Вицепрезидентът:
Истанбулската конвенция е един много важен документ
И днес аз твърдо заставам зад жените-жертви на насилие и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема
Истанбулската конвенция е един много важен документ

Вицепрезидентът Илияна Йотова

"Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му. Основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат.

Както може да видите от линка, още през 2014 година в качеството си на евродепутат организирах конференция на тема "Немият вик на насилието" с участието на представители на неправителствения сектор, държавните институции и местната власт. Ратифицирането на Истанбулската конвенция от България още тогава беше основната ни цел в борбата срещу насилието върху жени. В цитирания в публичното пространство чл. 14, в който фигурира терминът "нестереотипни роли на пола", се има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които, най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини, и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.

Както тогава, така и днес аз твърдо заставам зад жените-жертви на насилие и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема. Надявам се, че назрялата по-широка дискусия по темата ще допринесе за по-добра информираност и ще убеди голяма част от българското общество във важността на проблема и необходимостта от неговото решаване."

"Правен свят" публикува без редакторска намеса позицията на вицепрезидента Илияна Йотова във фейсбук. Заглавието и подзаглавията са на "Правен свят". Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Изи
|
нерегистриран
05 януари 2018, 00:16
1
0
Къв е проблема да се приеме. Приехме през 1979г. МПГПП, приехме ЕКЗПЧ, приехме и много други-НО НЕ ГИ СПАЗВАМЕ!!!
2
345
|
нерегистриран
04 януари 2018, 16:31
4
0
И тази и позицията й няма да ги коментирам - не заслужава... Де го чукаш, де се пука!
1
Важен,
|
нерегистриран
04 януари 2018, 15:37
6
0
ама за кого?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно