Цачева рапортува пред Юрова
Истанбулската конвенция не е оттеглена от Народното събрание
Полша обяви, че ще блокира идеята на еврокомисаря по правосъдието за обвързване на достъпа до еврофондове с върховенството на закона
Истанбулската конвенция не е оттеглена от Народното събрание

Цецка Цачева и Вера Юрова, снимка: eu2018bg.bg

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви в присъствието на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Юрова, че спорната Истанбулска конвенция не е оттеглена от Народното събрание. "Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените. Всяка една от три жени е била обект на посегателство според статистиката. Коментирали сме неофициално дебата, който върви в българското общество", обясни правосъдният министър. В четвъртък на специален брифинг в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че временно оттеглят Истанбулската конвенция.

"Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България", коментира и самата Юрова на съвместен брифинг с Цачева, който двете дадоха след края на неформалния съвет на правосъдните министри от ЕС. Еврокомисарят благодари на българите и българските политици, които подкрепят конвенцията и допълни, че очаква държавите-членки да положат максимални усилия за борба с насилието над жени и деца. "Тези, които са против или се колебаят, трябва по-добре да разберат защо Истанбулската конвенция е договорена от 47 страни от Съвета на Европа, тъй като става въпрос за превенция на насилието, защита на жертвите на насилие, по-добро съдебно преследване на извършителите, намаляване на стереотипите, водещи до такова насилие и против разбиранията в обществото, че такова насилие е приемливо и нормално", каза още еврокомисарят по правосъдието на ЕС.

Акцент на брифинга бе създаването на Европейската прокуратура. Стана известно, че в новата структура вече участват 21 държави членки на Европейския съюз. До няколко месеца ще стане ясно и какъв бюджет ще има Службата на европейския прокурор. "Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде бърза, тъй като нивото на измамите в парично измерение възлизат на 50 милиарда евро годишно. Ако започнем работа по ефективен начин до края на 2020 г., можем много скоро да отчетем голямо количество възвърнати средства в националните бюджети", каза още Юрова и уточни, че очаква направените разходи да бъдат изплатени до 2023-та година. 

По-рано Вера Юрова коментира и идеята си за обвързване на достъпа до европейските фондове с върховенството на закона в държавите членки на ЕС. "Това не означава - няма да ви дадем пари. Искаме да уточним, че за следващия финансов период на ЕС (стартиращ от 2020 г.-бел.ред.) тези неща ще са от значение. Това условие ще важи за всички, които получават европейско финансиране, не само за България", поясни Юрова.

"Обвързването на европейските фондове с върховенството на закона не трябва да се счита за санкция", коментира преди началото на неформалния Съвет "Правосъдие" и министър Цачева.

Докато Юрова отговаряше на журналистически въпроси по темата в София, Полша обяви, че не приема идеята и ще наложи блокиращо вето на намеренията на еврокомисаря по правосъдието. "Полша със сигурност няма да приеме подобна ориентация. Не вярвам тя да отговаря на принципите на ЕС. Структурните фондове не са благотворителност, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат според доходите в дадена държава", каза полският външен министър Яцек Чапутович, като изрично подчерта, че множество чуждестранни компании са получили достъп до полския пазар и получават печалби от това. 

От няколко месеца Европейската комисия води остри спорове с Варшава, породени от радикалната съдебна реформа, която полските власти извършват. Стигна се и до стартирането на процедурата по член 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до лишаване от глас на държавата членка. Унгария вече обяви, че не би подкрепила подобни действия и застана на страната на Варшава. 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
нормален
|
нерегистриран
07 февруари 2018, 10:48
1
0
ИСТАНБУЛСКА ДЖЕНДЪРВЕНЦИЯ - Боже, пази нормалните! Педераси и лесбийки искат да завладеят света. Хора, бдете!
16
|
нерегистриран
28 януари 2018, 19:56
3
0
Спрете да лъжете за тази конвенция. Тя отваря вратите на ада и духовната смърт на българина.
15
Стига,
|
нерегистриран
28 януари 2018, 17:41
6
0
Махайте се!
14
Watchdog
|
нерегистриран
28 януари 2018, 13:13
5
-3

Хубаво би било най-после да се проумее и приеме един прост факт - България не е суверенна държава от 2007 година, тя е просто един от регионите в уникалния политическа конструк наречен европейски съюз. Така наречените управляващи са прости изпълнители на стратегии и закони мислени в Берлин и Брюксел. Т.е. налице са йерархични взаимоотношения, а не някакво си равноправие и ''право на глас'' както се опитват да залъгват неподозиращата нищо тълпа. Предавайки възможността да определяш правилата по които ще живееш, възможността да ги обличаш в закони на някакви неясни наднационални институции, предопределя и безполезността на т.нар български парламент или бившето народно представителство, което от 2007 се превърна в мокър печат на хрумките на германския канцлер, опосредстван от брюкселските чиновници. Демократичният процес в страните ''членки'' е окончателно и безвъзвратно обезсмислен. Народите са в капан, от който излизането е непосилно трудно - справка Гърция и Великобритания, скоро Италия. Всякаква съпротива е предварително обречена, включая тази срещу лудата конвенция.

13
Аз не съм Калпакчиев
|
нерегистриран
27 януари 2018, 22:56
4
0
Структурните фондове не са благотворителност, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат според доходите в дадена държава", каза полският външен министър Яцек Чапутович,
12
Аз не съм Калпакчиев
|
нерегистриран
27 януари 2018, 22:56
3
0
Структурните фондове не са благотворителност, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат според доходите в дадена държава", каза полският външен министър Яцек Чапутович,
11
х
|
нерегистриран
27 януари 2018, 18:41
15
0
А ние,непримиримите противници на истанбулската конвенция очакваме, че в този период най-после и Цачева и другите ще си прочетат конвенцията, обяснителния доклад, най-вече т.53 и т.313, ще си видят разясненията за джендър на страницата на Съвета на Европа и ще се смирят, като не я ратифицират. Време е да се опълчим на европейското разложение, както когато народа ни спаси българските евреи!
10
Засрамете се! Хората отдавна ви псуват по улиците, ма
|
нерегистриран
27 януари 2018, 17:26
21
0
ще дочакате и още...Ако сте загубили всякакво чувство за срам и нямате съвест, имайте поне страх Божи!
9
|
нерегистриран
27 януари 2018, 14:52
19
-1
В Гърция вече са приети закон за еднополовите бракове и свободна смяна на пола при навършени 15 години. Въвеждат и джендър обучение в училище. Това ли искаме?
8
Българка
|
нерегистриран
27 януари 2018, 08:22
27
-1
Не искам да се ратифицира тази конвенция,прилагайте законите които и сега съществуват. Какъв е този брутален натиск от ЕС?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно