Време за помирение
Кой спечели от войната между Рашков - Цацаров?
Двамата допуснаха груба грешка в полза на същите, които, ако зависи от тях, ще закрият и Бюрото, и прокуратурата
Кой спечели от войната между Рашков - Цацаров?

Бойко Рашков и Сотир Цацаров са от едната страна на барикадата, олигарсите са от другата, колаж: Правен свят

Последните дни на политически бурната 2017-та ще бъдат запомнени с горещ политически скандал между главния прокурор Сотир Цацаров и директорa на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Да – точната дума е "политически", просто защото Цацаров и Рашков дружно зачеркнаха институционалното общуване, за да го пренесат в пленарната зала на 44-то Народно събрание - в двете ресорни парламентарни комисии, а единият и в медиите.

Впрочем, Рашков е прав. Темата е политическа, тя засяга всички български граждани, без значение дали са юристи, дали работят в независими органи или в независимата от политиците съдебна власт. Казусът с контролните и безконтролни подслушвания е проблем, който заслужава обществен дебат. Правото на гражданите да НЕ бъдат безконтролно подслушвани е записано в Конституцията (чл.32, ал.2 и чл. 34), също в Основния закон на Републиката е упоменато (чл.32, ал.2), че гаранцията за спазването на личната неприкосновеност на българите е основен фундамент на демократичните устои и правовия ред.

Пак там са описани ясно органите, които са натоварени от държавата с функцията да упражняват легитимното физическо насилие или с други думи - репресия върху онези, които нарушават законите на страната. Това са прокуратурата, полицията, службите за сигурност. Там пише още, че България е парламентарна демокрация, избираме депутати, за да ни представляват в обществените дела. Именно по тази причина пред депутатите, като наши представители, се проведе прекият спор между Цацаров и Рашков.

За какво всъщност бе той?

1. Бойко Рашков каза, че освен законосъобразността на процедурата по издаване на разрешение за подслушвания, той следва да има поглед и върху нейната целесъобразност. Грубо казано - дали някой не си позволява да подслушва своята съпруга да разбере дали има любовник, което би било класическа злоупотреба със служебно положение и възможностите, предоставени му от държавата и органа, в който работи.

2. Цацаров от своя страна отговори: Дайте методологията, по която работите! Не сте пожелали да седнем да говорим, не ми изпращате описание на дейностите ви, само искате да четете СРС-та. Законът не го позволява!

С думи прости, точно затова всъщност иде реч. И двамата са прави и в същото време и двамата не са.

Нормативната уредба, по която функционира Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) и респективно отношенията му с институциите, които имат достъп до СРС, а в конкретната ситуация прокуратурата, очевидно не е на необходимото ниво. И това създава напрежение, което тлее отдавна. Нещо повече – предизвиква междуинституционален конфликт. Проблемът е в нормативните актове и този проблем следва да се разреши от депутатите чрез промяна на закона. Можеха да го решат и двамата опоненти – Цацаров и Рашков, които с една подробно разписана инструкция за взаимодействие, трябваше отдавна да са направили този водевил излишен.

За жалост, незнайно защо, главният прокурор и председателят на Бюрото не са намерили общ език. Не са постигнали златното сечение от висотата на позициите им, решавайки да премерят сили на полето на юридическите хватки и правните норми. Не че е проблем да доказват кой е по-добър юрист. Само че, не са адвокати в съдебна зала, а представители на държавата, представители на всички нас като данъкоплатци, заемащи постовете за работа в полза общото благо на всички. А не да водят фалшиви битки, от които и двамата губят, губят и гражданите, но друг печели.

Печеливши от създалото се напрежение са онези, които най-много се противопоставяха на избора на Рашков за ръководител на Бюрото преди четири години (част от които са същите, които попречиха и на избора му за главен прокурор преди две десетилетия).

За едни Рашков е този, който започна първи да атакува, при това през планирана медийна активност и "пускане" на ефектни твърдения за "масови" (не)законни подслушвания. Накрая излезе, че всъщност Рашков не бил казвал това, а редакторите на телевизионните му участия поставили грешни заглавия.  

За други – първопричината е в действията на ДАНС и прокуратурата по отнемане на достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на НБКСРС Георги Гатев. Това не може и не биваше да е повод за контраатака на Рашков по адрес на службите и държавното обвинение. Най-малкото, защото един от най-добрите и уважавани български адвокати по наказателни дела има възможност да обжалва отнемането на допуска, както го и направи, и очаква скоро произнасянето на съда.

Нормативните пропуски, прераснали в междуинституционален и междуличностен конфликт, дадоха възможност за нови политически атаки срещу съдебната система. Абсолютно излишно. Не мога да кажа, че Бойко Рашков бе употребен, но със сигурност се оказа в позицията на умело използван войник на първа линия в поредна задкулисна атака от заинтересованите да разклатят институциите лица. Рашков, на практика, изигра ролята на наказателните роти, които съветските маршали са пускали напред, за да разминират бойното поле през Втората световна война. Само че, той трябва да е наясно - зад гърба, точно както тогава, го очакват картечниците на изпращащите го в боя. Апропо, тези оръжия вече са стреляли срещу него. Той много добре помни кога и защо.

Цацаров и Рашков допуснаха груба грешка в полза на същите, които, ако зависи от тях, ще закрият и Бюрото, и прокуратурата. И то отново на фона на кална кампания в определени сайтове, включваща нови и стари фалшиви новини, нови статии тип "флашка" и "пощенска кутия". Кой печели? И кой, след като не успя да смени главния прокурор, се опитва да пали война между институциите, използвайки самите тях – онзи ден СГС, вчера ВКС, днес Бюрото за контрол на СРС, а утре?

Цацаров и Рашков са от едната страна на барикадата, олигарсите са от другата. И жалко, че в последния месец единият от двамата влезе в сценария на горепосочените. Дали те са го написали - не знам, вече допуснах, че вероятно е станал неволна жертва на чужда схема, замислена някъде в сенките. Жалко е следователят Рашков, университетският преподавал по наказателно право Рашков да служи за инструмент на активистите срещу основния орган, прилагащ наказателно право в Републиката – прокуратурата.

Кой спечели от това, че двама от водещите юристи в държавата (не) могат да работят заедно?

Отговор - опитващите с всички сили да се противопоставят на опита на държавата да прилага закона еднакво за всички нейни граждани. Да вкара във фризера най-накрая онзи прочут рефрен "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка".

Онези, които от години пробват да наложат мантрата, че институциите не работят (модерен напоследък сценарий в цяла Европа), че всички са маскари. Че хората не вярват вече на държавните органи, че те трябва да се прекроят из основи.

Че Рашков и Цацаров са маскари, че са некомпетентни и не могат да работят заедно. Това биха казали онези, които днес се хранят от техния конфликт. Не, не са маскари, компетентни са и могат да работят заедно. И е време вече да започнат да го правят. И вместо да се оплакват какво единият на другия не е изпратил – да седнат и заедно изяснят: какво да предложат на депутатите като законодателни промени, за да се изчистят спорните въпроси между прокуратурата, МВР и службите и Бюрото за СРС. 

Със сигурност могат и знаят как да го направят. Време е!

Защото темата наистина е важна, наистина засяга всички. И ние всички искаме да видим резултати, а не юридически битки, мерене на его и абсурдни спорове на терена на медии, част от които, възможно най-меко казано, са в конфликт на интереси, поради известни проблеми със закона на техните собственици.

Все пак преди Коледа желанията са безплатни, нали?

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
Изи
|
нерегистриран
28 декември 2017, 12:22
1
-1
До #15&17-Георги.
Аз имам подобен проблем от 2016г. А издаването на приложение I; II & III от R2201/2003 отне на съда 6 месеца и пристигна с грешни ЕГН-та и адреси.
Георги моля пишете ми tatko_barba77 at abv точка bg
Нека обменим опит и инфо. То е ясно, че ще съдим РБългария в ЕСПЧ.
21
гневен
|
нерегистриран
28 декември 2017, 08:33
3
-3
Проблемите се раждат от изключително уродливата фигура на главния прокурор в Б-я.Няма в света държава,където тази фигура да е 100% безконтролна,както у нас.И всеки който застане на този пост,"усвоява" тази безконтролност.Единственото изключение беше Борис Велчев.Спомнете си крилата фраза на онова недоразумение Татарчев-"Над мен е само Господ".И затова сегашния гл.пр-р се меси във всички въпроси на държавата и прави гаф след гаф.Той вече е аналог на "Бойкото"-свиква комисии в Народното събрание,размахва пръст,ходи по местопроизшествия/като редови оперативен работник/,инициира промени в закони и пр.Тежко на такава държава.Обречена е на разруха.
20
|
нерегистриран
27 декември 2017, 10:02
6
-3
До коментар [#12] от "нерегистриран":


И тоите опорни точки за нищо не стават. Не се гласи Рашков за мястото на Цацаров, защото законът не го допуска. А Рашков познава закона, за разлика от теб.

Рашков може и да познава закона, въпреки че не е сигурно много, но никога не е спирал да се надява, че винаги могат да го поизтупат от прахта и да влезе пак в политическата мръсотия - все пак е имало прецеденти при червенягите да шият закона по човека, както стана с Шиши. Така че надеждата за евтина облага винаги живее и ще живее у другаря Рашковашки... Пфу!
17
ГЕОРГИ
|
нерегистриран
26 декември 2017, 00:02
1
-1
Прилагам ви документи от дело 15064/2017 на СГС зада видите какасе решават ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛА , от „независим съд„ и в същото време съм следен легално за каво и от кого пита г-н Райков и за сега мълчат, и казва и в КОМУНИЗМА няма закон по който този г-н да бъде съден и се търси начин да бъде осъден за това че си търси законно право и ОСЕМ години никой не му казва защо му се отказва това право но за следене и други мерки на репресия може и по всяко време. А за лъвчетата също може но за едно дете да види баща си НЕМОЖЕ. Да видим някой „ПРАВИСТ„ какво ще ми отговори.15
ГЕОРГИ
|
нерегистриран
25 декември 2017, 23:33
2
-4
Здравейте не мисля че г-н Рашков и г-н Гатев са хора който не спазват закона напротив лично съм се обърнал към БЮРОТО ЗА СРС и тези който пишете явно пишете за да омаскарите БЮРОТО ПО ПРИЛАГАНЕ НА СРС. За сега от ОСЕМ години се боря за едно Европейско право по регламент 2201/2003 а именно правото да виждам синът си и по най циничен начин от стрна на ,Независимият БЪЛГАРСКИ СЪД„ и от всички държавни органи към който съм се обръщал съм получавал отговори който са написани само от едно и също място тоест службите ДС. Единствен г-н Рашков постави въпроса и в Българска телевизия че в моят случай дори в епохата на комунизма не са се занимавали един вид службите с ткива като мен но явно на някой така съм му влезнал като трън в окото че е разпоредил да бъда „законно подлушван и следен. Искам да ви подчертая че от 1999 година съм емигрирал и живея в чужбина приех чуждо гражданство за което получих заплаха ч етакива като мен службите ги убивали като едно време от бившата си съпруга за което съм писал лично до г-н Цацаров и нищо. Как може човек след като е леден казват законно но отказват да дадат информация кой е наредил и защо. ето за това се бори БЮРОТО да се изясни кой злоупотребява с тези средства както в моят случай. Единственото ми престъпление ако мога да го нарека е да протестирам че ми се нарушват и просължават да ми се нарушават правата ми кой нарежда на„ НЕЗАВИСИМИЯТ СЪД„ НА АДВОКАТА И НА ДРУГИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА СЕ НАРУШАВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ А И БЪЛГАРСКИТЕ във всеки случай не съм аз за мен са службите който някой им дава поръчка и съм включен в черен списък това са ми го потвърждавали различни хора работещи стази информация че съм включен в черен списък. Аз човекът който от 19 години не съм в България и приел чуждо гражданство за кой съм заплаха и в какво съм обвинен в това, че по закон си търся правата и по абсолютно незаконен начин ми се пречи на тези права.Съдебната ситема е инструмент за саморазправяне срещу тези който дръзнат да кажат нещо срещу власт или пари имащите защото на мен като обикновен човек не са ми направили поне услугата да спазят закона и тогава никой не може да протестира и да каже кавото и да е както за власт имащите така и за СЪДЪТ който би следвало да е независим и не е. Делото ми е заведено по Европейски Регламент 2201/2003 точка 3 с удостоверение №3 и съгласно Член 5 на Конституцията би следвало да се изпълни но не приемт се незаконни решения серщу това от ВКС и за това се прави всичко възможно да не се направи запитване до Люксембург така както е пойскано по ГПК и такова запитване не може да бъде отказано да ама службите нареждат че си в черен списък и така съдът може да ввидите кави хватки и чалъми прилага само и само да не се стигне до Люксембург защото са срам не само за Европа. Делото е 15064/2017 на Софийски Районе Съд а доколкото имам неофицилани сведения са завели още едно дело с цел заличаване на следи вие смятате ли, че това е съд аз не мисля така за това съм се обърнал към министър председателя на Република България за да ми даде отговор за едни лъвчета намериха отговор а за детето ми ОСЕМ години са глухи и слепи и го държат затворник илио заложник ако се приберех да ти търсят цаката защото си в ЧЕРЕН СПИСЪК. Кой ги създава тези списъци и кой контролира всичко това кажете вие който пишете против г-н Рашков. Може вие да съставяте списъците.14
добронамерен съвет
|
нерегистриран
25 декември 2017, 23:16
19
-2
Няма да е зле"Правен свят" да уважават аудиторията си и да не пускат статии на неграмотници като тоя.Все пак е сайт за юристи, а не за недоучени политолози.
13
Съд за ЦУМ и Пеевски
|
нерегистриран
25 декември 2017, 19:29
20
-2
Айде уво 2018.
Цацаров герой, Пеевски и ТОЙ
Затвор за престъпниците!
12
|
нерегистриран
25 декември 2017, 15:22
15
-6
До коментар [#11] от "123":
Рашков е един стар мошеник, който се активира от комунягите, винаги, когато замирише на съботажи и мизерии.В случая пак стана така - изскочи дървената кукла на левицата, изпя няколко стари шлагери по темата "незаконно подслушване" в чест на застрашената демокрация и кротко застана отстрани да си брои 30-те сребърника. А, и да чака търпеливо дали пък няма да се добере до мястото на Цацаров, евентуално и доколкото общия опит за преврат в държавата на Корни успее. Парадоксално, съюзници в този смешен поход на камунезите наникъде спътници са маргиналните грепички около Радан Пудела, Ицо Брадата, Иво Обвиняемия и прочие псевдо-десни присъдружници.
Каква сган само! Хахахаха


И тоите опорни точки за нищо не стават. Не се гласи Рашков за мястото на Цацаров, защото законът не го допуска. А Рашков познава закона, за разлика от теб.
11
123
|
нерегистриран
25 декември 2017, 12:38
7
-18
Рашков е един стар мошеник, който се активира от комунягите, винаги, когато замирише на съботажи и мизерии.В случая пак стана така - изскочи дървената кукла на левицата, изпя няколко стари шлагери по темата "незаконно подслушване" в чест на застрашената демокрация и кротко застана отстрани да си брои 30-те сребърника. А, и да чака търпеливо дали пък няма да се добере до мястото на Цацаров, евентуално и доколкото общия опит за преврат в държавата на Корни успее. Парадоксално, съюзници в този смешен поход на камунезите наникъде спътници са маргиналните грепички около Радан Пудела, Ицо Брадата, Иво Обвиняемия и прочие псевдо-десни присъдружници.
Каква сган само! Хахахаха
10
********************************************
|
нерегистриран
24 декември 2017, 19:04
20
-5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно