Конкурс
Стартира прием на документи за седем вакантни места във ВКС
Кандидатите могат да заявят желание за участие в надпреварата до 16 януари
Стартира прием на документи за седем вакантни места във ВКС

Процедура по прием на документи за седем вакантни щата за съдии във Върховния касационен съд (ВКС), стартира от сряда (3 януари 2018 година). Процедурата за това бе обявена на 5 декември 2017 г. с решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

В Гражданско отделение има обявени три свободни места, в Търговско отделение няма свободна длъжност, тъй като там в момента тече процедура за заемане на щата, а в Наказателно отделение кадровиците обявиха конкурс за четири позиции, освободени, след като върховните съдии Красимир Шекерджиев, Вероника Имова, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров , станаха членове на ВСС.

В 14-дневен срок от датата на обнародване на конкурсите в Държавен вестник /бр. 01/02.01.2018 г./ до 16.01.2018 г. включително, кандидатите могат лично или чрез писмено упълномощен техен представител да подадат документи за участие в администрацията на ВСС, гр. София, ул. "Екзарх Йосиф" № 12.

Към заявлението, с което искат да участват в конкурса, кандидатите трябва да приложат още: служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в ДВ, общият юридически стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажът в съответната система на органите на съдебната власт; кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората на ВСС и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му; копие от 3 акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки; други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.

Вакантните длъжности във ВКС предизвикаха раздор сред съдебните кадровици през ноември 2017 г., когато председателят на съда Лозан Панов поиска съкращаване на четири от свободните щата за съдии.

Доводите на Панов бяха, че такава стъпка би спомогнала за оптимизацията на съдебната карта. Той се аргументира с това, че с намаляване населението на България, намалява и броят на делата. Според него този процес засяга всички съдилища, включително и ВКС.

Панов предложи още заплатите за съдии на незаетите бройки да бъдат използвани "доста по-рационално".

Предложението на председателя на ВКС предизвика бурни реакции сред членовете на съвета, които единодушно отхвърлиха предложението му за съкращаване на бройки за съдии във ВКС.

Реално вакантните длъжности във ВКС са 11, но съдебните кадровици откриха процедура за седем от тях.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
05 януари 2018, 11:07
2
0
Защо ли читавите са все сред статистите ?
А и при този ГПК, ВКС съд ли е, що ли е ?
Вервайте си, колкото искате, но верата ви няма нищо общо с реалността !
4
Само да питам
|
нерегистриран
05 януари 2018, 10:23
3
0
Кой ще ги приема документите?
3
|
нерегистриран
04 януари 2018, 22:50
5
0
Добре де, някой знае ли за кого са тези места? Ако не сме сред избраните хич да не се бутаме да правим навалица....
2
|
нерегистриран
04 януари 2018, 21:46
10
-1
Кой ли ви вярва на конкурсите !?!
1
Нашият екип е осигурил статисти
|
нерегистриран
04 януари 2018, 14:38
23
-5
Ето момента да започнем с конкурсното начало, другари. Др. Семерджиев постави в платформата си [изложена пред Народното събрание] и днес въпроса за конкурсното начало. Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари!Конкурсно начало на ВКС не означава конкурсен край за седем вакантни места във ВКС, другарки и другари! Кандидатите могат само да заявят желание за участие в надпреварата до 16 януари....Обявите за статисти винаги са предизвиквали интерес у хората
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно