По време на целия процес за блудството с 11-годишна
Росен Ангелов е бил на свобода срещу ПОДПИСКА
До окончателното произнасяне на присъдата нито един съдебен състав не изменя мярката за неотклонение, има само едно искане за "задържане под стража" от прокурор
Росен Ангелов е бил на свобода срещу ПОДПИСКА

По време на целия процес за блудството с 11-годишна - Росен Ангелов е бил на свобода срещу "Подписка", колаж: Правен свят

"Подписка" – тази мярка за неотклонение на Росен Ангелов му позволява през 2009 г. да се укрие от правоохранителните органи и въпреки постановената на три съдебни инстанции присъда от 8 години затвор за блудство с 11-годишно момиче, той да не я изтърпи. Тялото на сочения за убиец на шестима души в Новогодишната вечер в Нови Искър, бе открито в неделя в изоставена постройка край село Луково. 

На 12 февруари 2007 г. в същото село, Ангелов е задържан от двама полицаи в момента, в който извършва блудство с малолетно момиче. На следващия ден - 13 февруари 2007 г., разследващите органи установяват, че Ангелов два пъти е бил осъждан – веднъж за кражба и втори път за изнасилване. По първата присъда е реабилитиран по право, а по втората условно предсрочно освободен. След като изтича 24-часовият срок на полицейския арест, Росен Ангелов е освободен. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение – "Подписка".

"Правен свят" получи достъп до всички материали по делото, които се съхраняват в Софийския окръжен съд. От тях е видно, че на 13 февруари 2007 г. дознател Бойка Асенова от полицейското управление в Своге налага на Ангелов мярка за неотклонение "Подписка". На 11 октомври 2007 г. в 09.22 часа дознателят потвърждава същата мярка, за което Ангелов собственоръчно се подписва.

Дознанието срещу педофила е приключено и той е предаден на съд, а повдигнатото срещу него обвинение предвижда "лишаване от свобода" от 5 до 20 години. Обвинителният акт е подписан от прокурор Даниела Врачева, като въпреки тежестта на обвинението, искане за изменение на мярката за неотклонение не е правено.

Първото заседание пред Софийския окръжен съд е насрочено за 12 септември 2008 г., на което обвиняемият не се явява и това дава повод за отлагане на делото за 19 ноември 2008 г. Росен Ангелов отново не се явява. Адвокатът на подсъдимия Цветелина Иванова представя болничен лист, че Ангелов е с "изкълчване на глезена на десния крак", което става повод за поредното отлагане. На това съдебно заседание за първи и последен път в хода на целия процес срещу Ангелов, има искане за изменение на мярката му за неотклонение от "Подписка" в "Задържане под стража". Съдия Калинка Георгиева отхвърля искането на прокурор Даниела Врачева и налага глоба на подсъдимия в размер на 500 лв. На следващото съдебно заседание - 21 януари 2009 г., Ангелов вече се явява пред съда. На едно от следващите разглеждания на делото, педофилът отново не се явява по медицински причини, като този път диагнозата е "хипертония". 

На 13 май 2009 г. Росен Ангелов е осъден от съдия Калинка Георгиева на осем години лишаване от свобода. Съдът обаче не изменя мярката му за неотклонение и тя остава  - "Подписка".

Очаквано Росен Ангелов обжалва присъдата си пред Софийския апелативен съд. На 10 юли 2009 г. САС в състав Иво Вапцаров, Красимир Шекерджиев и Невена Грозева потвърждава присъдата. Прокуратурата не е изискала промяна на мярката за неотклонение, съдът също не я поставя под въпрос и осъденият вече на две инстанции Росен Ангелов остава с мярка за неотклонение – "Подписка". Следва да се отбележи, че само ден преди заседанието на САС, насрочено за 24 юни 2009 г., Ангелов отново си изкарва болничен лист, в който е поставена диагноза "увреждане на прешлените в областта на пояса". 

На 16 ноември 2009 г. пред Върховния касационен съд се провежда заседание по жалбата на Ангелов, подадена чрез адвокат Цветелина Иванова, срещу потвърдената от САС присъда от 8 г. затвор. Ангелов и защитничката му не се явяват. Окончателната присъда е произнесена от върховните съдии Савка Стоянова, Юрий Кръстев и Жанина Начева на 22 декември 2009 г. От този момент до 7 януари 2018 г. "Горския човек" е в неизвестност за правосъдието, което вече образува две нови дела - за шесторното убийство и за самоубийство.

 

Дознател Бойка Асенова постановява мярка за неотклонение "Подписка" на 13.02.2017 г.

 

Дознател Бойка Асенова потвърждава мярката на 11.10.2007 г.

 

След като е осъден 8 години лишаване от свобода, съдия Калинка Георгиева определя мярка за неотклонение "Подписка", която никога не е изменяна

 

Въпреки че протестира присъдата си на две инстанции, Росен Ангелов не се явява на заеданието по делото пред ВКС

 

Мястото, в което Росен Ангелов е задържан от двама полицаи при извършване на блудствените действия с 11-годишно момиче

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
Коментатор
|
нерегистриран
10 януари 2018, 17:17
1
0
До коментар [#15] от "нерегистриран":
Подписката е процесуална мярка и служи лицето да бъде осигурен за процеса.

Проблемите са два:
Какво провят 50 000 души в МВР, та след 8 години издирване не са го намерили?
Защо със закона Наглите беше облекчена още повече процедурата за предсрочно пускане от затвора на такива като него?
Има и трети - защо Захариева, която вкара закона Наглите в парламента все още е министър?
В МВР отдавна няма 50000 човека щат, а още повече 50000 полицая. Това е толкова изтъркана лъжа, че вече ми е неудобно да я оборвам. Всъщност редовите полицаи на терен може да се окажат около 6000, ако ви върви с аритметиката и съберете цифрите от публикуваните щатни разписания по сайтовете на МВР дирекциите.
По същество как следва да се контролира тази мярка? Някакъв му се залага мярка "Подписка" и той какво? Стои си у дома. Кой го контролира? Патрула и кварталния. Питанката е колко често трябва да го контролира? Е, нямало регламент. Другата питанка: Един квартален, ако има още трима с подписка в квартала, трябва ли да ги обикаля денонощно и да зареже останалата си работа? Патрулът трябва ли денонощно да дежури пред вратта? Изводът - мярката е изключително малоумна като такава, защото на практика е измиване на ръце "Вижте ние му наложихме мярка, ама другите не могат да я контролират". Публична тайна е, че не може да се контролира тази мярка. Тогава защо се налага? За оправдание.
15
|
нерегистриран
09 януари 2018, 14:38
4
0
Подписката е процесуална мярка и служи лицето да бъде осигурен за процеса.

Проблемите са два:
Какво провят 50 000 души в МВР, та след 8 години издирване не са го намерили?
Защо със закона Наглите беше облекчена още повече процедурата за предсрочно пускане от затвора на такива като него?
Има и трети - защо Захариева, която вкара закона Наглите в парламента все още е министър?
14
x
|
нерегистриран
09 януари 2018, 14:07
4
0
ПРБ ДА ПРОВЕРИ КАК Е ИЗДИРВАН И ДАЛИ ИЗОБЩО Е ИЗДИРВАН,СЛЕД ПОСОЧЕНИТЕ ПО-ГОРЕ БЕЗОБРАЗИЯ,ИЗВЪРШЕНИ ОТ ДОЗНАТЕЛ,ПРОКУРОР И СЪДИИ!!!
13
|
нерегистриран
09 януари 2018, 10:23
9
0
Сигурно има и грешки на някои, може и на всички, съдебни състави, въпреки, че не сме наясно докрай с фактологията по делата. Категорично обаче тук вината е на МВР, чиито служители 8 години не са открили Росен Ангелов, за да бъде приведен в затвора, при положение, че е обявен за общодържавно издирване. Така, че Правен свят, крайно време е да се каже ясно - налице е неизпълнение на задълженията на служители от МВР!!!
Колко ли още осъдени има, които никой не търси на практика?!?
11
Коментатор
|
нерегистриран
08 януари 2018, 22:12
5
-3
Подписка отдавна не означава, че някой трябва да ходи да се подписва. напротив, лицето си стои у дома, а задължението на кварталния и патрула е от време на време да минават и да проверят дали си е у тях. Ако не го установят, следва да напишат ДЗ. И ако в един район има 20 лица с подписка, то вярвате ли, че два патрула от полицията, каквито обикновено са на работа в града, могат да пазят лицето с МН?
9
Цв.Цв.
|
нерегистриран
08 януари 2018, 20:53
19
-3
същр беше с мярка "подписка", ама тогава никой ни рива.
6
|
нерегистриран
08 януари 2018, 17:31
27
-1
А МВР къде е в цялата по изпълнението на мярката "подписка"?!
5
ПС,
|
нерегистриран
08 януари 2018, 17:25
37
-1
Сличаят с "Горският чавек" приключил. Сега актуален е друг случай - този с "Градския човек", дето го гръмнаха тази сутрин. Дайте по този случай, да видим какви ще ги каканижете. Или нещо неудобен ви идва, щото явно са замесени некои "другари"....
4
|
нерегистриран
08 януари 2018, 17:16
8
-3
До коментар [#1] от "евтино":
Какво следва от това? Щом по време на процеса мярката е "подписка", ефективната присъда не се изпълнява?
ти чу ли се що рече...
3
|
нерегистриран
08 януари 2018, 17:12
28
-5
А прокуратурата да е искала нещо, апропо?
А основания — фактически —за изменение на мярка дали са били налице?
А правни основания по действащия закон?
Явяването в касация не е задължително.
Айде сега ще излезе, че съд дето го е осъдил тоз Р.Ж.А., хипотетично, е независим съпричинител на 6 убийства и едно самоубийство, пък органите по изпълнението и по издирването да им се възхитим на професионализма....
Ами шапка им свалям
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно