За незаконен прием на чуждестранни студенти
Шестима от Медицинския университет с обвинения за участие в корупционна схема
Част от "учащите" нямали дори средно образование, установили прокурорите
Шестима от Медицинския университет с обвинения за участие в корупционна схема

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев в петък бе на разпит в НСлС, снимка: архив, БГНЕС

Шестима от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, съобщи на специален брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в учебното заведение, свързана с фиктивен прием на чуждестранни студенти. В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 000 лв. Бившият ректор Ваньо Митев е ръководил корупционната схемата, стана ясно от брифинга на Специализираната прокуратура, макар името му да не беше споменато.

Митев бе призован в петък в Националното следствие, за да се запознае с новото си обвинение. По думите му обаче това, в което го обвиняват сега, нямало нищо общо с него, тъй като контролът на приема е многостепенен и по същество е чисто техническа работа, съобщи бТВ.

По думите на Иван Гешев кръгът на обвиняемите може да се разшири, тъй като има данни за повече участници. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и взимане на изпитите срещу заплащане.

Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази "услуга", е между 40 и 50 хил. евро. Най-много от фиктивните студенти са граждани на Европейския съюз, предимно от Великобритания, както и от арабски произход, от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование, установили прокурорите. "Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е било цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи", посочи още ръководителят на Специализираната прокуратура. 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Цеко
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 18:19
0
0
Не забравяйте (или ако не знаете да знаете) Медицинския университет в София е най-корумпирания ВУЗ в страната. От личен опит ви го казвам! Там се плаща много и то във евро! Всеки с пари, може да се сдобие с "престижна" диплома от МУ, особено ако е чужденец, за тях рушветите са x5
1
|
нерегистриран
26 януари 2018, 15:48
5
0
То понеже в СУ е по-различно. Да напомним за статия от 2010г
https://www.24chasa.bg/Article/607865
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно