Очаквано:
Правната комисия на НС отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон
Най-вероятно точката за прегласуването в пленарна зала ще е от първите в новата парламентарна сесия
Правната комисия на НС отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Снимка: БГНЕС

На заседание на правната комисия на Народното събрание днес депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа "за", 7 "против" и без "въздържали се", предаде БГНЕС.

Народните представители участваха в дебат по указа на държавния глава за връщане за ново обсъждане на антикорупционния закон, който бе приет окончателно преди коледната ваканция на депутатите. На днешното заседание на комисията участаваха и проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента Румен Радев, неговият съветник Пламен Узунов, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, представители на ДАНС, на различни ведомства и неправителствени организации.

Държавният глава наложи вето върху целия закон на 2-ри януари, а част от мотивите му за това бяха - риск от злоупотреба със СРС , липса на съдебна защита, механичен сбор на различни органи, както и слаба превенция.

Очаквано срещу закона и в подкрепа на ветото се обявиха представителите на левицата. Депутатите от другите парламентарни групи дадоха своя глас за това правната комисия да предложи на Народното събрание отхвърляне на президентското вето.

Началото на дебата започна с изказване на проф. Друмева, която посочи, че мотивите са подготвени с внимание и добронамерено. А аргументите да се наложи вето са юридически. Тя даде и статистика колко пъти българските президенти до сега са налагали вето.

Жельо Желев, например, е налагал 24 пъти вето, 15 от тях върху цял закон. Петър Стоянов е налагал 10 пъти вето. Георги Първанов - 32 пъти, 8 пъти върху цял закон. Росен Плевнелиев - 14 пъти, 2 пъти върху цял закон.

Румен Радев от началото на своя мандат - 5 пъти, като сега за първи път върху цял закон.

"От август спорим що е то корупция, явление ли е, усещане ли е, но всички хора знаят", каза Крум Зарков от левицата.

"Ветото бе предопределено, но не от изказването на президента, а от цялостния дебат по законопроекта", добави още той. "Защо сте против? Докато започне наказателното производство, ще настъпят другите превантивни мерки - проверка за конфликт на интереси, проверка по данните в декларациите", опонира му шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
11 януари 2018, 15:40
1
0
като изчетох на всеки цитираните думи, Данаил Кирилов е с най-силни правни аргументи. Смях се от сърце за идеята за статистиката.
2
отчаян
|
нерегистриран
11 януари 2018, 06:14
3
-1
Велик отпор на ПК при НС,за прегласуване на приетия вече закон за опазване корупцията по високите етажи на властта.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно