Румяна Арнаудова:
Обвиняем за престъпната схема в Медицинския университет е заплашил разследващите
Прокуратурата е неутрализирала канал за трафик на мигранти, вероятно използван и от терористи
Обвиняем за престъпната схема в Медицинския университет е заплашил разследващите

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, снимка: БНТ

Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Заплахата била "Ще плачете с кървави сълзи." По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.

Говорителят на главния прокурор потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. Той е получил постановление за привличане. На две от обвинените лица са повдигнати отделни обвинения за престъпления по служба. Това са участници в групата, които са нарушили и неизпълнили служебни задължения във връзка с приема на чуждестранни студенти.

"Обвиненията, които са повдигнати от специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие на всички останали петима в организирана престъпна група. Разследването към този момент има две основни направления. Едното е дейността на групата по т.нар незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на Република България, затова разследването се води от специализирана прокуратура. Второто направление, по което усилено се събират доказателства, е дейността на ръководни служители от Медицинския университет, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки", каза Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор каза още, че до момента съдебното производство е над 200 тома като е започнало още от септември:

"Официално по документи един голям кръг от чуждестранни студенти са издържали изпити и са започнали обучението си по медицина на английски език. Установихме, че документите, които са били предоставени на Медицинския университет,са били подготвяни от членовете на организираната престъпна група и е придаден такъв вид на тези документи, че да послужат за вписването им като такива в МУ. Лицата,които се разследват, са основно от арабски произход, за тях е установено, че част от тях дори не владеят английски език. Най-сериозна индиция за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които фигурират в официалните им документи, т.е вероятно това са абсолютно мними студенти, които използват този канал, за да навлязат на територията на Република България. Получавайки статут на редовни студенти редовно обучение, те получават статут на временно пребиваващи лица на територията на ЕС, което им позволява свободно придвижване на територията на ЕС. Този канал би могъл да бъде използван и за целите на терористична заплаха и за прикрит незаконен трафик на мигранти. Разследването продължава."

До момента специализираната прокуратурата е извършила 40 претърсвания на територията на София, а 27 лица са обискирани. Продължават действията по разследванията.

На 20 студенти са прегледани досиетата, а общо 150 студентски досиета са иззети като ще продължи събирането на доказателства. "Опасността,която съществуваше в началото, към момента е неутрализирана, доколкото престъпния канал вече не съществува в резултат на действията на прокуратурата", каза още Арнаудова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
адвокат–сак
|
нерегистриран
29 януари 2018, 11:40
1
0
Прокуратурата да се самосезира за следното: чл.3 буква в, чл.4 пар. 3, чл.12 пар. 1 , чл.14 пар. 1, чл.60 пар.1 , чл.61 пар. 1 от ИК, т.43, т.53, т.87. т.313 от Обяснителния доклад за ИК влизат в пряко противоречение с чл. 6 ал.2, чл.46 ал.1 , чл.5. , чл.33 ал.1 , чл. 32 ал.1, чл. 38 , чл. 11 ал.1 и ал.2 , чл.57 ал.1 и ал.2 и чл.58 от КРБ и чл. 14 ал.6 от Закон за КС във вр. с Решение № 14 от 10 ноември 1992 г. по к.д. № 14/92 г. за тълкуване на чл. 6 , ал. 2 от Конституцията (Обн., ДВ, бр. 93 от 17 ноември 1992 г.) и чл.3 и чл. 4 ал.2 и ал.3 от Закон за международните договори на Р.България и и на правни основания чл. 2 букви “b“, “c“ и “d“, чл. 3 буква “b“, “d“ и “е“, чл.4, чл.5 и чл.6 от КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД във вр. с чл. 416, 417 и чл.419 от НК представляват законно основание да се търси наказателна отговорност за провеждане на геноцид от правителството на Р. България спрямо хетеросексуалните лица от българския етнос в Р. България.
Ще видим ли ЗАКОНОСЪОБРАЗНИ действия от прокуратурата или нещата ще се заметат под килима?
3
|
нерегистриран
29 януари 2018, 09:47
4
-2
Когато заплахите са от човек свил много пари, те не само трябва да притеснят заплашените, но в нашите случаи много често се сбъдват.
Просто за пръв път се поставя въпросът да се вземат някакви мерки срещу това, та някои се разстроиха.
Много от наказаните магистрати са наказани именно след такива заплахи, макар обикновено да се избира друг повод.

Напр. уволниха прокурора вкарал в затвора Митьо Очите ... по друг повод, разбира се дребен, заради който никой друг не е наказван.
2
Адвокат
|
нерегистриран
29 януари 2018, 09:01
5
-3
Много плашливи тия прокурори,бе!Иначе - повече прилича на хилиганство,евентуално.
1
въпрос
|
нерегистриран
29 януари 2018, 08:29
5
-4
Че по време на милиционерските безредици от 4 ноември 2015 г милиционерите не заплашваха ли и власта, и правителството и гражданите и в резултат властта промени вече взето свое решение?
Или милицията може да заплашва-виждаме безнаказано, но гражданин следва да си трае? Както и да хулиганства безнаказано-окупацията на стратегически обект-Аспарухов мост, магистрали, улици,КПП-та столични булеварди, Орлов мост-случило се на 4 ноември 2015 беше ли законопослушно поведение. Явно да-след като остана без последици.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно