45 държави по света са подписали документа, 28 са го ратифицирали
Опитът на Обединеното кралство с Истанбулската конвенция
Защо документът няма да бъде ратифициран от Великобритания и през тази година?
Опитът на Обединеното кралство с Истанбулската конвенция

Снимка: Fabrice Coffrini/AFP/GettyImages

Досега 45 държави от света са подписали т. нар. Истанбулската конвенция, а 28 от тях са я ратифицирали, сочи справка в сайта на Съвета на Европа. Най-голямата европейска държава, която все още не я е ратифицирала, е Обединеното кралство.

Страната подписа Конвенцията през 2012 г., но все още не я е ратифицирала, което означава, че не се е съгласила да бъде обвързана от условията на Конвенцията.

Защо Великобритания не е ратифицирала Истанбулската конвенция?

На първо място трябва да се отбележи, че решението на държавата да напусне Европейския съюз (ЕС) няма нищо общо с решението й да не ратифицира Конвенцията. Съветът на Европа е напълно отделен орган от ЕС. Европейската конвенция за правата на човека също е договор, иницииран от Съвета на Европа.

В доклад, публикуван през ноември 2017 г., правителството на Обединеното кралство заявява, че "ще предприеме стъпки към ратификация, само когато е абсолютно уверено, че Великобритания спазва всички членове на Конвенцията". Докладът очертава постигнатия напредък по отношение на ратификацията и определя действията, които трябва да бъдат предприети. Те включват приемането на законопроект за домашно насилие, който:

• предвижда създаването на поста комисар по домашния тормоз и злоупотреба;

• дава правна дефиниция на домашния тормоз, като признава, че домашният тормоз не се ограничава до насилие;

• създава консолидиран нов режим на преследване и защита от домашен тормоз, за да се създаде по-ясни възможности за оказване на помощ на жертвите;

• дава на Обединеното кралство възможност да преследва определени престъпления, извършени извън националните граници, срещу жени и момичета като изнасилване и сексуален тормоз.

Британският доклад също посочва действия, извън законодателните инициативи, които са в подкрепа на законопроекта като "промяна на културата", подобряване на дейностите за възстановяване и оказване на подкрепа на жертвите в производствата пред съда, намаляване на повторното извършване на такива престъпления и последователност при реакцията на всички органи при данни за домашно насилие.

Какво следва за Обединеното кралство?

Една от водещите неправителствени организации в Обединеното кралство IC Change, която подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция, публикува на сайта си, че докладът на правителството е непълен и все още липсват важни детайли. Именно тези детайли забавят с вече повече от 5 години ратифицирането на Конвенцията.

Други две организации (Women’s Aid and Women’s Aid – Шотландия) също призовават за незабавна ратификация на Конвенцията.

Законопроектът за домашния тормоз на правителството на Обединеното кралство ще бъде гласуван от парламента преди началото на 2019 г.

Докато той не бъде приет Обединеното кралство няма да ратифицира Истанбулската конвенция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
05 януари 2018, 10:36
2
-2
Не мога да разбера - защо НС не ратифицира конвенцията с резерва по спорните въпроси, като по този начин тези спорни текстове няма да се прилагат за България?
1
ДжеромКДжером
|
нерегистриран
04 януари 2018, 19:27
4
-1
"Третият пол" е нещо наистина непонятно за мен. Аз като мъж си го представям като, не дай си Боже, любовникът на жената. Трудно ми е да си го представя, ама хвана ли го, мамка му хетеросексуална ще разплача.

От друга страна с течениеее на времето, мъжете неизбежно се превръщаме в ТретиПол
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно