Лозан Панов предлага:
Съдийската колегия да назначи Светла Димитрова за зам.- председател на ВКС
"Намирам, че 5 години и половина са достатъчно дълъг период за един заместник на административния ръководител", твърди шефът на съда
Съдийската колегия да назначи Светла Димитрова за зам.- председател на ВКС

Съдия Светла Димитрова

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на съдия Красимир Влахов от заеманата длъжност "заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на Върховния касационен съд" и за назначаване на съдия Светла Димитрова на тази длъжност, съобщават от ВКС.

В мотивите си Лозан Панов посочва, че съдия Влахов заема този пост от 2012 г., а преди това е бил председател на Софийския районен съд в периода 2008 – 2012 г., т. е. от девет години заема ръководни длъжности в съдебната система. Председателят на ВКС пише още: "Намирам, че пет години и половина са достатъчно дълъг период за един заместник на административния ръководител и ръководител на Гражданската колегия, какъвто е съдия Влахов, да приложи на практика възгледите си за управлението на Колегията в рамките на законово определената му компетентност".

В предложението си Лозан Панов подчертава, че зам.-председателят е ключовото свързващо звено между председателя и Колегията и по дефиниция е необходима една добра синергия между тях. Той пише: "В съвместната ни работа имаше моменти, в които тази връзка дори се късаше и в крайна сметка след един задълбочен анализ на казусите в работата ни установих, че има проблем в разбирането на двама ни за прилагането на принципа на екипност, който изисква взаимно доверие и поемането на отговорност".

Като предлага на Съдийската колегия да назначи съдия Светла Димитрова на длъжността "заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на Върховния касационен съд", Лозан Панов подчертава, че от встъпването си в длъжност като председател на ВКС последователно следва политика на диалогичност с неговите колеги и по този повод е отправил молба към Пленума да подкрепи промяната в Гражданската колегия. На свое заседание, проведено на 27 октомври 2017 г., Пленумът на Върховния касационен съд е изслушал съдия Димитрова. Върховните съдии са изразили положителното си становище за избирането й с 67 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се", като на заседанието са присъствали 81 съдии. 

Съдия Димитрова има над 38 години юридически стаж, прослужен изцяло в органите на съдебна власт. Тя започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Ловеч и е последователно съдия в Районен съд – Тетевен, в Софийския районен съд, в Софийския градски съд, в Софийския апелативен съд, а в последните близо 11 години е съдия във ВКС. От една година е председател на Трето гражданско отделение.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
Извод
|
нерегистриран
15 декември 2017, 21:43
12
-16
До коментар [#1] от "Мина":
Защо толкова червен и партийно ангажиран съдия! Първанов има ли намеса и в този избор, защото знаем за ЦИК как става

Ей, държат си се комунягите и това си е! Няма лабаво!
17
******
|
нерегистриран
15 декември 2017, 21:39
7
-13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16
До 12
|
нерегистриран
15 декември 2017, 21:23
12
-14
Като се сетя кои му одобриха концепцията, то става ясно защо никой не иска нищо да му признае, дори и когато по закон разполага с правомощия. Самата му концепция пък беше нагласена да удовлетвори вижданията на онези хора, които искаха съдиите да се мачкат и опростяват - да се сведе съдийската работа до чирачество и гонене на работнически норми. Искаха да прекършат гръбнака на мислещите и особена на другоячемислещите. Точно това сега прави Панов и затова е достоен техен избранник.
15
мечта
|
нерегистриран
15 декември 2017, 14:29
10
-18
Напълно неизбираема.На всичко отгоре длъжността не е вакантна.
14
Лозан е от нашите
|
нерегистриран
15 декември 2017, 13:35
19
-22
Лозан предлага Светла Димитрова, защото му трябва партия-ракета носител. Всички знаят, че Димитрова е човек на БСП, защото дълго беше в ЦИК от квотата на тази партия. Ще следим афиша за Корнелия и Лозан.
13
Съдия ГК
|
нерегистриран
15 декември 2017, 11:44
16
-17
Жалко работа. На Панов му трябваха два месеца да напише предложение с мотиви, много различни от това, което два големи пред общото събрание. Дано Светла да е разбрала, че е поредната употребена от него. Срам ме е от този човек!!!
12
|
нерегистриран
15 декември 2017, 10:58
18
-17
Всеки председател има право да подбере сам екипа, с който ще работи, за да изпълни концепцията си . Преминал е през проврека на доходите, на сто комисии, през тежко събеседване пред ВСС. Нека след всичко това му признаем поне правото да си подбере хората, които да му помагат. А на който това не му харсева - има конкурс за председатели, нека да го проверят, да се яви, да защити концепцията си, а после Общото събрание да му избира заместници.
11
?
|
нерегистриран
15 декември 2017, 10:36
11
-13
Професионалист ли? До април има време
10
|
нерегистриран
15 декември 2017, 09:51
21
-13
Прекрасен човек и професионалист! Успех на съдия Димитрова!
9
|
нерегистриран
15 декември 2017, 09:05
12
-6
Лозан Панов и Светла Димитрова не е едно и също.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно