След извършена проверка
Прокуратурата изпрати на съд новата по-висока цена на водата
Държавното обвинение е открило съществени нарушения при одобряване на бизнес плановете за развитие на дейността на ВиК операторите в Бургас, Ямбол, Враца
Прокуратурата изпрати на съд новата по-висока цена на водата

На 22 и 28 декември 2017 г. Върховната административна прокуратура (ВАП)  протестира пред Административен съд София-град решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 30 ноември и от 15 декември т. г. за увеличаването на цената на водата.

Прокуратурата е открила съществени нарушения при одобряването на бизнес плановете за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г., при прилагане на метод на ценово регулиране "горна граница на цени" на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД гр. Бургас, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Ямбол и "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Враца, както и се повишават цените без ДДС на водоснабдителните и канализационните услуги за 2017 г. и се одобряват цени без ДДС на водоснабдителните и канализационните услуги за периода 2018-2021 г.; приема се и анализ за социалната поносимост на цените на ВиК услугите за всяка година от бизнес плана и пр.

В съответствие с конституционните прерогативи на прокуратурата е да следи за спазване на законността и в съответствие с правомощията по чл.16, ал.1, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) са подадени протести против решенията на КЕВР.

На 19 декември т. г. ВАП се самосезира заради решенията на КЕРВ, свързани с новата цена на водата. В същия ден бе проведена и работна среща между екипите на зам.-главния прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова и омбудсмана Мая Манолова. Тогава двете обсъдиха основанията за оспорване на решенията на КЕРВ и за сезиране на прокуратурата за незаконосъобразно повишаване цената на водата.

След извършена проверка от ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, включително в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри.

"По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори", посочват от прокуратурата.

Проверката на ВАП продължава.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
28 декември 2017, 18:56
1
0
Прокуратурата да сезира КЗК с цел проверка дали е законно съсловна монополна организация, която според ЕС е "сдружение на предприятия" да:
1. провежда адвокатски изпит, при очевидния конфликт на интереси-интересът е да бъдат вписани по-малко кандидати.
2. Да определят от 1 януари едностранно встъпителна вноска от 1500 лв, при положение,че членството в монополната съсловна организация е задължително условние за да работиш това, което си учил. Че кой ще спре утре ВАдвС да определят такса примерно 100 бона?
2
х до ПРБ
|
нерегистриран
28 декември 2017, 15:53
3
0
"...БЪЛГАРИЯ ЦЯЛА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА..." /В"Опълченците на Шипка" е"нази"/.
Пожелавам успех на прокурорите и хладен ум на съдиите!!!!!
№ 1,не стават така тези работи,брате!Комисия на съд не съм видял след дъъъълга прокурорска практика!То ако беше така лесно,в Пловдив, за продажбата/приватизацията/ на панаира трябваше 52 общински съветници да отидат в затвора и още,към настоящия момент, да са там.Само че...Също и за продажбата на прилежащия терен край и около пощата в Пловдив и т.н. и т.н. и т.н.П.Р.Славейков още през 1879 г. е казал по време на заседанията на ВНС в Търново за комисиите и "подкомисването"/Стр. на съвр. България/,че почнем ли да се "подкомисваме",нищо не става.Весела нова година,все пак!!! Така,де...
1
упражняващата натиск "Топлофикация - София" ЕАД
|
нерегистриран
28 декември 2017, 12:42
5
-1
Прокуратурата трябваше да изправи пред съда цялата Комисия за енергийно и водно регулиране воглаве с Иван Николаев Иванов от ДСБ, и то не само за новата по-висока цена на водата. Доц. Иван Иванов: КЕВР е под тежък партиен и корпоративен натиск.... хората трябва да платят.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно