Пожизнената втора пенсия няма да се наследява

Пожизнената втора пенсия няма да се наследява, както е предвидено в момента в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това предвижда концептуалният модел за изплащането, изготвен от социалното министерство. Той е пратен за обсъждане на социалните партньори.

Изплащането на втората пенсия все още не е регламентирано в КСО, въпреки че социалното министерство трябваше да е готово с концепцията до края на 2017 г.

Държавата предлага 3 варианта за изплащането на натрупаните пари в партидите на хората, родени след 1959 г., които подлежат на задължителното пенсионно осигуряване. Те ще могат да избират от пожизнена, срочна пенсия и еднократно плащане. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума по партидата.

При варианта с пожизнената пенсия парите ще се събират в специален общ фонд и няма да могат да се наследяват. Причината е, че трябва да се покрие инвестиционният риск от дълголетие, пише в концепцията. В нея се определя гарантиран размер на пожизнената пенсия, който се записва в договора на всеки пенсионер. Тя ще се актуализира веднъж годишно, като няма да може да пада под гарантирания размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават осигурени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, или 40 лв. на месец по сегашните правила.

Хората с очаквана месечна пенсия между 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лв. към момента) ще могат да изберат и варианта за програмирани тегления. В този случай това ще става веднъж годишно. Тази срочна пенсия ще се плаща спрямо средната
продължителност
на живота
В този вариант тя ще може да се наследява.

Последният вариант е за хората, които са събрали най-малки суми - под 20% от минималната пенсия, тоест 40 лв. при сегашните правила. Те ще могат да получат парите си еднократно или разсрочено, за да не плащат такси на частните фондове. При този вариант може да има авансови еднократни плащания, но при определени причини - покупка на жилище, безработица, тежко заболяване, трайно намалена работоспособност.

Според концепцията е най-добре да се даде възможност за "комбинирани
договори",
но не се посочва какви пенсионни продукти може да се съчетаят.

Българската стопанска камара подкрепя еднократното плащане при размер на евентуалната пенсия под 20% от минималната. В официалната си позиция обаче те настояват при останалите случаи хората да имат право на избор между пожизнена пенсия или програмирани тегления, а не това да зависи от размера на натрупаните средства.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно