И в Специализирания наказателен съд
Започна шиканирането на делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков
Адвокат Даниела Доковска не дойде за старта на процеса, защото е на гости на сестра си в САЩ
Започна шиканирането на делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков

След като Софийският градски съд изобщо не пожела да даде ход на делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков за приватизацията на 33% от държавния дял в ЕВН и го върна на прокуратурата, делото не успя да тръгне и пред Специализирания наказателен съд (СпНС). Именно там, след влизането в сила на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, прокуратурата внесе повторно обвинението срещу министрите от първия кабинет на Бойко Борисов, Прокопиев, както и свързаните с него изпълнителен директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и служителите в борсовия посредник Любомир Евстатиев и Петър Василев. 

Причини за отлагането на делото пред Специализирания наказател съд се оказа липсата на адвокати, които да защитават Евстатиев и Василев, които не успели да си намерят процесуални представители. За сметка на това, макар и без адвокат, Евстатиев бе успял да депозира молба за отлагане на процеса, тъй като не бил получил в законоустановения срок съдебните книжа. 

Адвокатът на Иво Прокопиев – Даниела Доковска не дойде за старта на процеса. В съдебната зала се разбра, че адвокат Доковска е при сестра си в САЩ още от средата на декември. Въпросното пътуване било по силата на 20-годишна традиция, установена от Доковска и сестра й, тъй като това било единственото време в годината, в което двете могат да прекарат време заедно, обясни колежката на Доковска – Ина Лулчева, която защитава друг от подсъдимите в процеса. Ина Лулчева и Даниела Доковска имат обща кантора, заедно с адвокат Георги Атанасов, който пък е член на ръководството на партия "Да, България". Адвокатът на друг от подсъдимите – Симеон Дянков, Марин Марковски днес присъства на съдебното заседание.

Съдът сметна за уважителна причината за отсъствието на защитата на Прокопиев и отложи делото за 8-ми март, който, въпреки че е Международен празник на жената, не би довел до шиканиране на делото.

Симеон Дянков е привлечен като обвиняем за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Самият Прокопиев също беше обвинен за сделката, като отначало от държавното обвинение твърдяха, че бизнесменът умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба. По-късно обаче стана ясно, че Прокопиев е определен като подбудител на престъпното деяние, извършено от Дянков.

Обвинение за приватизацията на ЕВН получи и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според прокуратурата неговото престъпление е умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев бе обвинен още през май 2016 година, обвинение имат и Любомир Евстатиев, и Петър Василев. 

Делото за приватизацията на миноритарния дял в ЕВН стана повод Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да наложи запор над активи и имущество на Прокопиев и семейството му.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
23
ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ ПРОКОПИЕВ Е ДОНОСНИК И СЕГА
|
нерегистриран
21 октомври 2018, 09:09
1
0
Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! Защо Иво Прокопиев е още на свобода?! ВЗЕМЕТЕ ПОСТОЯННА МЯРКА ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА НА ИВО ПРОКОПИЕВ, ВЕДНАГА, КАЖЕТЕ НЕ НЕ СТРАХА ОТ КОМУНИСТА ПРОКОПИЕВ (СЕГА УЖ СИН)
22
|
нерегистриран
16 януари 2018, 13:15
4
0
Открийте "разликите"

21
|
нерегистриран
16 януари 2018, 11:25
6
-2
Колко души в България могат да не отидат на работа, защото са решили, че им е удобно да отидат да се поразходят в чужбина?

И дали ако няколко граждани ступат политик или олигарх тяхното дело за хулиганство ще може да се отлага поради щафетно отсъствие на някой от адвокатите им, защото бил отишъл на в чужбина за да спази 20-годишна семейна традиция да ходи тогава?
Да не говорим, че за родните адвокати щафетното боледуване с цел отлагане на делото си е също традиция.Просто в някои случаи това важи, а в други не се приема.
20
Не зная защо ..,
|
нерегистриран
16 януари 2018, 11:22
2
0
но все си мисля, че и тримата на снимката не знаят що е то корупция и има ли тя почва у нас!
19
Емил Крокодила
|
нерегистриран
16 януари 2018, 11:20
4
-2
И тримата са невинни. И тримата ще осъдят BG в Страсбург и ние ще платим шоуто.

18
Отложено за 8 март
|
нерегистриран
16 януари 2018, 10:28
4
0
Е...и т....а.

17
tork
|
нерегистриран
16 януари 2018, 07:35
8
-7
Много тъпо заглавие.Първо не е вярно,второ престанете да вменявате виновност , преди да се е произнесъл съд.За съжаление ставате като БЛИЦ.Но това си е ваша работа,само отбелязвам.
16
Почва се
|
нерегистриран
16 януари 2018, 07:31
9
-2
Азвокатските циркови програми в Мила Родино забиват Цирк Монте Карло. Тъй де, лобито защо е писало закони!
15
до 14
|
нерегистриран
16 януари 2018, 07:05
5
-2
Това за третото отлагане къде го пише? В някой учебник на реномираната правна школа на УНСС ли?
14
***
|
нерегистриран
16 януари 2018, 02:12
6
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно