Прокурорската колегия на ВСС реши:
Предлага на Пленума окончателно да преназначи 9 магистрати в Специализираната прокуратура
На следващото заседание изслушват зам.-главния прокурор Ася Петрова за нуждата от преместване на двама обвинители от ВКП във ВАП
Предлага на Пленума окончателно да преназначи 9 магистрати в Специализираната прокуратура

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) предложи на Пленума окончателно да преназначи десет следователи и прокурори в Специализираната прокуратура.

Предложението на съдебните кадровици бе за съкращаване на пет бройки за следователи от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура(СГП) и преместването им в спецпрокуратурата, както и за преназначаването на петима прокурори  - двама от СГП, двама от Окръжна прокуратура в Благоевград и един от Окръжна прокуратура в Добрич. От последната прокуратура обаче не е имало желаещи да се преместят, с което бройката, предложена на Пленума, става девет. Предлага се още трансферът да се осъществи, считано от 1 февруари т.г.

Преместването се налага с оглед на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от 5 ноември 2017 г., според които спецправосъдието пое делата за корупция по "високите етажи на властта".

На същото основание във ВСС е постъпило и предложение от административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, с което той информира Съвета, че в ръководената от него прокуратура има спешна нужда от  разкриването на щатни бройки за съдебни служители.

В тази връзка Комисия "Съдебна администрация" към прокурорската колегия на ВСС предложи съкращаването на дванадесет бройки за съдебни служители от военно-окръжните прокуратури в София и Сливен и преназначаването им в Специализираната прокуратура. Колегията единодушно прие този трансфер да бъде предложен за одобрение от Пленума на Съвета.

Кадровиците смятат за удачно осем служители от Военно-окръжната прокуратура в София  и четирима от Военно-окръжната прокуратура в Сливен да бъдат преместени в Специализираната прокуратура.

За днешното заседание по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров бе включен в дневния ред и въпросът за оптимизиране на щатовете във Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Върховна административна прокуратура (ВАП).

Предложението е за съкращаване на две прокурорски длъжности във ВКП и преместването им във ВАП.

Прокурорската колегия обаче реши, че преди да предложи на Пленума на Съвета и този трансфер, на следващото заседание ще изслуша становището на заместника на главния прокурор към ВАП Ася Петрова по въпроса.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
******************************
|
нерегистриран
17 януари 2018, 15:54
7
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно