Главният прокурор:
Престъпленията от последните дни нямат връзка с Председателството
511 осъдени лица са издирвани през 2017 г. от МВР, след постановяване на присъдите им
Престъпленията от последните дни нямат връзка с Председателството

"Не мисля, че наслагването на криминални престъпления от последните седмици има връзка със започващото Председателство. Какво се случва в човешката глава и каква ситуация възниква, както в случая в Нови Искър, е много трудно да се свърже с това има или няма Председателство. Не мисля, че престъпленията от последните седмици са съзнателно насочвани, така че да съвпаднат с Председателството. Безоблачна криминогенна обстановка няма в никоя столица". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на извънредно заседание на вътрешната парламентарна комисия, на което той присъства по покана на нейния ръководител Цветан Цветанов. На заседанието участваха още градският прокурор Емилия Русинова, главният секретар на МВР Младен Маринов, както и представители на политическото и професионално ръководство на вътрешното министерство.  

Поводът за извънредното заседание бе поискана от депутатите информация относно предприетите мерки за противодействие на престъпността и обезпечаване на сигурността в изпълнение на Програмата на Министерския съвет във връзка с Председателството на Съвета на Европейския съюз.

Главният прокурор заяви, че са предприети всички мерки за обезпечаване на сигурността по време на плануваните мероприятия в рамките на стартиращото Българско председателство. "На лице е изключително добра координация с органите на МВР. Тя дава своите резултати", заяви Цацаров.

Това потвърди и главният секретар на МВР. "Има засилено полицейско присъствие. По отношение на съпътстващите мероприятия, плануваните протести - някои от тях са с противоположни искания. Взели сме всички необходими мерки. Сградата на НДК също е в готовност да гарантира сигурността по време на Председателството", заяви Младен Маринов.

Главният прокурор коментира още и криминогенната обстановка в страната през последните дни, в това число и шесторното убийство в Нови Искър. "Във фокуса на вниманието очевидно са две досъдебни производства – това за убийството в Нови Искър и това, което е започнало на  7 януари, след откриването на тялото на Росен Ангелов. Вчера бе дадена подробна информация и бяха изнесени достатъчно конкретни факти. За прокуратурата не съществува каквото и да е съмнение, че убиецът на шестимата е Росен Ангелов. За прокуратурата не съществува каквото и да било съмнение, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство. В публичното пространство се изнасят различни факти, но каквито и спекулации да се правят, няма съмнение, че убиецът е Росен Ангелов. Това показват експертизите на гилзи, проектили и прочее.

Тези престъпления поставят два въпроса – единият е за ефективността на органите, които отговарят за изпълнение на наказанието.

Вторият момент е бързината и ефективността на експертните изследвания", заяви Цацаров.

Той отговори на теории, според които ДНК експертизите и тези на оръжието, с което Росен Ангелов изби шестима души и после се самоуби, не могат да станат за часове, както съобщиха от разследването. "Как се прави експертиза за няколко часа? Прави се срещу солидно заплащане в частна лаборатория", поясни Цацаров. По думите му заплащането в Научноизследователският институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи е изключително ниско, а експертите също не са достатъчни. Цацаров обяви, че след разговор с премиера Бойко Борисов е взето решение да бъде проведена среща, която ще се проведе утре (12 януари), за да се обсъди увеличение на средствата за Института по криминалистика.

Главният прокурор и главният секретар на МВР запазиха мълчание по отношение на убийството на бизнесменът Петър Христов, за да не пречат на разследването, но и двамата уточниха, че се работи по всички версии, включително и тези, свързани с бизнес интересите на убития. "Убийството на Петър Христов е тежко криминално престъпление и представлява нагло посегателство в центъра на София", каза главният прокурор.  

Във връзка с жестокото шесторно убийство в Новогодишната нощ е разпоредена проверка по отношение на това защо издирването на Росен Ангелов е отнело на органите на МВР над 8 години, поясни Младен Маринов. Ще бъдат проверени и районните инспектори, които отговарят за района около Нови Искър.

Въпросът за неефективността от института на районните инспектори също бе обсъден по време на заседанието.

Главният секретар на МВР Младен Маринов по този повод заяви:

"По отношение на работата на районните инспектори – не е тайна, че дейността им е много важно, но проблемът там не е от 1-2 години, а от както аз познавам системата на МВР. Длъжността на районния инспектор не е предпочитана. Това е така, тъй като до тях стига голяма част от административната дейност, свързана с връчване на призовки и наказателни постановления. За да се реши този проблем може да се въведат промени в съответните подзаконови нормативни актове, като например кариерното развитие да преминава задължително и през тази длъжност".

От своя страна главният прокурор изрази мнение, че в малките села се струпва на районния инспектор огромен обем от работа, "а после се чудим защо не е ефективна работата му".

"Моето наблюдение, че института на районния инспектор е отживяла своето време. На хората им трябва полиция в градовете и селата", каза Цацаров.

Във връзка с поискани от народните представители данни за лицата, които са осъдени, но са избягали от правосъдието, главен комисар Христо Терзийски, даде информация за издирваните лица през 2017 г., според това дали са били търсени, след постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража" и след постановяване на окончателна присъда или защото са избягали от затвора. "Издирваните с мярка за неотклонение "задържане под стража" за 2017 година са  317 души. С присъда – 511. Избягалите от затвора са 41 за 2017 година", даде данни Терзийски.

По думите му безследно изчезналите малолетни и непълнолетни за 2017 година са 2 647. Пълнолетните, които са обявени за издирване без да подлежат на наказателно преследване са 174 души.

По този повод градският прокурор Емилия Русинова заяви, че след промените в Наказателно-процесуалния кодекс през 2015 и 2016 година, привеждането в изпълнение на присъдите е било значително улеснено.

"Промяната в законодателната уредба дава възможност на голяма част от на присъдите да бъдат изпълнени на момента, тъй като предишната законодателна уредба беше такава, че от постановяването на присъдата до изпращането на компетентната прокуратура минаваше срок от 10-тина дни. Така присъдата ставаше известна и за осъдения и за цялата общественост. В настоящия момент законът е такъв, че при постановяване на присъдата веднага може да се премине към изпълнение на наказанието и да се вземе най-тежката мярка за неотклонение. До момента мярката беше такава, каквато е определена", поясни Русинова.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Нали?
|
нерегистриран
12 януари 2018, 10:48
5
0
Да ама при толкова "убедителна" увереност в твърденията, оставам с впечатлението, че именно Боки, Цвъки, Цаци, ДС-Ванчо караДомуз, Шиши, Боби сарафчето, ..... ИМАТ ОПРЕДЕЛЯЩА ВРЪЗКА с тия престъпления?!
3
|
нерегистриран
12 януари 2018, 09:27
7
0
Сиреч престъпленията не са разкрити, но се знае, че нямат нищо общо с европредседателството. Това пък което е "разкрито" - няма нито един жив очевидец. Всеки който е видял нещо, скоропостижно е починал.
Тогава откъде се знае? Поръчителя тъй каза ли?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно