Обновена  05 фев 22:01
По искане на Специализираната прокуратура
Съдът отстрани кмета на Септември
Марин Рачев има възможност да обжалва
Съдът отстрани кмета на Септември

Марин Рачев бе отстранен като кмет на Община Септември

Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализираната прокуратура и отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев. Отстранен е и Станой Милов, служител в общината. Мярката може да бъде обжалвана.


Докато съдът разглеждаше искането, около 30 души стояха в продължение на часове пред сградата на Специализирания съд в София, за да протестират срещу искането на прокуратурата. Срещу Рачев има две обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Разследващите намериха в дома на кмета тефтер, в който обвиняемият записвал печалбите от всяка обществена поръчка.

Според съдия Пламен Панайотов ако двамата останат на работа, те могат да попречат на разследването като повлияят на свидетели, чиито разпити тепърва предстоят. Основно показания ще дават служители на общината. Така съдът изцяло сподели тезата на прокуратурата, съобщи "24 часа".

"Смятаме, че отстраняването от длъжност трябва да се случи час по-скоро, за да можем да продължим със събирането на доказателства, основно разпити на служители на общината". Това каза пред журналисти в Специализирания наказателен съд Дойчо Тарев, прокурор по делото. "Кметът ще ни попречи с въздействие върху свидетели, върху тази група, която тепърва ни предстои да разпитваме. Това са служители на общината, на ръководни длъжности и специалисти", заяви той. "Как да ги разпитаме след като те са в йерархична зависимост от него. Той не трябва да бъде на тази длъжност, най-малко докато не извършим тези действия", посочи още Тарев.

"От показанията на разпитаните досега свидетели се установява, че в Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на обвиняемия", каза другият прокурор по делото Мария Николова. "Марин Рачев би упражнил възможността да селектира вида и обема на информацията и документацията, която се представя в хода на разследването", каза още обвинителят.

"Изборът на Специализирания наказателен съд за делото е избор на съд, който да изпълнява поръчки", заяви адвокат Васил Василев, защитник на Рачев. "Бяхме призовани в 10.00 часа за извършване на процесуално-следствени действия. В 11.15 бяхме извикани и на клиента ми беше връчена призовка, която няма входящ номер на Специализирания наказателен съд", посочи той. "Получихме призовка, че делото е насрочено за 15.45 часа и се явяваме", коментира Васил Василев. "При положение, че е кмет на Септември, община извън столицата, този начин на процедиране лишава и Рачев, и защитата му от възможност да ангажират всички възможни доказателства по делото", заяви още адвокатът, цитиран от Агенция "Фокус".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Vanko
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 10:45
4
-3
"Боко отстрани кмета на Септември",нахалника не плаща под масата никакви комисионни в черната каса на ГЕРБ от усвоените евро проекти от общината ,къде се намира той ,не е ли чувал за "суджука,бирата,митницата ,пещерняците и др."??!!
Главния само изпълнява !!!
3
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 08:16
6
-2
Браво.Не се поддадоха на "платената" спонтанна подкрепа.Икономисват пари на следващите кметове...ясно е че вече за това пари няма смисъл да се дават.
2
Браво!
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 07:23
12
-2
Браво на Специализирания съд за решението.
1
Абе
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 20:03
18
-2
отстраняване му е майката и това е то!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно