Правосъдие за всеки VI
ВАС отмени уволнението на бившия районен прокурор на Девин
Мария Дамянова бе разследвала собствения си син за кражба на автомобил
ВАС отмени уволнението на бившия районен прокурор на Девин

Съдебната палата в Девин, снимка: smolyannews.com

Петчленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на Висшия съдебен съвет от септември 2014 г., с което бившата районна прокурорка на Девин Мария Дамянова е уволнена. Съдебният състав (Анна Димитрова – председател, Диана Добрева, Йовка Дражева, Еманоил Митев, Илиана Славовска (докладчик)) отменят и решението на тричленен състав на ВАС, който бе потвърдил решението на прокурорската колегия за уволнението на обвинителката от Девин.

За случая се разбра през март месец 2016 г., когато главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане във ВСС за уволнението на Дамянова. На 14 септември 2016 г. прокурорската колегия на ВСС с 8 на 2 гласа взе решение да уволни Дамянова, защото се оказа, че е била наблюдаващ прокурор по дело срещу собствения си син, уличен в кражба на автомобил "Ауди". С това си действие Дамянова е нарушила Кодекса за етично поведение на българските магистрати, тъй като не си е направила отвод по делото, което е пратено на друга прокуратура пет дни след старта на разследването.

На 14 юни 2015 г., в Девин започнало разследване за отнемане на "Ауди 80", като автомобилът след това бил изоставен в Пловдив. За разследването била уведомена прокурор Дамянова, като в същото време ѝ било съобщено, че заподозрени за престъплението са непълнолетният ѝ син Петър Дамянов и Даниел Кайраманов. В прокуратурата в Девин било получено писмо за започналото разследване, както и предложение от разследващия полицай за оставяне на отнетия автомобил на отговорно пазене на лицето, което го е ползвало, въпреки данните, че той не е негов собственик. Преписката била заведена като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, независимо че към материалите са приложени докладна записка са снети обяснения от непълнолетните Дамянов и Кайраманов.

Освен Дамянова, в Районна прокуратура-Девин работи само прокурор Здравко Делиев, но той бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела и така за наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство била определена Мария Дамянова. По това време прокурор Делиев бил командирован в друга прокуратура.

Вместо да се отведе от делото, прокурор Дамянова, се произнесла по него, като е разпоредила автомобилът да се остави на отговорно пазене на ползвателя и едва на 19 юни пратила делото на Районна прокуратура-Пловдив по компетентност, тъй като престъплението е било довършено там.

За петчленния състав на ВАС в действията на Дамянова няма нищо нередно. "В съответствие с утвърдените правила е разпределила чрез системата на случайния избор делото на себе си, като при съобразяване на известните й към всеки момент на произнасяне по така образуваното производство факти е действала с оглед обезпечаване на събирането на доказателства за установяване с категоричност на извършителя на престъплението, не е постановявала актове по същество и предвид намирането на автомобила на територията на Районна прокуратура-Пловдив изпраща производството по компетентност на тази прокуратура", пишат съдиите.

Според ВАС Дамянова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата. "С действията си Д. не само не е възпрепятствала разследването срещу сина си, напротив, предприела е необходимите мерки за обезпечаване на доказателствата, както и за разглеждане на делото от прокурор, който не е заинтересован от изхода на делото. При това същата е упражнила правомощията си въз основа на закона. Само за пълнота на изложението следва да бъде посочено, че възприетото от дисциплинарния състав и наказващия орган основание за отвод по чл. 47, ал. 2, във вр. с ал.1, във вр. с чл. 29, ал. 1, т. 4 НПК е неотносима за случая хипотеза, тъй като е основание за самоотвод на прокурор, който е бил обвиняем, настойник или попечител на обвиняемия, защитник или повереник по делото, а освен това в случая липсват данни синът, който й е близък роднина (хипотеза за отвод по чл. 29, т. 7 НПК), да е имал друго качество освен заподозрян и следователно не попада в посочената категория", мотивират се върховните магистрати.

Те намират, че с изпращане на делото в прокуратурата в Пловдив Дамянова "на практика е прекратила участието си в производството, още преди повдигане на обвинение, каквато е и целта на самоотвода, която в случая е постигната своевременно, като производството е предадено на прокурор, по отношение на който не са налице основания за отвод".

Решението на ВАС е окончателно.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
до 10
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 08:56
2
-1
Това,че се е произнесъл съд нищо не значи. Текстът на закона е ясен, дори и за завършиили в УНСС.
Като ми говориш за произнасяне от съд, преди 15 години съдът се произнесе,че нарколабораторията в Опицвет е научен център. Толкова по въпроса колко струват съдебните решения.
10
до коментар № 8
|
нерегистриран
04 февруари 2018, 15:52
3
-2
По обсъждания проблем кой се е произнесъл-съд,или квартална партийна организация?Това,че не Ви харесва резултата от решението, е Ваш истеричен проблем.
9
Третият пол
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 08:47
13
-2
Браво Чолаков. Така се издига реномето ви!
8
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 07:51
14
-3
Ама сериозно ли си вярвате,че е законопослушно наблюдаващ прокурор да разследва сина си?
Вие НПК за парцал ли го смятате?
Оставете закона, от чисто житейска глредсна точка ви се вижда в реда на нещата?


Чл. 47. (1) Заинтересованите лица могат да поискат отвод на прокурора в случаите на чл. 29, ал. 1, т. 1, 4 - 8 и ал. 2.
(2) В случаите по ал. 1 прокурорът е длъжен сам да си направи отвод.

Чл. 29 (2) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

------------------

Това ми напомня да една стара тема, която се обсъждаше във форума-дали подсъдим съдия може да бъде член на състава на съда, по делото срещу него.
Явно може. Даже е задължително.
7
открадната кола
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 23:25
9
-1
До коментар [#6 #34
9035] от "колега":
Вие сте болни корумпета.
6
колега
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 21:30
14
-10
Истината ,макар и трудно,все още побеждава.Колега Дамянова,с удоволствие Ви честитя успеха.Някои персони сега сигурно си гризат ноктите от яд.
5
НЯКОЙ СИ
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 21:26
12
-11
пОЗДрplАВЛЕНИЯ,Г-ЖО ДАМЯНОВА, ГОРЕ ГЛАВАТА И САМО НАПРЕД, МАНДАТА МУ СВЪРШВА СЛЕД 11 МЕСЕЦА!
4
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 21:03
14
0
А ще я награди ли "умния" съд ?
3
Архив
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 18:20
9
-6
А сега Цацаров да я командирова в Девня!Как така ще печели делото пред ВАС!
2
Izy
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 17:18
12
-1
Митев, Митев явно Снежанка от натрупания богат опит по НПК от СГС ти е дала наклон и акъл. До кога???
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно