На 22 януари
ВКС ще разгледа делото срещу съдия Светлозар Георгиев за натиск над прокурор
Магистратът от Окръжния съд във Варна беше разследван и оправдан на две инстанции за опит да 
склони обвинителя Здравка Задгорска да прекрати дело срещу негов 
приятел
ВКС ще разгледа делото срещу съдия Светлозар Георгиев за натиск над прокурор

Върховният касационен съд ще гледа на 22. 01. 2018 г. делото срещу съдия Светлозар
 Георгиев (№ 1277/2017 г.), съобщиха от съда в четвъртък.

Магистратът от Окръжния съд във Варна беше разследван и оправдан на две инстанции за опит да
склони прокурор Здравка Задгорска да прекрати дело срещу негов 
приятел. По време на процеса стана ясно, че съдията е бил записван със СРС по подозрения, свързани с корупция по делото срещу бизнесмена и депутат Веселин Марешки, което той гледаше, докато не му бе повдигнато обвинение. След това Георгиев се отведе от всички дела.

Докладчик във ВКС е Румен Петров. Делото е образувано по касационен протест срещу решение № 464 от 01.11.2017 г. по в.н.о.х.д. № 693/2017 г. на Апелативен съд – София, с което първоинстанционната оправдателна присъда на Светлозар Георгиев е изцяло потвърдена.

С присъдата от 12. 04. 2017 г. по н.о.х.д. 1205/2017 г. Софийския градски съд (СГС) с председател Тони Гетов оправда Георгиев, след като прие, че обвинението не е доказано. Делото приключи само след едно съдебно заседание, в което защитата поиска съкратено следствие, без да бъдат разпитвани свидетели. В пледоарията си наблюдаващият прокурор Ивайло Занев поиска условно наказание за Георгиев, заради доброто му процесуално поведение, но беше категоричен, че обвинението е доказано. Затова и протестира присъдата пред Софийския апелативен съд.

С касационния протест пред ВКС прокуратурата иска отмяна на решението на Апелативен съд – София и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
някой светнат
|
нерегистриран
11 януари 2018, 21:58
17
-7
Я попитайте прокурор Ивайло Занев дали е сигнализирал ДАНС за "извършено престъпление" от съдия Гетов по това дело за това, че мотивите към присъдата са публикувани в деловодната система на СГС?!?!?!
2
.
|
нерегистриран
11 януари 2018, 20:43
23
-3
Прокуратурата да научи, че доброто процесуално поведение няма отношение към наказателната отговорност. То е от значение за това да няма процесуални санкции- глоба принудително довеждане, изменение на МНО.
1
Минувач
|
нерегистриран
11 януари 2018, 17:35
18
-4
Ей тоя Цацаров,Няма спирачки бе!След ВКС ще поиска сигурно възобновяване!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно