250 000 лв. гаранция за кмета на Община Септември
Директорка на училище на протест в защита на уличен в корупция
Братовчедката на Марин Рачев имала "опорни точки" – как да действа, ако бъде задържан
Директорка на училище на протест в защита на уличен в корупция

Кметът на Септември Марин Рачев след като бе освободен от полицията срещу парична гаранция от четвърт милион лева, снимка: bTV

Мярка за неотклонение парична гаранция от 250 000 лева е постановило обвинението на кмета на община Септември Марин Рачев. Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че привлечен като обвиняем е още един служител на общината, на когото е наложена гаранция в размер на 10 000 лв.

Срещу Рачев са повдигнати две обвинения - за умишлена безстопанственост и за незаконни сделки, които са причинили щети на общината за стотици хиляди лева.  Спецпрокуратурата ще търси още къде са похарчени 13 милиона лева, тъй като разследването установило, че голяма част са източени от роднините на Рачев чрез фирми, зад които стои самият той. В хода на разследването може да се стигне и до обвинения в организирана престъпна група.

Марин Рачев бе освободен малко преди 14.00 часа днес. Стотици жители на Септември и околните села престояха с часове пред полицейското управление в знак на протест. "Не очаквайте от мен чрез медиите да изясняваме нещата. Задържаха ме може би, за да бъде по- обективно разследването. Не сме възразили по никакъв начин. Държаха се добре с нас", лаконично коментира Рачев и обяви, че ще обжалва гаранцията от четвърт милион лева. 

Председателят на инициативния комитет "Да спасим община Септември" адв. Николай Баташки и Николай Проданов – управител на хотел във Варвара – са хората, подали сигналите срещу Рачев в прокуратурата. Те също бяха пред Общината и казаха: Продължаваме с всички законови действия – от протести до сигнали и до съдействие на прокуратура, полиция.

В района имаше засилено полицейско присъствие. Протестът, в защита на уличения в корупционни престъпления, е повлиял и на учебния процес, сподели майка на ученик от града, цитирана от БНР"Моят син се прибра в 10.30. Каза, че днес дневници госпожите не са носили. Директорката и психоложката са на протеста и той казва: "От нашия клас останахме четири човека. Другите деца отидоха на протеста."

Докато кметът на Септември Марин Рачев напускаше ареста, ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев даде отново брифинг по темата. От думите на Гешев се разбра, че разследващите не били изненадани от протестите в защита на кмета.

"Някои обществени реакции в община Септември са обясними и предвидими. В нощното шкафче на кмета се намериха, ще го кажа директно, справки от ДАНС, които според мен няма обяснение защо се намират там или поне не и законово обяснение, които касаят местните избори от 2015 г., за кметове и общински съветници. В тях се съдържа информация за проведени действия от държавните правоохранителни структури, в случая ДАНС, по направление купуване на гласове", посочи Гешев.

При претърсванията в жилището на братовчедката на кмета е намерен лист с "опорни точки" - въпроси и отговори, подготвени предварително при случай на задържане или разследване. Открити са и данни за ценовите параметри на обществените поръчки и фирми-изпълнителки.

Кметът на Септември Марин Рачев, избран през 2015 г. с подкрепата на партия ГЕРБ, прекара 24 часа в местното полицейско управление. В четвъртък в Общината в Септември се проведе първата съвместна акция на Специализираната прокуратура и новата Антикорупционна комисия.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 09:07
9
0
Ееее гербаджийски златен век
4
Ме13
|
нерегистриран
03 февруари 2018, 00:00
6
-1
До коментар 2: А на тази какво й е непостоянното.
3
Ако извади тези пари,
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 18:42
13
0
кмета сам си мята въжето.
2
Ушев
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 18:41
15
-2
а що не са поискали постоянна мярка?
1
Mnogum Garantium
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 17:25
16
0
Колко е таз кметска Заплата че хората да си позволяват да внасят такива гаранции... цц
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно