уцели вместо здравата ябълка гнилата.
В закона го има, ябълките ни са гнили?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно