Защо не е създаден и не функционира Общ регистър за прилагането на СРС-та?
Кой написа сценария на Бойко Рашков?
Бюрото за СРС е за контрол на СРС, не за четене на СРС
Кой написа сценария на Бойко Рашков?

Преди седмица зададох въпрос относно авторството на гръмовната реч, която Бойко Рашков произнесе от парламентарната трибуна. Няколко дни по-късно стана ясно, че не става дума за отделен и изолиран казус – шефът на Бюрото за СРС-тата се разходил предколедно до Народното събрание, за да разкаже какво работи (нещо, което апропо не е направил в предишните две години). Очевидно г-н Рашков участва в по-голям сценарий, чиято крайна цел е пореден опит по дискредитирането на "вечната мишена" (на определени кръгове) – главния прокурор.

Всъщност, не твърдя категорично, че бившият депутат от БСП непременно съзнателно играе в пиеса на кукловоди. Той е достоен мъж, с безупречно реноме и професионална биография. Твърде вероятно да е бил подведен, посредством манипулации, внушения и грешни интерпретации. След което той самият да желае разчистването на сметки по телевизионните студия с един или друг висш магистрат. Дали Рашков е жертва на плитко скроена интрига – това може и никога да не разберем. Но е ясно за всички, че някой сякаш натисна бутона и изведнъж неговорещият с медиите шеф на Бюрото за СРС стартира тур из "малкия екран".

Обиколиха се почти всички национални и кабелни телевизии, пропуснати бяха единствено коментарните студия на четвъртфиналите за Купата на България, поздравителният концерт на Фен ТВ и детските филмчета в сутрешния уикенд ефир. Да се чуди човек откъде се появи това желание на Бойко Рашков да ходи из медиите. Според сайта на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, Рашков не е давал никога интервю, тази секция е празна. А последният материал в категория "новини" е от 9-ти декември 2016 г., т.е. отпреди една година. Но може и причината за, меко казано, несериозно поддържаната онлайн страница на Бюрото да е скромният им годишен бюджет от почти 1,5 (един и половина) милиона лева. Навярно петимата му членове, назначени там на партийно-квотен принцип, не са имали финансова възможност да назначат PR или IT-специалист.

Да речем, че Рашков няма нужда от личен сайт, за да популяризира мнението си. Стига му радушният прием в ефира, откъдето влиза в домовете на милиони българи. Във въпросния ефир той изрази личното си мнение. Разбира се, че има право на това – и като гражданин, още повече и като ръководител на държавна институция. Свободата на словото и възможността за волеизявления по свое усмотрение е основа на онази демокрация, за която стотици хиляди българи скачаха по площадите преди 28 години.

Наистина всеки има възможност да се изкаже. Независимо колко безукорна и без грам забележка е десетилетната професионална биография на Рашков, той не е застрахован от провал. Именно такива подозрения се събудиха в наблюдаващите с интерес изявите на председателя на Националното бюро, в които се откроиха три основни "опорни точки":

"Главният прокурор не позволява на Бюрото за контрол на СРС да контролира СРС; главният прокурор организира масово и незаконно подслушване; главният прокурор спуска в медиите информация, за да удря по основната опозиционна политическа сила."

Горепосочените гръмко звучащи тези на Бойко Рашков "случайно" бяха усилени до максимум от няколко титулуващи себе си като загрижени за съдебната система и съдебната реформа "медии". В това няма кой знае каква драма, по принцип. Стига опорките да не бяха видимо грешни. Именно затова ги наричам "опорки", а не твърдения или внушения. Просто, защото са опорки, трябвало да създадат поредния "гейт", след който за пореден път да се стигне до баналния, силно маргинализиран и леко доскучал рефрен: "Цацаров е виновен!".

Е, не е виновен. Ето и защо:

Първо – заповедта на главния прокурор Цацаров, с която се указва на прокурорите нещо остро критикувано от Бойко Рашков, е с дата 20 ноември 2015 г., т.е. отпреди цели две години. Чак сега ли разбра за нея г-н Рашков? И все пак, по-добре късно, отколкото никога. Късно е научил, но какво всъщност пише в нея? Отговор – пише, че достъп до веществените доказателства по дадено дело се получава след изрично разрешение на наблюдаващия прокурор. Членовете на Бюрото за СРС имат възможност във всеки един момент да следят процедурите, но да четат свидетелски показания, записи и разпечатки могат да правят при позволение. Разбира се, че решението е правилно. Бюрото за СРС е за контрол на СРС, не за четене на СРС! Или пък да не би Бюрото за контрол на СРС (или неговият председател) да изявява горещо желание за четене на някакви конкретни записи? Ако е така – кои са те?

Второ – още миналата седмица повторих, че е абсурдна версията за масово подслушване, при положение, че за 8 години подслушваните лица са намалели над три пъти. Версията за безконтролност пък е опровергана от самия Рашков. Той казва, че наблюдаващият прокурор контролира процедурата. Няма как тогава да е безконтролна. Не е и незаконосъобразна, поне докато продължаваме да слушаме голи обвинения, без факти, конкретика и точна емпирична информация. Въпросът за целесъобразността е дискусионен, но в някои случаи резултатите говорят сами. Като в делото  "Килърите" например. Те получиха окончателни доживотни присъди.

Третото беше най-смешно. А именно – шефът на контролиращото СРС бюро и бивш депутат от БСП намеква, че главният прокурор изпраща до медиите разпечатки, които уронват имиджа на настоящия председател на БСП. Изглежда комично на пръв поглед – какво ново биха съобщили медиите по казуси с отдавна изтекла десетгодишна давност (това сакрално напоследък число)? И то казуси, които са разплетени сто пъти в българските медии. И то разпечатки, които сто пъти са излизали в българските медии, когато Цацаров е бил успешен съдия в Пловдив и едва ли изобщо е имал намерение да се включи в процедурата по избор на главен прокурор преди пет години. Или може би Бойко Рашков пита по други съображения – какви?

Може и да изглежда комично, но изброените дотук павета в градината на главния прокурор, изстреляни от артилериста Рашков, повдигат нови въпроси към самия него:

Те са:

1. Защо по темата "Цацаров е виновен", повдигната от шефа на Националното бюро за контрол на СРС, говори само неговият председател? Там има още четирима души – зам.-председател и трима членове. Съгласно правилника на структурата, те са равнопоставени с ръководителя си, избрани са със свободен мандат от българския парламент. Нещо повече – те не могат да бъдат отстранени или отзовани от контролиращ ги орган, каквато процедура, за сравнение, е предвидена в Закона за съдебната власт що се касае до "тримата големи" в съдебната система – председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор на Републиката.

2. Пак ще задам въпрос, останал без отговор. Защо Рашков не чете доклади пред парламента през миналата и по-миналата година? Какво налагаше презентацията му да се случи точно сега (превърнала се в обвинителна пледоария срещу главния прокурор)?

3. Какво, всъщност, свърши Бюрото за СРС през последните четири години, в които то бе ръководено от г-н Рашков (питаме за общия период, тъй като от сайта на Бюрото е видно, че през 2017-та явно са били наградени с отпуск или заслужен отдих)? Защо не е създаден и не функционира Общ регистър за прилагането на СРС-та, отговорност за чието изграждане или по-скоро за липсата му, носи именно Бойко Рашков. Защото, ако такъв регистър днес имаше, то всякакви спекулации по темата биха били излишни. Но може точно в този "малък" детайл да се крие и дяволът – кой не иска такъв реален и лесно проследим контролен механизъм?

С какво заслужиха членовете на Бюрото, начело с Рашков, близо 6-те милиона лева, които всички ние като данъкоплатци платихме за издръжката на поредната структура, предназначена да трудоустроява останали без работа и постоянна заетост кадри на водещите политически партии?

4. Защо въобще съществува подобно Бюро? В Народното събрание има отделни комисии по вътрешна сигурност и контрол на специалните разузнавателни средства. Нали според Конституцията живеем в парламентарна (и представителна) демокрация? Не е ли роля на депутатите да контролират СРС-тата? Просто защото депутатите носят политическа и обществена отговорност. Политическа пред своите партийни лидери, а обществена - пред своите избиратели. Те подлежат и на медиен контрол, журналистите всекидневно ги разпитват в кулоарите и студията. На какъв контрол, обаче, подлежи Бюрото за СРС? Никакъв. Защо ни е, в такъв случай, безконтролна институция, дублираща функцията на парламентарните комисии, за която плащаме близо милион и половина лева годишно? Докога ще храним БОРКОР-и, СРС-та, КПУКИ-та и подобни партийни хранилки? Какви са ефектите и кои са постигнатите резултати от дейността? Ако сумираме бюджетите им, драмата с милионите за "молекулите" за борбата с раковите заболявания изобщо нямаше да се случи.

5. Защо медийното турне "Рашков" от последната седмица (две интервюта в бТВ, по едно в Нова ТВ, BiT, ТВ+, БНР и т.н.) поразително прилича "като две капки вода" на аналогични мероприятия с главни действащи лица Лозан Панов, Калоян Топалов, Бойко Атанасов, Христо Иванов? Едни и същи ли са сценаристите или манипулаторите? А кукловодите? А шепата хора, които през три сайта, 500 души във фейсбук и 300 протестъра пред Съдебната палата създават гейтове, записи, маршове и други разходки в идеалния център на столицата?

6. Има ли връзка между медийното турне "Рашков" и анонсирания от БСП и (евентуално) ДПС антикорупционен вот на недоверие срещу кабинета "Борисов-3" при старта на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС?

7. А има ли връзка и с подкрепящата го декларация на 5-те извънпарламентарни /антипрокурорски/ политически партии, които отчайващо се нуждаят от "ракета носител", за да не ги забравят малцината им избиратели?

8. Защо Бойко Рашков ярко наподобява политик в предизборна кампания? Ако е вярно – в каква кампания е и за какъв (нов) пост се бори, с оглед факта, че мандатът му изтича точно след една година?

9. Г-н Рашков няколко пъти заяви, че след две години България ще има различен главен прокурор. Това, апропо, е едно от малкото напълно верни неща, изказани от някогашния следовател. Мандатът на Сотир Цацаров изтича точно в края на 2019-та година. Но какво има предвид г-н Рашков? Репликата му, пар екселанс, звучи като самопредлагане за един от най-важните постове в съдебната система, фиксация по овладяването на който имат куп клиенти на прокуратурата още отпреди двайсетина години.

10. На финал, но не на последно място по значение – какви СРС-та иска да чете г-н Рашков, кой му се е оплакал, че е подслушван незаконно и обслужват ли неговите изказвания една конкретна партийна лидерка?

Хубаво е, ако депутатите се вслушат в призива на главния прокурор и организират поисканата парламентарна дискусия от двете ресорни комисии, защото освен да пита, крайно време е председателят на Националното бюро за контрол на СРС да даде отчет и обяснение за действията си.

В крайна сметка, нека обществото само установи – има ли сценарий и кои са неговите автори? Коя е групата, стояща зад избухналия като Везувий преди две хиляди години Бойко Рашков. Или, както питаше един обвиняем представител на антипрокурорската коалиция – "Кой е техният Кой?"

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
24
Каката
|
нерегистриран
30 октомври 2018, 17:24
0
0
Защо не ми беше интересен този анализ,а обичам да чета такива!Преднамерен,витиеват и хаплив!Иначе политическата ориентация си личи от километри! Всеки има право на избор!Дано след време господина докторант по политология не го смени,че се нагледахме на такива преобразявания и хули с/у бивши свои! Визирам автора на Мафиата в Б/я! Бог здраве да ни даде,че да гледаме,само,че никак няма да ни е смешно!
23
|
нерегистриран
20 декември 2017, 19:45
0
-1

Уважаема редакция,

Разбирам, че мненията ми, и/или мненията на други за тях не ви харесват. Демокрацията не е възможност на мнозинството да наложи мнението си, а и възможност за изразяване на различно мнение (т.н. плурализъм).

Освен изразеното различно мнение, не разбирам какво обидно намирате в коментарите и с какво не ви харесват изразените в безпричинно заличените мнения №3 и 4, 6 и 7, 10?

Живи и здрави -
22
Браво на автора
|
нерегистриран
19 декември 2017, 09:30
1
-9
Удряй Прокопитата, авторе! Боли ги и пищят. Тепърва ще пищят :)
21
**********************************************************************************************************
|
нерегистриран
19 декември 2017, 08:26
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
***************
|
нерегистриран
19 декември 2017, 07:54
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19
**************
|
нерегистриран
18 декември 2017, 22:21
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18
*******************
|
нерегистриран
18 декември 2017, 22:00
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
От статията научих,
|
нерегистриран
18 декември 2017, 17:14
12
0
че д.п. Д.П. /докторанта по политология Даниел Петров/е противник на БСП, Б.Рашков и апологет на С.Цацаров. Не научих връзката на статията с правото или поне с обективната журналистика.
16
Магнитски
|
нерегистриран
18 декември 2017, 13:28
26
-3
Мдааа .... наближава краят на престъпниците Пеевски и Цацаров. Скоро България ще ликува.
15
Цацаров се прави на ударен! Още не бил чел доклада на турските служби за контрабанда от „Булгартабак”
|
нерегистриран
18 декември 2017, 13:22
27
-3

Цацаров се прави на ударен! Още не бил чел доклада на турските служби за контрабанда от „Булгартабак”

Източник: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цараров се направи на ударен пред журналисти, като призна, че още не е прочел доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”.


На брифинг по друг повод в петък Цацаров обяви пред журналисти, че е получил въпросния доклад от МВР предния ден в края на работното време. На настоятелните въпроси на журналисти днес той каза, че още не го е чел. Обвинител № 1 обяви, че е много по-важно за него какво става със случая с убитото дете в Момчилград, както и стрелбата срещу служител на НАП. По неофициални източници на Фрог случаят в Момчилград върви към разплитане и става дума за битов конфликт, довел до трагедията.Припомняме, че Турция реагира много остро по отношение на България заради информацията, свързана с контрабандата на цигари от "Булгартабак". Наложена бе забрана на наши политици от ДПС, сред които Делян Пеевски, да влизат в южната ни съседка. Освен това скандалният доклад беше изпратен и в Интерпол. Оказва се, че международният скандал за участието на България в подобно тежко престъпление стои на по-заден план за Сотир Цацаров.Любопитно се държи и шефът на МВР Валентин Радев, който пък си изми ръцете с обяснението, че е получил въпросния доклад, но веднага го бил дал на прокуратурата. Така поведението на Цацаров и Радев изглежда като прехвърляне на горещ картоф.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно