Президентът от Брюксел:
Истанбулската конвенция не трябва да бъде ратифицирана
Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд, заяви Румен Радев
Истанбулската конвенция не трябва да бъде ратифицирана

Президентът Румен Радев категорично се обяви срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, снимка: архив, БГНЕС

"Отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум", заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където е на работно посещение по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд. Конвенцията в този вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира по няколко важни причини", допълни Радев по адрес на депутатите от ГЕРБ, които решиха да сезират конституционните съдии.

"Първо, тя (Конвенцията-бел.ред.) сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка - държавите, в които тя е приета. Нима там секва изведнъж насилието над жени и деца. Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда. И най-вече - с добро възпитание", отбеляза още президентът на България. 

"Точно тези текстове, които бунят нашата общественост и са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата Конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации. Всички тези внушения, че ще направим резерви и това няма да мине, не са изобщо основателни", коментира Румен Радев.

"Ако я приемем, Конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява правомощия в неправителствени организации - те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца, по-скоро ще стимулира съдене на държавата. Винаги, когато държавата абдикира от своите правомощия, според мен това е опасно", подчерта държавният глава.  

"Тази Конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца", предупреди Румен Радев.

Относно възможността за свикването на референдум, каквато инициатива стартираха от БСП, Радев изрази надеждата да не се стига дотам. "Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства", каза още президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са на визита в Брюксел по повод официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов не е коментирал темата.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
нормален
|
нерегистриран
07 февруари 2018, 11:00
2
0
ИСТАНБУЛСКА ДЖЕНДЪРВЕНЦИЯ - Бог ли е сбъркал като е създал мъжът и жената или дефектните искат да ги признаем за норма?
13
Цар Освободител
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 12:12
5
0
17 мига от пролетта... за калинките на ГЕРБ.
12
Какво следва
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 08:22
3
0
след Константинополската конференция?
11
...
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 17:23
2
-1
10
Рон Джереми
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 13:19
14
-1
Дам ... Цариградската конфекция е мноогоо важна, особено за вазелинолюбците, а всъщност какво стана с оная новина, че Шиши бил носел на Сотко по 100 000 евраци месечно абонамент.
9
****************
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 13:16
2
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
Цацаров ЦУМ
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 12:45
9
-2
Шиши, кажи как да действаме? Народа взе да потъмнява, че президента и той мъжкар, не е като нашия Чехлъо Бановски.
7
Правен свят
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 10:55
25
-3
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТА -ТОВА Е МЪЖ И БЪЛГАРИН, НАЗОВАВА НЕЩАТА С ИСТИНСКИ ИМЕНА И ПАТРИОТИЧНО БДИ НАД ПРАВОСЛАВНОТО НИ ОТЕЧЕСТВО И ПАЗИ ВЯРАТА НИ,КОЯТО НИ Е СЪХРАНИЛА КАТО БЪЛГАРИ!!!ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ И ДА ВИ ДАВА СИЛИ ДА СЪБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ДОСТОЙНИ МЪЖЕ,-ПОЛИТИЧЕСКИ ПАТРИОТИ,КОИТО ДА ФОРМИРАТЕ ДЪЛГООЧАКВАНОТО ВЪЗРАЖДАНЕ НА НАЦИЯТА НИ! НАПРЕД И СМЕЛО ВИЕ ГО МОЖЕТЕ- НАРОДА ВИ ЧАКА!
6
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 10:53
10
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 09:37
22
-6
ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ! Кратко,ясно и аргументирано. Гордея се с президента ни. За предишния не искам и да си спомня.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно