Председателят на Правната комисия на НС Данаил Кирилов:
Ще преодолеем ветото на президента и за антикорупционния закон*
Отпадането на давността при "приватизационни престъпления" ще засяга 26-27 сделки
Ще преодолеем ветото на президента и за антикорупционния закон*

Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси

Ще преодолеем и новото вето, обявено преждевременно от президента. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в интервю за предаването "Неделя 150". Той прогнозира това по повод обявеното намерение на държавния глава Румен Радев да наложи вето на все още неприетия антикорупционен закон.

Според Кирилов изявлението на президента е преждевременно, "внася предрешеност" и действа демотивиращо, тъй като е направено по времето, когато антикорупционният закон се обсъжда на второ четене. Председателят на Комисията по правни въпроси на НС определи хода на Радев като недобър сигнал за комуникацията между властите и за упражняването на конституционните правомощия: "Той (президентът - бел.ред.) би следвало да мотивира ветото си. Моето субективно разбиране за мотивите към предходното вето, така и по това, за което още не сме видели мотиви, че не са до такава степен конкретни и задълбочени, а са по-скоро емоционални и политически.

Кирилов отхвърли като неоснователни и думите на държавния глава, че инструментите, които се предвиждат в антикорупционния закон, са неефективни: "Ние имаме институции, които в действителност са новост в европейското законодателство и които се подкрепят и получават положителни оценки от нашите европейски партньори. Говоря в конкретния случай за режима на отнемане на незаконно придобитото имущество. Бих казал, че комплексът от инструменти, когато се обедини правилно, би могъл да създаде един силен кумулативен ефект. И ние на това разчитаме." Кирилов е убеден, че събирането на институциите за борба с корупцията в единен орган не е механично, а систематично.

Народният представител заяви още, че според Конституцията наказателното преследване е правомощие на прокуратурата като основен разследващ орган, а антикорупционният орган ще подслушва само със санкцията на съда и по общия ред, по който става заявяването и използването на специални разузнавателни средства.

Кирилов отхвърли като неверни твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че законът няма да третира корупцията като престъпление, а само като административно нарушение: "Тук, ако трябва, ще спорим, ще си проверяваме знанията с госпожа Нинова. Тя опитва да спекулира и да насили правна теза, но това абсолютно не е вярно... Има случаи, в които корупцията е престъпление. Има случаи, в които обогатяването не осъществява конкретен наказателен състав. Но пак следва да бъде санкционирано, наказано и да настъпят последиците, които са предвидени от закона за това."

По повод дебатите за отмяна на давността за престъпленията по приватизацията Кирилов прогнозира, че предложенията за изменение и допълнение на Конституцията могат да бъдат внесени във всеки момент, когато се изпълни изискването на основния закон да има подкрепата на една четвърт от народните представители. Според председателя на правната комисия в парламента и този път ГЕРБ ще стреми да осигури минимум 161 подписа в подкрепа на промяната.

Кирилов подчерта, че предложението за допълнение на Конституцията се отнася само и единствено към въпроса с давността, който по думите му, на този етап се отнася за 26 или 27 приватизационни досиета, представени от главния прокурор в Народното събрание. Става въпрос за следните приватизационни сделки: "Бургаско пиво" ЕООД, "ТЕЦ Русе – Запад", "Софарма" АД – София, "Биовет" ЕАД – Пещера, "Кремиковци" АД, "Винтехпром" ЕАД, "Винзавод" ЕАД, "Пулпудева" ЕДД, "Винко" ЕАД, "Мебел К" ЕООД, "Винпром – Велико Търново" АД, "Бентонит" ЕАД, "Руно Комерс" ЕООД, "Бургас филм" ЕООД, "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст" ЕООД, "Винпром – Дамяница" ЕАД,"Велур" АД, "Монтана" ЕАД, "Руно – Г" ЕООД, "Техноимпекс" ЕАД, "Добрич" ЕАД, "Сердика-90" АД, "Българска роза – Севтополис" – ЕАД, "Металснаб холдинг" ЕАД, "Свиневъдство – Пловдив", "Бургаски корабостроителници" ЕАД. По всяка една от сделките материалите са били изпратени от ВКП към компетентната прокуратура. Но проверките на проблемните приватизационни сделки са били прекратени заради изтекла давност, стана ясно на изслушване на главния прокурор пред Комисията по правни въпроси на парламента. 

*Материалът е препечатан от БНР. Заглавията са на "Правен свят".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
Дани де Киро
|
нерегистриран
18 декември 2017, 16:14
3
0
отново бележи... греда.
12
Калино моме убаво
|
нерегистриран
18 декември 2017, 16:11
3
0
#КОЙ ли ми те предложи да ръсиш систематично простотии, тъпотии и откровени глупости на кубик. Пълна липса на управленски капацитет.
11
прост юрист
|
нерегистриран
18 декември 2017, 15:31
4
0
Не съм фен на ГЕРБ, но ги моля от ВСЕ СЪРЦЕ: МАХНЕТЕ това недоразумение, наречено председател на комисията по правни въпроси в НС, от Парламента изобщо, или поне от шефското място на комисията! Щото все повече ще ви се плаче за Фидосова, която на фона на тоз юнак просто е юрист-енциклопедист!
10
„Вето“ не е термин на действащата българска Конституция, Данаил Кирилов
|
нерегистриран
18 декември 2017, 13:25
5
0
Председател на Правната комисия на НС Данаил Кирилов да преодолеете ветото на президента и за антикорупционния закон, не може и не трябва да е самоцел. Президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане и по този начин се дава възможност на Народното събрание да обмисли още веднъж възприетите от него законодателни разрешения. Целта на ветото е преосмисляне на законодателни решения, които не отговарят на дългосрочните интереси на страната. Чрез ветото президентът търси нова възможност за обсъждане на спорни пунктове от приет закон – съответствие с Конституцията, с международното право, с европейското право, с действащото законодателство, или по целесъобразност. Veto (лат.) — „аз се противопоставям/възразявам“ — е формулата, използвана от народните трибуни в Древния Рим при несъгласие с декрет, приет от Сената. В конституционното право „ветото на президента“ е правомощие на изборния държавен глава да се противопостави и временно да суспендира влизането в сила на закон, приет от парламента. Той може да сезира Конституционния съд преди и след като е отхвърлено ветото му. Със своето вето президентът привлича вниманието на парламента върху принципи и текстове на закона, срещу които той възразява. В отговор парламентът трябва да положи допълнителни усилия и да прегласува в цялост върнатия закон, като се има предвид, че цялото му съдържание вече е било гласувано и прието по принцип (първо четене), както и в детайли (второ четене). Налага се заключението, Данаил Кирилов, че както президентското вето действа като проверка, така и ответната реакция на парламента на този етап не надхвърля проверката, т.е. проявява се в повторното еднократно гласуване на върнатия закон.
9
Мечo Пух
|
нерегистриран
18 декември 2017, 13:05
7
0
Браво Кирилов! ГЕРБ може да преодолее и земното притегляне.
8
жена
|
нерегистриран
18 декември 2017, 11:11
7
-1
"Ние имаме институции, които в действителност са новост в европейското законодателство и които се подкрепят и получават положителни оценки от нашите европейски партньори. "

А биха ли ги приложили партньорите върху собствените си граждани?

"Ще преодолеем и новото вето, обявено преждевременно от президента. "

В това няма съмнение.При правилна опорна точка, ми се струва, че този конгрес:) ще преодолее и закона за гравитацията.

"... Има случаи, в които корупцията е престъпление. Има случаи, в които обогатяването не осъществява конкретен наказателен състав. Но пак следва да бъде санкционирано, наказано и да настъпят последиците, които са предвидени от закона за това."

За всички стана ясно, мисля, че целта на тези промени в НК не е точно да се променя НК:), поне не е реализиране на наказателна отговорност.Член 2 няма да се отменя.Ще променим КРБ и НК, за да приложим закон за гражданска конфискация.За някои сделки.За някои лица.26-27.
7
Значи
|
нерегистриран
17 декември 2017, 20:59
14
0
Значи Конституцията се изменя за 26-27 приватизационни сделки. Триумф на правото и законността
6
|
нерегистриран
17 декември 2017, 20:21
8
0
„Галъп”: Румен Радев по-одобряван с 24% от Бойко Борисов
17.12.2017293811

С 57% одобрение президентът Румен Радев се нарежда на първо място по одобрение към обществените личности. Веднага след него е омбодсманът Мая Манолов с 51% одобрение, а на трето е столичният кмет Йорданка Фандъкова – с 40%.

Премиерът Бойко Борисов изпада от Топ 3 и се нарежда на четвърта позиция с 33% одобрение, следван от вицепрезидентът Илияна Йотова с 25%. Това показват данни от политически и икономическия индекс на „Галъп интернешънъл”.

Данните са базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл” – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец вече четвърт век. Последната вълна на изследване е между 30 ноември и 7 декември 2017 г.

Закономерни са тенденциите, които "Галъп интернешънъл" установява по отношение на доверието в основните институции и политическите личности в годината. През декември доверието в президентската институция е очаквано високо, а доверието в правителството е по-високо от това в парламента. Най-харесвани са личностите, които са по-далеч от ежедневния политически процес.

Институцията на президента завършва годината с нива на доверие от 56% срещу 29% недоверие. Така президентската институция затвърждава обичайния си висок обществен авторитет, който беше силно разколебан в предходния мандат. Личното доверие на Румен Радев е на закономерно сходни нива с доверието в институцията. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък се ползва с лично доверие от 25% - това също е сравнително висока оценка на фона на доверието за останалите политически фигури у нас.

През декември правителството има 31% доверие и недоверие от 58%. Това са равнища, които се повтарят сравнително устойчиво през годината. Така първите няколко месеца на кабинета „Борисов 3“ се оказват с равнища на доверие малко по-добри в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятни от началните месеци на мандата „Орешарски“ и много по-неблагоприятни в сравнение с началните нива на първия кабинет „Борисов“ през 2009 г. Налице е обичайното за всяка власт „износване“ на подкрепата, но и достатъчно знаци, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.
5
|
нерегистриран
17 декември 2017, 16:54
9
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
***********************************************************************************************************************
|
нерегистриран
17 декември 2017, 16:25
9
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно