Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов:
Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети*
Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития, казва директорът на Националната следствена служба
Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети*

Борислав Сарафов, директор на НСлС, заместник на главния прокурор

Г-н Сарафов, сблъсквали ли сте се досега във вашата практика с престъпление като шесторното убийство в Нови Искър?

В моята над 20-годишна практика като прокурор и следовател съм се сблъсквал с множество изключително тежки криминални престъпления, но шесторното убийство в Нови Искър се отличава от останалите по своята безпрецедентна жестокост, изразяваща тоталното падение на отделния човешки индивид. За лица като обвиняемия Росен Ангелов човешкият живот няма никаква стойност - заличаването на цяло семейство го потвърждава.

Именно силното ми вътрешно желание да способствам чрез своя професионален опит, натрупан през годините, за изолирането на такива индивиди от обществото, бе и причината да приема предизвикателството като оглавя националното следствие.

Остана ли нещо неизяснено около шесторното убийство в Нови Искър?

Цялостната фактическа обстановка ще бъде известна едва когато бъдат готови заключенията по
всички назначени
експертизи - 91 на брой

Лесно ли стигнахте до него?

Разкриването на престъплението бе възможно само благодарение на високо професионалната, буквално денонощна работа на цял екип прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници.

Именно екипната работа както на колегите, които работиха на терен, така и на нас в щаба, даде възможност името на извършителя да ни бъде известно за по-малко от 24 часа, а след още 24 вече бяхме събрали и достатъчно доказателства, за да повдигнем задочно обвинение на Росен Ангелов.

Кое бе решаващото доказателство, което затвърди подозренията ви? Какви са доказателствата на обвинението освен ДНК? Оръжието не е открито, няма очевидци, самопризнания - възможно ли е да се измъкне от правосъдието?

Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението.

Разполагаме със свидетелски показания относно действията на Росен преди и след убийството, както и много други доказателства, по несъмнен начин уличаващи обвиняемия, които на този етап не мога да коментирам.

Кой всъщност открива труповете в къщата?

Свидетел, чието име на този етап няма да назова от съображения за неговата сигурност.

Не са ли чули комшиите стрелбата в къщата?

Тази къща е сравнително изолирана, пък и не забравяйте, че трагедията се е случила именно в новогодишната нощ, когато гърмежите не са изолирано явление. Нямаме данни убиецът да
е използвал заглушител.

Първо е била убита Кети Кюхова - къде? Как смятате - доброволно ли е отишла там, или убиецът я е заставил със сила?

Действително Кети е била първата му жертва, но тя не е убита на мястото, където намерихме нейното тяло. На този етап обаче ще спестя повече подробности, защото това би компрометирало следствената тайна.

Какво е работил Росен при нея?

Кети е почиствала жилищни домове, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага.

Възможно ли е престъплението да не е свързано с ревност, а с пари?

Водещ мотив за престъплението е "синдромът на отхвърления любовник". Както разбрахте от изготвения му психопрофил, Росен е бил
болезнено
честолюбив
и силно раздразнителен, склонен да употребява насилие за решаване на проблемите си.

Какво е накарало Росен да убие и роднините на Кети?

След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец.

В социалните мрежи се коментира, че убитото семейство няма кой знае какви доходи, а има голяма къща и джип. Дали не са се занимавали с нещо незаконно и това да е причина за кръвопролитието?

За момента няма конкретни данни за нерегламентирана дейност и нетрудови доходи на жертвите.

Вчера стана ясно, че е намерен трупът на Росен Ангелов в къща в района на село Луково. Категоричен ли сте, че става въпрос за самоубийство?

Това ще покажат разследването и експертизите по него.

Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?

Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития.

Онзи ден съобщихте за разкрит контрабанден канал за цигари. Каква е предотвратената щета за бюджета?

Близо 600 000 кутии цигари са били внесени по този канал от Турция. Задържан е шофьорът на камиона - турски гражданин. Издирват се организаторите на канала. Предотвратената щета за бюджета е около 2,5 млн. лв.

*Препечатваме интервюто от в-к "24 часа". Подзаглавието е на "Правен свят".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
08 януари 2018, 22:13
8
0
На мен пък ми е чудно откъде знаете, че дрехите са на Росен. Малко хора го познават, както стана известно, а пък вие веднага разбрахте, че дрехите, намерени в къщата, са точно негови.
10
Мечо Пух
|
нерегистриран
08 януари 2018, 17:05
9
-1
Зам. главният прокурор Борислав Сарафов?????

Тоя пак ли е Зам. главен?
9
жена
|
нерегистриран
08 януари 2018, 15:22
10
0
Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?

Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития

Съдът пък хич не е "съпричастен" към целия този отвратителен сюжет, който разчупи всякакви стереотипи, особено тези на логическото мислене. Наказанието от 8 г при описаната в мотивите на СОС фактология от другата тема / качен е един файл/ е ни повече, ни по -малко, а колкото му се пада на съденото в това дело лице за конкретното деяние/ блудство - опасен р-в/, струва ми се.В мотивите пише че подс. участва в с.з.Съд без окултни способности едва ли ще го осъди на повече- ами няма как да знае, че за един извършителят на блудство МВР ще реши след десетина години да развие версия за извършителство на 6-торно убийство и ритуално самоубийство.
Не схващам сега за какво предсрочно освобождаване става дума.От мотивите, качени в другата тема, се вижда, че блудството на онова лице, с инициалите Р. Ж.А., е извършено след изтичане на изпитателния срок на предх. си присъда по 152/ дето прави блудството ОР/, но преди изтичане на 5 г по чл.30.Това УПО е по друга присъда, предходна, няма общо с присъдата за блудство/ освен, че квалифицира блудството опасен рецидив/.И СОС е отказал да приведе в изпълнение неизтърпян остатък от предх.присъда.Нали официалната "истина" е, че присъдата не е изпълнявана въобще? Съдът не изпълнява присъди, все още.Щеше да е сладко - и съдник, и палач.Или вече не си спомняме каква е официалната истина? Или официалната истина не е константа.
Аз се срамувам да слушам и чета официални истини понякога:)мъчително е.
8
Чистачите
|
нерегистриран
08 януари 2018, 11:50
20
-1
"Кети е почиствала, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага" - сподели главния следовател на републиката. Следователно "горският" не е извършител, а помагач, по смисъла на чл.20,ал.4 от НК. /туй е за прецизност по отношение на правната квалификация, не за друго/
7
Алоооо чистачите,
|
нерегистриран
08 януари 2018, 11:35
29
0
Що одрезахте първите три поста бре, не ви ли е срам!
6
Празен свят
|
нерегистриран
08 януари 2018, 11:32
35
0
Обилно напоени с поредните шменти-капели са единствено мозъците на подобни "титани" на правната мисъл. "Матряла" вече не се връзва на тех - вервайте ми !!!
5
|
нерегистриран
08 януари 2018, 10:41
25
-1
"Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението."
....
"След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец."
И разбира се с цел да заличи следите си е занесъл събраните гилзи в дома си и хептен да не остане следа не е изгорил дрехите си изцапани с кръв, а ги е оставил също в дома си! След като по този начин заличил всички доказателства, взел, че се гръмнал.
После дошъл един мармот и започнал да увива шоколада в станиол. Щото нали било Нова година.
4
|
нерегистриран
08 януари 2018, 09:27
31
-1
Манипулативно заглавие в резултат на манипулативно изказване на Сарафов. Има неприведено в изпълнение ефективно наказание. Какво общо има срокът за изтърпяване на предишното наказание?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно